Κοσμος

Εν πλω η βοήθεια για τη Γάζα ενώ ο άμαχος πληθυσμός λιμοκτονεί

Γιατί δεν επετεύχθη η ανακωχή και τι σηματοδοτεί η Ράφα

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εν πλω η βοήθεια για τη Γάζα ενώ ο άμαχος πληθυσμός λιμοκτονεί
Ο άμαχος πληθυσμός στη Γάζα λιμοκτονεί © HAITHAM IMAD/ EPA

Γάζα: Πλοίο με τρόφιμα εν πλώ από την Κύπρο - Κίνδυνος λιμοκτονίας για τους Παλαιστινίους

Ένα πρώτο πλοίο φορτωμένο με τρόφιμα κατευθύνεται σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο πληθυσμός είναι αντιμέτωπος με λιμοκτονία, πέρα από τους βομβαρδισμούς και τα αδέσποτα πυρά, καθώς ο πόλεμος Ισραήλ και Χαμάς διανύει τον έκτο του μήνα, χωρίς καμιά πιθανότητα ούτε καν ανακωχής στον ορίζοντα.

Μπροστά στην ανεπάρκεια της βοήθειας που φθάνει μέσω χερσαίων οδών στον παλαιστινιακό θύλακο, κατά μεγάλο μέρος του ισοπεδωμένο, η διεθνής κοινότητα προσπαθεί να διαφοροποιήσει τις οδούς εφοδιασμού, προχωρώντας σε αεροπορικές ρίψεις και στο πιλοτικό σχέδιο για τη δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου, από την Κύπρο στη Λωρίδα της Γάζας.

Πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια απέπλευσε από την Κύπρο
Πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια απέπλευσε από την Κύπρο © EPA/ SANTI PALACIOS/ HANDOUT

Πότε θα φτάσει στη Γάζα το πλοίο από την Κύπρο 

Πλοίο που μισθώνει η ισπανική ΜΚΟ Open Arms, φορτωμένο 200 τόνους τρόφιμα, αναχώρησε χθες από τη Λάρνακα, παίρνοντας τον διάδρομο που επιδιώκουν να δημιουργήσουν η ΕΕ και διάφορες άλλες χώρες. Αναμένεται να φθάσει σε «μερικές ημέρες» στις ακτές της Λωρίδας της Γάζας, διευκρίνισε η Λάουρα Λανούθα, εκπρόσωπος της Open Arms.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-czs190cs29p5)

Σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο Vessel Finder, το πλοίο, κινούμενο με πολύ μικρή ταχύτητα, απείχε ακόμη 155 ναυτικά μίλια (285 χλμ.) από τα παράλια της Γάζας. Η Κύπρος, η χώρα της ΕΕ που βρίσκονται πιο κοντά στον παλαιστινιακό θύλακο από οποιαδήποτε άλλη, διαβεβαίωσε πως ετοιμάζεται δεύτερο φορτίο, «πολύ μεγαλύτερο».

Στη Γάζα, ο πληθυσμός περιμένει απελπισμένα περισσότερη βοήθεια, εκτός των άλλων για να πέσουν οι τιμές των λιγοστών τροφίμων στις αγορές που λειτουργούν ακόμη, όπως των «κατάγεφ» (πρόκειται για μικρές κρέπες οι οποίες καταναλώνονται πολύ στα ιφτάρ, τα δείπνα με τα οποία διακόπτεται η νηστεία του ραμαζανιού). Ο ιερός μήνας νηστείας και προσευχής για τους μουσουλμάνους άρχισε αυτή την εβδομάδα.

«Η ζήτηση είναι πολύ μικρή, λόγω των υψηλών τιμών. Πέρυσι, η τιμή ενός κιλού κατάγεφ ήταν 6 σέκελ (σ.σ. 1,5 ευρώ). Σήμερα, ντρέπεσαι, σου έρχεται να βάλεις κλάματα όταν υποχρεώνεσαι να πεις στον κόσμο πως ένα κιλό κατάγεφ κάνει 20 σέκελ», εξήγησε ο Μουχάμαντ αλ Μασάλ, που πουλάει το παραδοσιακό έδεσμα.

Η λιμοκτονία φονικό όπλο στη Γάζα

Πέρα από την αναχώρηση του πλοίου της Open Arms από την Κύπρο, τέσσερα σκάφη του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού αναχώρησαν χθες Τρίτη από τις ΗΠΑ, με περίπου εκατό στρατιωτικούς και τον απαραίτητο εξοπλισμό για να στηθεί προκυμαία στη Λωρίδα της Γάζας ώστε να μπορεί να παραδίδεται ανθρωπιστική βοήθεια. Το ταξίδι θα διαρκέσει περίπου 30 ημέρες και η εγκατάσταση αναμένεται να είναι έτοιμη «εντός 60 ημερών», σύμφωνα με την Ουάσιγκτον.

Αλλά η αποστολή βοήθειας διά θαλάσσης και με ρίψεις από τους αιθέρες, που είναι πλέον καθημερινές τελευταία, δεν αρκούν για να υποκαταστήσουν τις χερσαίες οδούς, τονίζουν ο ΟΗΕ και άλλοι παράγοντες.

«Όταν εξετάζουμε εναλλακτικές οδούς για να προσφέρουμε βοήθεια, διά θαλάσσης ή από τους αιθέρες, πρέπει να θυμόμαστε πως χρειάζεται να το κάνουμε επειδή οι χερσαίες οδοί είναι συνήθως κλειστές. Τεχνητά κλειστές», είπε χθες ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ.

«Η στέρηση τροφής από τον πληθυσμό χρησιμοποιείται ως πολεμικό όπλο», σύμφωνα με τον ίδιο.

Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τη νύχτα άλλο «πιλοτικό σχέδιο» που κατ’ αυτόν επέτρεψε χθες την είσοδο έξι φορτηγών με βοήθεια του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (ΠΕΠ) στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα του πολέμου.

Από την έναρξη των συνεχιζόμενων ευρείας κλίμακας επιχειρήσεών του ο ισραηλινός στρατός κάνει διεξοδικούς ελέγχους τη βοήθεια που εισέρχεται στη Λωρίδα της Γάζας μέσω στο τερματικών στο νότιο τμήμα του θυλάκου. Μέχρι τώρα, δεν ανταποκρινόταν στις συνεχείς εκκλήσεις να ανοίξουν περισσότερα σημεία διέλευσης, ειδικά στον βορρά.

«Θα τελειώσουμε τη δουλειά» λέει ο Νετανιάχου

Αψηφώντας τις διεθνείς εκκλήσεις και πιέσεις, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συνεχίζει να διαμηνύει ότι η επίθεση εναντίον της Χαμάς θα φθάσει στη Ράφα, κατ’ αυτόν το τελευταίο οχυρό της. Στην πόλη αυτή έχουν στοιβαχτεί πλέον 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι, οι περισσότεροι εκτοπισμένοι εξαιτίας του πολέμου, πολλοί πάνω από μια φορά.

«Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: το Ισραήλ θα επικρατήσει σε αυτόν τον πόλεμο με κάθε κόστος. Και για νικήσει αυτόν τον πόλεμο, το Ισραήλ πρέπει να καταστρέψει τα τελευταία τάγματα της Χαμάς στη Ράφα», καθώς αν δεν το κάνει «η Χαμάς θα ανασυνταχθεί για να ανακαταλάβει τη Γάζα και τότε θα έχουμε επιστρέψει στην αφετηρία», επέμεινε ο κ. Νετανιάχου μέσω βιντεοδιάσκεψης απευθυνόμενος στο ισχυρό αμερικανικό εβραϊκό λόμπι AIPAC.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-czs1gut6kdk1)

«Θα τελειώσουμε τη δουλειά», πέταξε ο επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης, που ορκίστηκε πως θα «εξαλείψει» τη Χαμάς.

Περισσότερα παιδιά σκοτώθηκαν στη Γάζα σε 4 μήνες παρά σε 4 χρόνια συγκρούσεων ανά τον κόσμο

Στον πόλεμο Ισραήλ και Χαμάς σκοτώθηκαν μέσα σε τέσσερις μήνες περισσότερα παιδιά από ό,τι σε όλες τις υπόλοιπες ένοπλες συρράξεις σε όλη την υφήλιο σε τέσσερα χρόνια, τόνισε χθες ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA).

«Ιλιγγιώδες. Ο αριθμός των παιδιών που αναφέρθηκε ότι σκοτώθηκαν σε μόλις κάτι περισσότερο από τέσσερις μήνες στη Γάζα είναι υψηλότερος από τον αριθμό των παιδιών που σκοτώθηκαν σε όλους τους πολέμους μαζί τα τελευταία τέσσερα χρόνια», υπογράμμισε μέσω X ο Φιλίπ Λαζαρινί, καταγγέλλοντας αυτόν τον «πόλεμο εναντίον των παιδιών».

Γιατί δεν επετεύχθη η ανακωχή πριν το Ραμαζάνι

Παρά τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονταν επί εβδομάδες, οι χώρες που μεσολαβούν —Κατάρ, Αίγυπτος, ΗΠΑ— δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν συμφωνία ανακωχής, που θα επέτρεπε να αφεθούν ελεύθεροι ισραηλινοί όμηροι και σε αντάλλαγμα παλαιστίνιοι φυλακισμένοι, καθώς και να αυξηθεί η ποσότητα της βοήθειας που εισέρχεται στον θύλακο.

«Δεν βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία», αναγνώρισε χθες ο εκπρόσωπος της διπλωματίας του Κατάρ Ματζίντ αλ Ανσάρι, καθώς η Χαμάς απαιτεί οριστική κατάπαυση του πυρός και απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων για να κλειστεί συμφωνία, συναντώντας την κατηγορηματική απόρριψη του Ισραήλ, που από την δική του πλευρά αξιώνει να του παραδοθεί λεπτομερής κατάλογος των ομήρων που παραμένουν στη ζωή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Διαβάστε περισσότερα για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ