Κοσμος

Εξοργισμένοι οι Άγγλοι με την Nike για την αλλαγή στην φανέλα της εθνικής

Δηλώσεις έκανε μέχρι και η πολιτική ηγεσία της χώρας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εξοργισμένοι οι Άγγλοι με την Nike για την αλλαγή στην φανέλα της εθνικής
© screenshot/youtube

Η κίνηση της Nike να αλλάξει χρώματα στον Σταυρό του Αγίου Γεωργίου στην φανέλα της εθνικής ομάδας των ανδρών, έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην Αγγλία με τον πρωθυπουργό Ρίσι Σουνάκ και τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης να παίρνουν θέση.

Η Nike, η οποία είναι εξουσιοδοτημένη για τις εμφανίσεις των εθνικών ομάδων της Αγγλίας, αποκάλυψε το νέο της σχέδιο αυτή την εβδομάδα, το οποίο όπως είπε «αποτίει φόρο τιμής στην ομάδα που κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο το 1966». 

Η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου υπερασπίστηκε το νέο σχέδιο στηστολή της Αγγλίας, λέγοντας ότι «δεν είναι η πρώτη φορά» που χρησιμοποιούνται διαφορετικά χρώματα. Η Nike χαρακτήρισε την αλλαγή μια «αναβάθμιση» που είχε σκοπό να «ενώσει και να εμπνεύσει», προσθέτοντας ότι η σχεδίαση «διαταράσσει την ιστορία με μια μοντέρνα αντίληψη του κλασικού».

Αντιδρούν οπαδοί, Στάρμερ και Σουνάκ

Οι οπαδοί κατακεραύνωσαν τον αμερικανικό αθλητικό κολοσσό για το γεγονός ότι άλλαξε τον παραδοσιακό κόκκινο σταυρό με έναν που χαρακτηρίζει το ναυτικό, το γαλάζιο και το μοβ στη φανέλα που κοστίζει έως και 125 λίρες.

Στη διάρκεια της μέρας πολλοί πολιτικοί έχουν αναφερθεί με κριτικό τρόπο εναντίον της αλλαγής στο εθνόσημο της εθνικής ομάδας μέσω δηλώσεων τους και με παρεμβάσεις στα κοινωνικά δίκτυα, όπως η υπουργός για τον τον Αθλητισμό και τα ΜΜΕ Λούσι Φρέιζερ.

Ο πρώην τερματοφύλακας της Αγγλίας με τις περισσότερες συμμετοχές στην Εθνική, Πίτερ Σίλτον, δήλωσε σήμερα: «Αυτό είναι λάθος σε κάθε επίπεδο. Είμαι εντελώς αντίθετος. Συμπεριλαμβανομένης της τιμής που θα χρεώσει η Nike. Δεν συμφωνώ με αυτό. Είναι woke. Αν πρόκειται να βάλεις τον σταυρό του Αγίου Γεωργίου σε μια στολή, κάτι που προφανώς έκανε η Nike, τότε βάλ' τον με τα παραδοσιακά χρώματα».

«Λοιπόν, προφανώς, προτιμώ το πρωτότυπο», είπε ο Ρίσι Σούνακ στους δημοσιογράφους. «Η γενική άποψή μου είναι ότι όταν πρόκειται για τις εθνικές μας σημαίες, δεν πρέπει να μπλέκουμε μαζί τους, γιατί είναι πηγή υπερηφάνειας, ταυτότητας, ποιοι είμαστε και είναι τέλειες όπως είναι».

Το θέμα ανακίνησε ο Κιρ Στάρμερ σε αποκλειστική του συνέντευξη στη «Sun όπου ζήτησε να καταργηθεί η νέα στολή της Αγγλίας για το Euro, μετά την απόφαση να αντικατασταθεί ο παραδοσιακός κόκκινος και άσπρος σταυρός του Αγίου Γεωργίου στη φανέλα των ποδοσφαιριστών με τον νέο πολύχρωμο στα χρώματα του μωβ.

Πηγή: AP, EΡΤ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ