Κοσμος

Washington Post: To σχέδιο Τραμπ για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Τι θα ζητήσει από το Κίεβο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
 Ο Τραμπ δεν έχει καμία ασυλία ως πρώην πρόεδρος για την 6η Ιανουαρίου
© EPA/CJ GUNTHER

Ντόναλντ Τραμπ: Το σχέδιο του για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει κατ' ιδίαν ότι θα μπορούσε να τερματίσει τον πόλεμο  στην Ουκρανία πιέζοντας το Κίεβο να παραχωρήσει κάποια εδάφη, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το σχέδιο του. Ορισμένοι ειδικοί σε θέματα εξωτερικής πολιτικής δηλώνουν σχετικά ότι μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε επιβράβευση για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και θα συγχωρούσε την παραβίαση των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων με τη βία.

Η πρόταση του Τραμπ συνίσταται στο να πιέσει την Ουκρανία να παραχωρήσει την Κριμαία και τη συνοριακή περιοχή Ντονμπάς στη Ρωσία, σύμφωνα πηγές του περιβάλλοντος του. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αντιστρέψει δραματικά την πολιτική του προέδρου Μπάιντεν, ο οποίος έδωσε έμφαση στον περιορισμό της ρωσικής επιθετικότητας και στην παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Καθώς επιδιώκει την επιστροφή του στην εξουσία, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων έχει συχνά καυχηθεί ότι θα μπορούσε να διαπραγματευτεί μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας εντός 24 ωρών αν εκλεγεί, ακόμη και πριν αναλάβει τα καθήκοντά του. Αλλά έχει επανειλημμένα αρνηθεί να διευκρινίσει δημοσίως πώς θα διευθετούσε γρήγορα έναν πόλεμο που μαίνεται για περισσότερα από δύο χρόνια και έχει σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες και αμάχους.

Η αποδοχή του ρωσικού ελέγχου σε τμήματα της Ουκρανίας θα επέκτεινε την εμβέλεια της δικτατορίας του Πούτιν ύστερα από τον μεγαλύτερο χερσαίο πόλεμο στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο.

Ορισμένοι από τους υποστηρικτές του Τραμπ προσπαθούν να τον πείσουν να μην προχωρήσει. «Ξοδεύω το 100% του χρόνου μου μιλώντας με τον Τραμπ για την Ουκρανία», δήλωσε ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, ένας πρώην επικριτής του Τραμπ που έγινε σύμμαχος του. «Πρέπει να πληρώσει ένα τίμημα», πρόσθεσε ο Γκράχαμ, μιλώντας για τον Πούτιν.

Οι φήμες για το σχέδιο του Τραμπ για την Ουκρανία κυκλοφόρησαν στην Ουάσινγκτον τον περασμένο Νοέμβριο σε μια συνάντηση στο Heritage Foundation. Ο πρώην σύμβουλος του Λευκού Οίκου του Τραμπ, Μάικλ Άντον, περιέγραψε το αναμενόμενο περίγραμμα του ειρηνευτικού σχεδίου του Τραμπ ως την παραχώρηση από την Ουκρανία εδαφών στην Κριμαία και το Ντονμπάς, τον περιορισμό της επέκτασης του ΝΑΤΟ και την υπόσχεση του Πούτιν να χαλαρώσει την αυξανόμενη εξάρτησή του από την Κίνα.

Οι ειδικοί σε ρωσικά θέματα αμφιβάλλουν ότι οι ειρηνευτικές προσπάθειες του Τραμπ θα επιτύχουν. Η Φιόνα Χιλ, ανώτερη συνεργάτης του Ινστιτούτου Brookings, η οποία ήταν η κορυφαία σύμβουλος του Τραμπ για τη Ρωσία και έκτοτε έχει αναδειχθεί σε εξέχουσα επικρίτρια του, δήλωσε ότι της θύμισε το 2017 - όταν στελέχη επιχειρήσεων προσέγγιζαν τον Τραμπ με διάφορα ειρηνευτικά σχέδια και εκείνος πίστευε ότι θα μπορούσε να καθίσει κάτω με τη Ρωσία και την Ουκρανία και να μεσολαβήσει με τη δύναμη του προσωπικού του χαρίσματος.

Πηγή: Washington Post

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ