Κοσμος

«Καμπανάκι» της Μόσχας στο Telegram - Το καλεί να είναι πιο προσεκτικό με τους χρήστες του

Το app φαίνεται πως χρησιμοποιήθηκε για την στρατολόγηση των δραστών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το Κρεμλίνο
Το Κρεμλίνο © EPA/Yuri Kochetkov

Επίθεση στη Μόσχα: Η Ρωσία «προειδοποίησε» το Telegram - Το app φαίνεται πως χρησιμοποιήθηκε για την στρατολόγηση των δραστών

Το Κρεμλίνο κάλεσε τον ιδιοκτήτη της Telegram, Πάβελ Ντούροφ, να είναι περισσότερο προσεκτικός καθώς η εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων φέρεται να χρησιμοποιήθηκε για τη στρατολόγηση των ενόπλων που επιτέθηκαν εναντίον του συναυλιακού χώρου έξω από τη Μόσχα.

Η εφαρμογή Telegram, η οποία εδρεύει στο Ντουμπάι, ιδρύθηκε από τον Ντούροφ, ο οποίος εγκατέλειψε τη Ρωσία το 2014 αφού έχασε τον έλεγχο της προηγούμενης εταιρείας του.

Ο 39χρονος Ντούροφ, ο οποίος έχει γεννηθεί στη Ρωσία, ζει στο Ντουμπάι και έχει διπλή υπηκοότητα--των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Γαλλίας-- σύμφωνα με την Telegram.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε στον ρωσικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Life ότι δεν υπάρχουν σχέδια αποκλεισμού της εφαρμογής, η οποία είναι σημαντικός διακινητής ειδήσεων στη Ρωσία και ανά τον κόσμο, αλλά ότι ο Ντούροφ θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικός.

«Θα περιμέναμε μεγαλύτερη προσοχή από τον Πάβελ Ντούροφ, γιατί αυτή η μοναδική και εξαιρετική πηγή, από τεχνολογικής πλευράς, η οποία έχει αναπτυχθεί, στην πραγματικότητα, ενώπιον της δικής μας γενιάς, γίνεται όλο και περισσότερο εργαλείο στα χέρια τρομοκρατών, χρησιμοποιείται για τρομοκρατικούς σκοπούς», είπε ο Πεσκόφ.

Το πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε ότι οι δράστες είχαν στρατολογηθεί μέσω ενός ριζοσπαστικού δικτύου στο Telegram που ανήκει στην οργάνωση "Ισλαμικό Κράτος της Επαρχίας Χορασάν" (ISIS-K).

Ο Ντουρόφ εκτιμάται ότι διαθέτει περιουσία 15,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Forbes.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ