Κοσμος

Γάζα: Σε 18,5 δισ. δολάρια οι ζημιές από τις επιθέσεις του Ισραήλ - Παντού συντρίμμια και ερείπια

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γάζα: Σε 18,5 δισ. δολάρια οι ζημιές από τις επιθέσεις του Ισραήλ - Παντού συντρίμμια κα ερείπια
Η καταστροφή της Γάζας υπολογίζεται σε ζημιές 18,5 δισ. δολαρίων © ΕΡΑ/MOHAMMED SABER

Γάζα: Σε 18,5 δισεκ. δολάρια υπολογίζονται οι ζημιές από τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις

Η Λωρίδα της Γάζας υπέστη ζημιές περίπου 18,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε υποδομές ζωτικής σημασίας εξαιτίας των στρατιωτικών επιχειρήσεων που έχει εξαπολύσει το Ισραήλ για την άνευ προηγουμένου επίθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με κοινή έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΟΗΕ.

Aerial Drone Footage Shows Massive Destruction In Northern Gaza

Γάζα: Η καταστροφή μεταφράζεται σε 26 εκατ. τόνους ερειπίων

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, οι ζημιές αντιστοιχούν στο 97% του συνδυασμένου ΑΕΠ Δυτικής Όχθης και Λωρίδας της Γάζας το 2022. Η έκταση της καταστροφής μεταφράζεται σε 26 εκατομμύρια τόνους συντριμμιών και ερειπίων, που θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να απομακρυνθούν.

Η έκθεση περιγράφει λεπτομερώς την καταστροφή που έχουν υποστεί οι υποδομές στη Λωρίδα της Γάζας και τη δεινή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι άμαχοι στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα, όπου οι δομές υγείας έχουν καταρρεύσει, ο πληθυσμός λιμοκτονεί και η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας παρεμποδίζεται.

Γάζα: Σε 18,5 δισ. δολάρια οι ζημιές από τις επιθέσεις του Ισραήλ - Παντού συντρίμμια κα ερείπια
Η ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας θα πάρει χρόνια © ΕΡΑ/MOHAMMED SABER

Πάνω από ένα εκατομμύριο οι άστεγοι στη Γάζα

Το 72% των ζημιών αφορά κατοικίες, ενώ το 19% αφορά υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (όπως νοσοκομεία, σχολεία, το δίκτυο ύδρευσης, κ.α.).

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι, τρεις στους τέσσερις Παλαιστίνιους που συνωστίζονται στη Λωρίδα της Γάζας είναι εκτοπισμένοι, υπογραμμίζεται στην έκθεση που προειδοποιεί ότι πάνω από το 50% του πληθυσμού βρίσκεται στα πρόθυρα λιμού.

Επισημαίνει εξάλλου τις «καταστροφικές, σωρευτικές επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική υγεία», αναφέροντας ότι το χειρότερο πλήγμα υφίστανται «γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι και άτομα με αναπηρία».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ