Κοσμος

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε την κατασκευή προσωρινού λιμανιού στη Γάζα

Για την προώθηση ανθρωπιστικής βοήθειας

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μπάιντεν: Εντολή στον αμερικανικό στρατό για κατασκευή λιμανιού στη Γάζα
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έδωσε εντολή για την άμεση κατασκευή προσωρινού λιμανιού στη Γάζα © ΕΡΑ / MICHAEL REYNOLDS

Μπάιντεν: Έδωσε εντολή στον αμερικανικό στρατό για κατασκευή λιμανιού στη Γάζα για την προώθηση ανθρωπιστικής βοήθειας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ο αμερικανικός στρατός θα αρχίσει να χτίζει ένα λιμάνι στην Λωρίδα της Γάζας που θα μπορούσε να δεχτεί μεγάλες αποστολές τροφίμων και ιατρικών προμηθειών που χρειάζονται επειγόντως στον Παλαιστινιακό θύλακα.

Biden announces temporary port on Gaza's coast to boost emergency aid

Μπάιντεν: Ένα προσωρινό λιμάνι θα επέτρεπε την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας

Αν και ο Μπάιντεν είχε επισημάνει επανειλημμένα μία αισιοδοξία για μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός η οποία θα μπορούσε να προσφέρει κάποια ανακούφιση στην πολιορκούμενη περιοχή, οι προοπτικές να συμβεί κάτι τέτοιο γίνονται όλο και πιο αμυδρές.

«Ένα προσωρινό λιμάνι θα επέτρεπε σε μεγάλο βαθμό την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας που εισέρχεται στη Γάζα καθημερινά», είπε ο Μπάιντεν κατά την ομιλία του την στο Κογκρέσο την Πέμπτη. «Και το Ισραήλ πρέπει επίσης να κάνει αυτό που του αναλογεί. Το Ισραήλ πρέπει να επιτρέψει περισσότερη βοήθεια στη Γάζα και να διασφαλίσει ότι οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις δεν θα γίνουν στόχος πυρών». Δεν έχει γίνει ακόμα σαφές πότε θα λειτουργήσει το λιμάνι.

Στέλνοντας μήνυμα προς την ισραηλινή ηγεσία σχετικά με την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα ο Μπάιντεν είπε: «Η ανθρωπιστική βοήθεια δεν μπορεί να είναι δευτερεύον ζήτημα ή διαπραγματευτικό στοιχείο. Η προστασία και η διάσωση αθώων ζωών πρέπει να είναι προτεραιότητα».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-czo66i63qwc1)

Η μόνη πραγματική λύση, πρόσθεσε ο Μπάιντεν, είναι η λύση δύο κρατών

Η ανακοίνωση του Μπάιντεν υπογραμμίζει τη σοβαρότητα της ανθρωπιστικής καταστροφής στη Γάζα, καθώς το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι πλησιάζει λιμός και 500.000 άνθρωποι κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πείνα.

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την Τετάρτη λόγω υποσιτισμού και αφυδάτωσης από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της περιοχής.

Το μικρότερο παιδί που πέθανε από την πείνα και την έλλειψη ιατρικής φροντίδας ήταν μιας ημέρας, δήλωσαν αξιωματούχοι υγείας στη Γάζα. Περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε τις χερσαίες και αεροπορικές επιθέσεις λίγο μετά την επίθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου που σκότωσε περίπου 1.200 ανθρώπους στο Ισραήλ.

Περισσότεροι από 72.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί

Οι δηλώσεις του Μπάιντεν έρχονται σε ένα κρίσιμο σημείο ανάφλεξης στον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς, καθώς το Ραμαζάνι πλησιάζει χωρίς να υπάρχει κατάπαυση του πυρός. Ο Μπάιντεν είπε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι ελλείψει εκεχειρίας όταν ξεκινήσει το Ραμαζάνι, η κατάσταση στη Γάζα θα μπορούσε να γίνει «πολύ, πολύ επικίνδυνη».

Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ έχει προειδοποιήσει ότι θα εξαπολύσει στρατιωτική επίθεση στην πολυσύχναστη πόλη Ράφα στη νότια Γάζα, όπου 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι βρίσκονται καταφύγιο, εάν δεν επιστραφούν οι υπόλοιποι ισραηλινοί όμηροι στη Γάζα πριν από την έναρξη του Ραμαζανιού.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cznsrs5rr21l)

Οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων διακόπηκαν

Οι αξιωματούχοι ήταν αισιόδοξοι για την πιθανότητα μιας συμφωνίας που θα σταματούσε προσωρινά τις μάχες ενώ οι Ισραηλινοί όμηροι στη Γάζα, μαζί με τους Παλαιστίνιους που κρατούνταν στη φυλακή από το Ισραήλ, απελευθερώνονταν.

Ωστόσο, ο θάνατος περισσότερων από 100 Παλαιστινίων αμάχων σε μια τοποθεσία διανομής τροφίμων την περασμένη εβδομάδα διέκοψε τον ρυθμό των ειρηνευτικών συνομιλιών, δήλωσε διπλωμάτης, προσθέτοντας ότι «οι δολοφονίες μας πήγαν πίσω 10 βήματα».

Ενώ τα Ηνωμένα Έθνη δέχτηκαν την είδηδση για την πρόθεση του αμερικανικού στρατού να δημιουργήσει ένα λιμάνι βοήθειας, αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι η οδική πρόσβαση στην επικράτεια είναι «η μόνη λύση» για την αποφυγή ολοκληρωτικού λιμού.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ