Κοσμος

Διπλωματικός σύμβουλος Ζελένσκι: Δεν αποκλείεται στόχος να ήταν ο Ζελένσκι ή ο Μητσοτάκης

Mε αφορμή το χθεσινό πυραυλικό χτύπημα κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Διπλωματικός σύμβουλος Ζελένσκι: Δεν αποκλείεται στόχος να ήταν ο Ζελένσκι ή ο Μητσοτάκης
© ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Διπλωματικός σύμβουλος Ζελένσκι: Δεν αποκλείεται στόχος να ήταν ο Ζελένσκι ή ο Μητσοτάκης

Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ρωσικό πυραυλικό πλήγμα στο λιμάνι της Οδησσού να είχε ως στόχο τις αντιπροσωπείες του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ή του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, δήλωσε κορυφαίος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου. Οι δυο ηγέτες επιθεωρούσαν τον ουκρανικό διάδρομο εξαγωγής σιτηρών στο λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας όταν χτύπησε ο ρωσικός πύραυλος.

Σύμβουλος Ζελένσκι: Δεν αποκλείεται τίποτα

«Ήταν πραγματικά λιγότερο από 500 μέτρα από εμάς. Τι ήταν αυτό; ... Δεν μπορείτε να αποκλείσετε ότι στόχευε στην αντιπροσωπεία του προέδρου μου ή στην αντιπροσωπεία του επισκέπτη», δήλωσε ο Ihor Zhovkva, κορυφαίος διπλωματικός σύμβουλος, σε συνέντευξή του στο CNN Live.

Τόσο ο Ζελένσκι όσο και ο Μητσοτάκης εμφανίστηκαν σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη για να δηλώσουν ότι ήταν μάρτυρες του χτυπήματος. Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση, δήλωσε ο ουκρανικός στρατός.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σε ανακοίνωσή του την Τετάρτη ότι τα στρατεύματά του επιτέθηκαν σε υπόστεγο που στεγάζει ουκρανικά ναυτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο λιμάνι, προσθέτοντας ότι «ο στόχος επιτεύχθηκε».

Οι λιμενικές υποδομές της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα αποτελούν διαρκή στόχο των ρωσικών επιθέσεων, οι οποίες έχουν ενταθεί από τα μέσα Ιουλίου, όταν η Μόσχα εγκατέλειψε μια συμφωνία με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ που επέτρεπε την ασφαλή διέλευση ουκρανικών σιτηρών και το Κίεβο δημιούργησε τον δικό του διάδρομο εξαγωγών.

Ο Zhovkva δήλωσε ότι ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από την Κριμαία, η οποία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014. «Ο πύραυλος χρειάστηκε λιγότερο από τρία λεπτά για να φτάσει στο στόχο, την τοποθεσία του λιμανιού της Οδησσού», τόνισε.

Γεραπετρίτης: Διερευνάται ως προς τα αίτια και την πηγή η επίθεση στην Οδησσό

Είμαστε σε άμεση συνεργασία με τις ουκρανικές αρχές έτσι ώστε να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση του γεγονότος, δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, δέχθηκε ερώτηση από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Μάντζο, για τον χαρακτήρα τού χθεσινού χτυπήματος στην Οδησσό, κατά τη διάρκεια τής εκεί παρουσίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Δεν υπήρξε άμεση απειλή ή κίνδυνος ζωής ή ακεραιότητας» είπε ο κ. Γεραπετρίτης και προσέθεσε: «Βεβαίως υπήρξε μία επίθεση, η οποία αυτή τη στιγμή διερευνάται σε ό,τι αφορά τα αίτια και την πηγή».

Στην ερώτηση του κ. Μάντζου για το περιεχόμενο της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Οδησσό, ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι «σήμερα το απόγευμα θα υπάρξει μία τηλεδιάσκεψη, με πρωτοβουλία της γαλλικής κυβέρνησης, μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών και υπουργών Άμυνας των κρατών-μελών της ΕΕ, στην οποία θα συζητηθεί το ουκρανικό ζήτημα και τα περαιτέρω βήματα σε σχέση με την ενίσχυση του αμυντικού αγώνα της Ουκρανίας κατά της ρωσικής επιθετικότητας».

Mεντβέντεφ: Η Ρωσία δεν στόχευε την αυτοκινητοπομπή του Ζελένσκι στην Οδησσό

Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας τη Ρωσίας και στενός συνεργάτης του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία δεν είχε θέσει ως στόχο την αντιπροσωπεία του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελέσνκι κατά την χθεσινή πυραυλική επίθεση στο λιμάνι της Οδησσού.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι «η Μόσχα θα είχε πλήξει τον στόχο της, αν αυτός ήταν ο στόχος, και αυτό είναι προφανές στον καθένα ότι δεν υπήρχε προγραμματισμένη επίθεση στην αυτοκινητοπομπή».

«Είναι προφανές για τον καθένα. Και το ότι δεν υπήρξε κανένα πλήγμα κατά της αυτοκινητοπομπής στην Οδησσό. Και το ότι αν ήταν στόχος, θα τον πετυχαίναμε» έγραψε ο Μεντβέντεφ στο κανάλι του στο Telegram.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ