Κοσμος

Αφρική: Σημαντικές διακοπές στο internet σε όλη την ήπειρο

Νιγηρία, Γκάνα, Λιβερία και Ακτή του Ελεφαντοστού μεταξύ των χωρών που επλήγησαν

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αφρική: Σημαντικές διακοπές στο internet σε όλη την ήπειρο
Οι διακοπές στο internet σε όλη την Αφρική δημιούργησαν πρόβλημα στις επικοινωνίες © Youtube/Tech Vision

Αρκετές χώρες της Αφρικής αναφέρουν πως το internet έχει πέσει στην ήπειρο, καθώς πολλοί αναφέρουν προβλήματα με υποθαλάσσια καλώδια

Εκτεταμένες διακοπές στο internet καταγράφηκαν την Πέμπτη σε χώρες όπως η Νότια Αφρική, η Νιγηρία, η Ακτή του Ελεφαντοστού, η Λιβερία, το Μπενίν, η Γκάνα και η Μπουρκίνα Φάσο, σύμφωνα με το BBC.

Internet disruption hits West and Central Africa, Netblocks and Cloudflare data shows

Πιθανή βλάβη σε υποθαλάσσια καλώδια

Έκτοτε, οι online υπηρεσίες έχουν αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό στη Λιβερία και τη Νότια Αφρική. Τα ακριβή αίτια σε βλάβη υποθαλάσσιων καλωδίων δεν είναι ξεκάθαρα, προς απογοήτευση εκατομμυρίων πελατών σε όλη την ήπειρο.

«Φαίνεται ότι υπάρχει ένα μοτίβο στο timing των διακοπών, που επηρεάζουν από το βορρά έως το νότο της Αφρικής», δήλωσε το Cloudflare Radar, το οποίο παρέχει πληροφορίες για τις συνδέσεις στο Διαδίκτυο.

Μερικές φορές τα υποθαλάσσια καλώδια μπορεί να κοπούν, ακόμη και από συντρίμμια, δήλωσε στο BBC ένας συνταξιούχος ειδικός. Και πρόσθεσε: «Μπορείτε επίσης να έχετε υποθαλάσσια τμήματα του βυθού τα οποία μπορεί να γίνουν ασταθή, στέλνοντας τεράστιες ποσότητες λάσπης σε κάποια περιοχή με καλώδια».

Τυχαία ζημιά ή στόχος δολιοφθοράς

«Στα σημεία όπου τα καλώδια βγαίνουν στην επιφάνεια και είναι εκτεθειμένα, μπορεί να είναι επιρρεπή σε τυχαία ζημιά ή στόχος δολιοφθοράς». Όποια και αν είναι η αιτία, έχει δυσκολέψει σε μεγάλο βαθμό τη ζωή σε όσους ανθρώπους βασίζονται στο Διαδίκτυο για την εργασία τους ειδικότερα στην Ακτή Ελεφαντοστού όπου η διακοπή είναι πιο σοβαρή. Ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους της Αφρικής, το MTN Group, είπε πως η διακοπή του internet είναι αποτέλεσμα βλαβών σε πολλαπλά υποθαλάσσια καλώδια.

«Ήταν αδύνατο να επικοινωνήσω με τους πελάτες μου - χρειαζόταν επίσης να οργανώσω μια παράδοση μέσω μιας διαδικτυακής εφαρμογής», είπε ο σχεδιαστής μόδας Cheick Senou στο BBC την Παρασκευή από το Abidjan στην Ακτή Ελεφαντοστού. «Δεν θα μπορούσα να κάνω τίποτα χωρίς το διαδίκτυο».

Η συνδεσιμότητα στο Διαδίκτυο στην Ακτή του Ελεφαντοστού μειώθηκε περίπου στο 4% το πρωί της Πέμπτης, σύμφωνα με το Netblocks, το οποίο παρακολουθεί την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και τη σύνδεση στο Διαδίκτυο. Η Λιβερία κάποια στιγμή έπεσε στο 17%, ενώ το Μπενίν ήταν στο 14% και η Γκάνα στο 25%, ανέφερε το Netblocks.

Σοβαρά προβλήματα στη Νότια Αφρική

Στη Νότια Αφρική, η Vodacom δήλωσε την Πέμπτη ότι οι πελάτες «αντιμετωπίζουν διακοπτόμενα προβλήματα συνδεσιμότητας λόγω πολλαπλών αστοχιών υποθαλάσσιων καλωδίων».

Αναφέρθηκε επίσης βλάβη στο σύστημα καλωδίων MainOne που εξυπηρετεί τον εμπορικό κόμβο της Νιγηρίας, το Λάγος. Η κυβέρνηση της Λιβερίας επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι είχε αναφερθεί διακοπή του Διαδικτύου από εκείνο το πρωί.

Οι πολίτες δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στο βασικό Διαδίκτυο καθώς και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη συντριπτική πλειοψηφία της χώρας. Οι διεθνείς τραπεζικές μεταφορές αναφέρθηκαν επίσης ότι επηρεάστηκαν, ενώ υπήρχαν περιορισμένες διεθνείς φωνητικές κλήσεις.

«Φαίνεται ότι το 50% της ζωής μου έχει φύγει σήμερα», είπε ο Benjamin Garkpah στο BBC από την πρωτεύουσα της Λιβερίας, Μονρόβια, την Πέμπτη. Η Fatumata Barry είπε ότι η επιχείρησή της είχε σταματήσει επειδή δεν μπορούσε να λάβει πληρωμές μέσω χρημάτων από κινητό.

Η Αρχή Τηλεπικοινωνιών της Λιβερίας δήλωσε ότι η βλάβη προκλήθηκε από ένα περιστατικό που αφορούσε το υποθαλάσσιο καλώδιο επικοινωνίας της εταιρίας Africa Coast to Europe (ACE) στην Ακτή Ελεφαντοστού. Στην Γκάνα, η Εθνική Αρχή Επικοινωνιών (NCA) ανέφερε ότι πολλαπλές διακοπές του υποθαλάσσιου καλωδίου ευθύνονται για τη διακοπή.

How The Internet Travels Across Oceans

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ