Κοσμος

Ο νεοναζί - έμπνευση του «American History X» είναι πλέον ορθόδοξος Εβραίος

O Φρανκ Μινκ ανακάλυψε την καταγωγή του μέσω τεστ DNA

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο νεοναζί - έμπνευση του «American History X» είναι πλέον ορθόδοξος Εβραίος
Ο Φρανκ Μινκ © screenshot/youtube

«American History X»: Ορθόδοξος Εβραίος ο χαρακτήρας που ενέπνευσε την ταινία 

Ο πρώην νεοναζί που ενέπνευσε τον χαρακτήρα του Έντουαρντ Νόρτον στην ταινία «American History X» αποκάλυψε ότι είναι πλέον ένας ορθόδοξος Εβραίος, αφού άλλαξε τη ζωή του και ανακάλυψε το γενεαλογικό δέντρο του μέσω τεστ DNA.

Ο Φρανκ Μινκ έγινε ηγέτης μιας βίαιης ακροδεξιάς ομάδας στις αρχές της δεκαετίας του 1990, βασανίζοντας εχθρούς που στέκονταν εμπόδιο στην προσπάθειά του να υποδαυλίσει έναν φυλετικό πόλεμο. Επιδεικνύοντας μια φλεγόμενη σβάστικα τατουάζ στο λαιμό του, καταφερόταν εναντίον αυτού που αποκαλούσε «σιωνιστική κυβέρνηση κατοχής» και πίστευε ότι οι Εβραίοι ήταν «η ρίζα όλου του κακού».

Στην ταινία «American History X» του 1998, ο χαρακτήρας του Νόρτον βασίστηκε, εν μέρει, στην πορεία του Μινκ προς τη λύτρωση, καθώς άρχισε να εγκαταλείπει τις ρατσιστικές του απόψεις μετά τη σύναψη φιλίας με μαύρους κρατούμενους στη φυλακή.

Αρκετό καιρό αφότου εγκατέλειψε τον νεοναζισμό και προσπάθησε να επανορθώσει για το παρελθόν του, έκανε ένα τεστ και ανακάλυψε ότι έχει εβραϊκή καταγωγή. Ο Μινκ προσεύχεται τρεις φορές την ημέρα φορώντας το ταλίτ και το τεφίλιν των ορθόδοξοων Εβραίων, παρακολουθεί τη συναγωγή, πηγαίνει σε τρία μαθήματα μελέτης της Τορά την εβδομάδα και τηρεί το κόσερ.

Τώρα ελπίζει να μετατρέψει ολόκληρη την ιστορία της ζωής του σε ταινία που θα είναι ένα είδος συνέχειας του «American History X» και βρίσκεται σε συζητήσεις με τον σκηνοθέτη Σαμ Φρεντς, ο οποίος ήταν υποψήφιος για Όσκαρ για την ταινία μικρού μήκους «Buzkashi Boys» το 2013.

American History X: Η ταινία

Στο «American History X» πρωταγωνιστούν οι Έντουαρντ Νόρτον, Έντουαρντ Φουρλόνγκ, Φαϊρούζα Μπαλκ, Στέισι Κιτς, Έλιοτ Γκουλντ, Έιβερι Μπρουκς, Ίθαν Σάπλι και Μπέβερλι Ντ’ Άντζελο. 

Η ταινία αφηγείται την ιστορία δύο αδελφών από το Βένις (Λος Άντζελες), που συμμετέχουν στο νεοναζιστικό κίνημα. Ο μεγαλύτερος αδελφός εκτίει τρία χρόνια φυλάκισης για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, αλλάζει τις πεποιθήσεις του και προσπαθεί να αποτρέψει τον αδελφό του από το να ακολουθήσει το ίδιο μονοπάτι.

Οι κριτικο είχαν επαινέσει ως επί το πλείστον την ταινία και την ερμηνεία του Νόρτον, η οποία του χάρισε μια υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερου Ηθοποιού. Τον Σεπτέμβριο του 2008, το περιοδικό Empire την ανέδειξε 311η καλύτερη ταινία όλων των εποχών.

American History X - Prison Scene

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ