Κοσμος

Γιατί η δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ Σόνια Σοτομαγιόρ δέχεται εκκλήσεις να συνταξιοδοτηθεί

H Σόνια Σοτομαγιόρ είχε διοριστεί επί Μπαράκ Ομπάμα το 2009

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ
© EPA / SHAWN THEW

ΗΠΑ: Γιατί ζητείται στην δικαστή Σόνια Σοτομαγιόρ του Ανώτατου Δικαστηρίου να συνταξιοδοτηθεί

Όταν ο Μπαράκ Ομπάμα πρότεινε τη Σόνια Σοτομαγιόρ στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ το 2009, είπε ότι όταν «ανέβει αυτά τα μαρμάρινα σκαλοπάτια για να αναλάβει τη θέση της η Αμερική θα έχει κάνει άλλο ένα σημαντικό βήμα προς την υλοποίηση του ιδανικού που είναι χαραγμένο πάνω από την είσοδο [του δικαστηρίου]: Ίση δικαιοσύνη βάσει του νόμου».

Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, έχει προκύψει μια συζήτηση σχετικά με το αν η 69χρονη Σοτομαγιόρ -η πρώτη ισπανόφωνη δικαστής του δικαστηρίου- θα πρέπει να αποσυρθεί πριν από τις γενικές εκλογές του 2024, ώστε να δοθεί στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν η ευκαιρία να την αντικαταστήσει με μια νεότερη φιλελεύθερη.  Η συζήτηση ξεκίνησε με ένα άρθρο στο «The Atlantic» τον περασμένο μήνα που καλούσε τη Σοτομαγιόρ να «αποσυρθεί τώρα», και πήρε μεγάλες διαστάσεις αυτή την εβδομάδα αφού ο πρώην παρουσιαστής του MSNBC Μεχντί Χάσαν υποστήριξε σε στήλη του στον Guardian ότι η Σοτομαγιόρ θα πρέπει να αποχωρήσει όσο οι Δημοκρατικοί κρατούν τόσο τον Λευκό Οίκο όσο και τη Γερουσία.

Ορισμένοι νομικοί συμφωνούν. Λαμβάνοντας υπόψη την προοπτική οι Δημοκρατικοί να χάσουν την προεδρία και την άνω βουλή, «μιλάμε για έναν πολύ μεγάλο δυνητικό κίνδυνο να συμβεί κάτι που θα ήταν πραγματικά καταστροφικό από την άποψη της φιλελεύθερης αριστεράς ...», δήλωσε ο Πολ Κάμπος, καθηγητής νομικής στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Μπόλντερ. 

Το παραπάνω σενάριο δε θα κλονίσει την ιδεολογική 6-3 διάσπαση του Ανώτατου Δικαστηρίου μεταξύ συντηρητικών και φιλελεύθερων δικαστών. Αλλά η αντικατάσταση του γηραιότερου μέλους της φιλελεύθερης πτέρυγας θα εδραίωνε τα ποσοστά της απέναντι στη συντηρητική υπερπλειοψηφία, οι μισοί από τους οποίους είναι ηλικίας 59 ετών ή νεότεροι. Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Σέλντον Γουάιτχαουζ, 68 ετών, δήλωσε στο NBC ότι «δεν συμμετέχει σε καμία έκκληση» για τη συνταξιοδότηση της Σοτομαγιόρ.  

Άλλοι Δημοκρατικοί αρνήθηκαν να τοποθετηθούν δημοσίως - συμπεριλαμβανομένου του Λευκού Οίκου. Η Καρίν Ζαν-Πιέρ, εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι πρόκειται για «προσωπικές αποφάσεις» που πρέπει να λάβουν οι δικαστές. Ο θάνατος της φιλελεύθερης δικαστού Ρουθ Μπάντερ Γκίνσμπεργκ κατά τους τελευταίους μήνες της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος του επέτρεψε να διορίσει τη συντηρητική Έιμι Κόνι Μπάρετ, παραμένει νωπός στο μυαλό των Δημοκρατικών. Η Γκίνσμπεργκ αγνοούσε επί χρόνια τις εκκλήσεις να αποσυρθεί κατά τη διάρκεια της προεδρίας Ομπάμα.

Πηγή: Financial Times

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ