Κοσμος

Η μόνη πολιτεία των ΗΠΑ που δεν καλύπτεται από την Συνθήκη του ΝΑΤΟ

Προσαρτήθηκε μετά από δημιουργία της συμμαχίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χαβάη: Γιατί δεν καλύπτεται από την Συνθήκη του ΝΑΤΟ
Αμερικανοί στρατιώτες στην Χαβάη © EPA/LANCE CP

Χαβάη: Γιατί η Αμερικανική πολιτεία δεν καλύπτεται από την Συνθήκη του ΝΑΤΟ 

Λόγω μιας ιδιορρυθμίας της γεωγραφίας και της ιστορίας, η Χαβάη δεν καλύπτεται τεχνικά από το σύμφωνο του ΝΑΤΟ.

Εάν μια ξένη δύναμη επιτεθεί στη Χαβάη - για παράδειγμα στη βάση του αμερικανικού ναυτικού στο Περλ Χάρμπορ ή στο αρχηγείο της Διοίκησης Ινδο-Ειρηνικού βορειοδυτικά της Χονολουλού - τα μέλη του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου δεν θα ήταν υποχρεωμένα να προστρέξουν για την άμυνα της.

«Είναι περίεργο», λέει ο Ντέιβιντ Σαντόρο, πρόεδρος της δεξαμενής σκέψης Pacific Forum στη Χονολουλού, ο οποίος προσθέτει ότι ακόμη και οι περισσότεροι κάτοικοι της Χαβάης δεν έχουν ιδέα ότι η πολιτεία τους είναι τεχνικά εκτός της συμμαχίας.

Χαβάη: Γιατί είναι τεχνικά εκτός ΝΑΤΟ

Η εξαίρεση ορίζεται στη Συνθήκη της Ουάσινγκτον, το έγγραφο με το οποίο ιδρύθηκε το ΝΑΤΟ το 1949, μια δεκαετία πριν η Χαβάη γίνει κράτος. Ενώ το άρθρο 5 της συνθήκης προβλέπει τη συλλογική αυτοάμυνα σε περίπτωση στρατιωτικής επίθεσης εναντίον οποιουδήποτε κράτους μέλους, το άρθρο 6 περιορίζει το γεωγραφικό πεδίο εφαρμογής της.

«Μια ένοπλη επίθεση εναντίον ενός ή περισσότερων από τα μέρη θεωρείται ότι περιλαμβάνει μια ένοπλη επίθεση στο έδαφος οποιουδήποτε από τα μέρη στην Ευρώπη ή τη Βόρεια Αμερική», αναφέρει το άρθρο 6. Λέει επίσης ότι τυχόν νησιωτικά εδάφη πρέπει να βρίσκονται στον Βόρειο Ατλαντικό, βόρεια του Τροπικού του Καρκίνου.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι η Χαβάη δεν καλύπτεται από το άρθρο 5, αλλά δήλωσε ότι το άρθρο 4, το οποίο λέει ότι τα μέλη θα διαβουλεύονται όταν απειλείται «η εδαφική ακεραιότητα, η πολιτική ανεξαρτησία ή η ασφάλεια» οποιουδήποτε μέλους, θα πρέπει να καλύπτει κάθε κατάσταση που θα μπορούσε να επηρεάσει την εν λόγω πολιτεία. 

Ο εκπρόσωπος δήλωσε επίσης ότι οποιαδήποτε τροποποίηση της συνθήκης για να συμπεριλάβει τη Χαβάη θα ήταν απίθανο να επιτύχει συναίνεση, επειδή άλλα μέλη έχουν εδάφη εκτός των ορίων που καθορίζονται στο άρθρο 5.

Για παράδειγμα, το ΝΑΤΟ δεν συμμετείχε στον πόλεμο του ιδρυτικού μέλους, του Ηνωμένου Βασιλείου, με την Αργεντινή το 1982, αφού τα στρατεύματα της Αργεντινής εισέβαλαν στα νησιά Φόκλαντ, ένα αμφισβητούμενο βρετανικό έδαφος στον Νότιο Ατλαντικό.

«Η ρήτρα διαφυγής»

Ο Τζον Χέμινγκς, διευθυντής του Προγράμματος Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας του Ινδο-Ειρηνικού στο Φόρουμ του Ειρηνικού, λέει ότι ο αποκλεισμός της Χαβάης από το ΝΑΤΟ αφαιρεί «ένα στοιχείο αποτροπής» όσον αφορά το ενδεχόμενο κινεζικού πλήγματος στο νησί.  Η εξαίρεση της Χαβάης επιτρέπει στο Πεκίνο να γνωρίζει ότι τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ έχουν δυνητικά μια μικρή «ρήτρα διαφυγής» όταν πρόκειται να υπερασπιστούν το έδαφος των ΗΠΑ σε μια τέτοια υποθετική κατάσταση, λέει.

Πηγή: CNN

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ