Κοσμος

Διεθνής κατακραυγή για την επίθεση του Ισραήλ σε κονβόι ΜΚΟ

7 εργαζόμενοι σκοτώθηκαν από πέντε χώρες

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Διεθνής κατακραυγή για την επίθεση του Ισραήλ σε κονβόι ΜΚΟ
Τα διαβατήρια από τους νεκρούς εργαζόμενους στη ΜΚΟ, World Central Kitchen © alijadallah66/Χ

Γάζα: Κατακραυγή για την επίθεση στη ΜΚΟ με θύματα από 5 χώρες – Εξηγήσεις ζητά η διεθνής κοινότητα

Η επίθεση στο κονβόι της ανθρωπιστικής οργάνωσης «World Central Kitchen» στη Λωρίδα της Γάζας έχει προκαλέσει διεθνή  κατακραυγή. Τουλάχιστον επτά εργαζόμενοι της ΜΚΟ, ανάμεσά τους και ξένοι, σκοτώθηκαν σε αεροπορικό πλήγμα του Ισραήλ.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d09lhwc8cyfd)

Μεταξύ των νεκρών είναι 4 εργαζόμενοι από την Πολωνία, τη Βρετανία, την Αυστραλία κι ένας με διπλή υπηκοότητα Ηνωμένων Πολιτειών και Καναδά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης, οι εργαζόμενοι βρίσκονταν σε συνεχή επαφή με τις ισραηλινές δυνάμεις, ενώ συμμετείχαν στην διαδικασία παράδοσης της ανθρωπιστικής βοήθειας που έφτασε μέσω του Θαλάσσιου Διαδρόμου της Κύπρου.

Νετανιάχου: «Τέτοια συμβαίνουν σε καιρό πολέμου»              

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός χαρακτήρισε «τραγικό και ακούσιο» το ισραηλινό πλήγμα που σκότωσε τους επτά εργαζόμενους στην μη κυβερνητική οργάνωση World Central Kitchen στην Γάζα, αλλά πρόσθεσε ότι «τέτοια συμβαίνουν σε καιρό πολέμου».

«Το εξετάζουμε επισταμένως και βρισκόμαστε σε επαφή με τις κυβερνήσεις (των χωρών των ξένων που σκότωσε η ισραηλινή επίθεση) και θα κάνουμε τα πάντα για να μην ξανασυμβεί», δηλώνει ο Μπενιαμίν Νετανιάχου σε βιντεοσκοπημένο του μήνυμα.

Βρετανία: Καλεί το Ισραήλ να διερευνήσει τους θανάτους της ΜΚΟ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ κάλεσε σήμερα το Ισραήλ να ερευνήσει επειγόντως και να δώσει εξηγήσεις μετά τον θάνατο εργαζομένων ανθρωπιστικής οργάνωσης, συμπεριλαμβανομένων Βρετανών, στη Γάζα.

Ο Σούνακ δήλωσε «σοκαρισμένος και στεναχωρημένος» και είπε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για να διασταυρώσει άμεσα όλες τις λεπτομέρειες.

«Ζητούμε από το Ισραήλ να ερευνήσει επειγόντως τι συνέβη, διότι ξεκάθαρα υπάρχουν ερωτήματα που χρειάζεται να απαντηθούν», δήλωσε ο Σούνακ σε δημοσιογράφους στη διάρκεια επίσκεψής του στη βορειοανατολική Αγγλία.

Ο ίδιος δήλωσε ότι τα μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων κάνουν «εξαιρετική δουλειά» για να ανακουφίσουν τα δεινά των κατοίκων στη Γάζα.

«Πρέπει να τους επιτρέπεται να κάνουν αυτή τη δουλειά απρόσκοπτα. Και είναι καθήκον του Ισραήλ να διασφαλίσει ότι μπορούν να το κάνουν αυτό», δήλωσε ο Σούνακ.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε νωρίτερα ότι η Βρετανία ζήτησε από το Ισραήλ να ερευνήσει άμεσα και να παράσχει μια «πλήρη, ξεκάθαρη εξήγηση του τι συνέβη».

Η ΕΕ ζητά διεξοδική έρευνα για την επίθεση στη World Central Kitchen             

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε διεξοδική έρευνα για την επίθεση που σκότωσε επτά εργαζόμενους της αμερικανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης World Central Kitchen στην Γάζα.

«Θρηνούμε με τις οικογένειες και τους φίλους των εργαζομένων ανθρωπιστικής βοήθειας της World Central Kitchen που έχασαν τη ζωή τους στη Γάζα. Οι εργαζόμενοι στον ανθρωπιστικό τομέα πρέπει πάντα να προστατεύονται, σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Ζητούμε διεξοδική έρευνα γι' αυτήν την τραγωδία», αναφέρει με ανάρτησή της στο Χ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τονίζει στο Χ: «Αποτίω φόρο τιμής στους εργαζόμενους της World Central Kitchen που έχασαν τη ζωή τους στη Γάζα. Η World Central Kitchen είναι ένας κρίσιμος εταίρος για την ανακούφιση του πόνου του λαού της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της διοχέτευσης τροφίμων μέσω του Θαλάσσιου Διαδρόμου. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους φίλους τους».

O εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο, εξήγησε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων ότι η ΕΕ ζητά διεξοδική έρευνα «για να έχει ξεκάθαρη εικόνα τί συνέβη και ποιος είναι υπεύθυνος».

Υπογράμμισε την «καταδίκη» της ΕΕ για την επίθεση αυτή στους εργαζομένους ανθρωπιστικής βοήθειας και επισήμανε την ανάγκη σεβασμού στο ανθρωπιστικό δίκαιο. Ο Π. Στάνο, χαρακτήρισε «τραγικό γεγονός» την επίθεση στους εργαζόμενους την ώρα του καθήκοντος, ενώ βοηθούσαν τους ανθρώπους που υποφέρουν στη Γάζα, και πρόσθεσε ότι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη θα πρέπει να διερευνηθούν και να ληφθούν μέτρα για να αποφευχθούν παρόμοιες τραγωδίες στο μέλλον.

Νωρίτερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ σε ανάρτησή του στο Χ έγραψε: «Αποτίω φόρο τιμής στα μέλη του προσωπικού του World Central Kitchen που σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Γάζα. Καταδικάζω την επίθεση αυτή και ζητώ την έναρξη έρευνας. Παρόλα τα αιτήματα για την προστασία των αμάχων και των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, συνεχίζουμε να βλέπουμε αθώους να σκοτώνονται». O Ζ. Μπορέλ πρόσθεσε ότι «αυτό δείχνει πως το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός, πλήρη ανθρωπιστική πρόσβαση και ενισχυμένη προστασία των αμάχων, πρέπει να εφαρμοστεί αμέσως».

Ισραήλ: Ανεξάρτητο σώμα θα ερευνήσει την επίθεση

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα ότι ένα ανεξάρτητο επαγγελματικό σώμα εμπειρογνωμόνων θα ερευνήσει τους θανάτους επτά ανθρώπων που εργάζονταν για τη World Central Kitchen (WCK) στη Γάζα, για τους οποίους η μη κυβερνητική οργάνωση δήλωσε πως ήταν το αποτέλεσμα ισραηλινού αεροπορικού πλήγματος.

Ο ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε πως το επεισόδιο θα ερευνηθεί από τον «Μηχανισμό Αναζήτησης Πληροφοριών και Αξιολόγησης» (Fact Finding and Assessment Mechanism), ο οποίος περιγράφεται στη δήλωση του εκπροσώπου ως ένα «ανεξάρτητο, επαγγελματικό σώμα εμπειρογνωμόνων», χωρίς να αναφέρονται λεπτομέρειες.

Η World Central Kitchen είναι μία από τα δύο ανθρωπιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη Γάζα, ενώ συμμετέχει στην αποστολή βοήθειας δια θαλάσσης μέσω Κύπρου.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ