Κοσμος

Η περιγραφή του Έλληνα που βοήθησε στη διάσωση ατόμων από φαράγγι μετά τον σεισμό στην Ταϊβάν

Οι στιγμές σε φαράγγι και οι προσπάθειες να σώσει περιπατητές

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Διασώστες στο σημείο όπου υπάρχουν συντρίμμια μετά τον σεισμό στην Ταϊβάν
Εικόνα από τον ισχυρότατο σεισμό στην Ταϊβάν © HUALIEN COUNTY GOVEMENT/ EPA

Σεισμός στην Ταϊβάν: Η περιγραφή Έλληνα - Οι στιγμές σε φαράγγι και οι προσπάθειες να σώσει περιπατητές

Ο Δημήτρης Μπέλμπας περιέγραψε στην ΕΡΤ τις στιγμές που έζησε στην Ταϊβάν και τις προσπάθειες που έκανε για να σώσει πολίτες που είχαν εγκλωβιστεί σε φαράγγι μετά τον ισχυρό σεισμό.

Σεισμός στην Ταϊβάν: Η περιγραφή Έλληνα

«Δεν έχω ξανά ζήσει κάτι τέτοιο», είπε ο Δημήτρης Μπέλμπας, ο οποίος τα τελευταία 16 χρόνια ζει στη Σιγκαπούρη. Όπως είπε, την ημέρα του σεισμού βρισκόταν μαζί με τη γυναίκα του και την πεθερά του στο φαράγγι Ταρόκο για πεζοπορία. Ο ίδιος βοήθησε στον απεγκλωβισμό 11 ατόμων.

«Πήγαμε για τις σχολικές διακοπές στην Ταϊβάν για να δούμε την οικογένεια της γυναίκας μου και να πάμε μία οικογενειακή εκδρομή στο φαράγγι του Ταρόκο. Ο σεισμός μας βρήκε σε ένα μονοπάτι στο φαράγγι όπου αποκλειστήκαμε με τρεις γυναίκες από την Ταϊβάν. Συνολικά 11 άτομα εγκλωβιστήκαμε στο μέσα στο φαράγγι», περιέγραψε ο κ. Μπέλμπας και πρόσθεσε: «Έχω ζήσει τον σεισμό το ’81 στην Αθήνα, τέτοιο σεισμό όμως όπως στην Ταϊβάν δεν τον έχω ζήσει ποτέ ξανά. Σκηνές πολέμου, τρομερές εκρήξεις από τις κατολισθήσεις, φασαρία, σκόνη να μην μπορείς να δεις τίποτα, να μην μπορείς να αναπνεύσεις. (…) Ήταν βίωμα ζωής».

Όσα έγιναν τη στιγμή του σεισμού αλλά και μετά 

Όταν έγινε ο σεισμός, άρχισαν να πέφτουν βράχοι και να σημειώνονται κατολισθήσεις με αποτέλεσμα να έχουν κλείσει τα περάσματα μέσα από το φαράγγι. Όταν σταμάτησε και βεβαιώθηκε ότι ήταν καλά όλοι, αναζήτησε εγκλωβισμένους πεζοπόρους. Εντόπισε μια 5μελή οικογένεια με τρία παιδιά και τρεις ακόμη γυναίκες. Με ψυχραιμία και όντας εκπαιδευμένος πρόσκοπος οδήγησε τα άτομα αυτά σε ασφαλές σημείο. «Όταν φύγαμε οι ενήλικες, υποσχέθηκα στην οικογένεια ότι θα γυρίσουμε να τους απεγκλωβίσουμε», είπε φανερά συγκινημένος.

Όπως περιέγραψε στην ΕΡΤ, έμειναν στο φαράγγι περίπου 8 ώρες μέχρι να εντοπίσουν διέξοδο. 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d0eiivrp3pex)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ