Κοσμος

Το ξεχωριστό μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στο μουσείο της Φιλικής Εταιρείας στην Οδησσό

Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το μουσείο το οποίο στεγάζεται στην παλαιά κατοικία του εθνικού ευεργέτη Γρηγορίου Μαρασλή

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κυριάκος Μητσοτάκης: Το μήνυμα στο μουσείο της Φιλικής Εταιρείας
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΒΟΛΟΝΤΙΜΙΡ ΖΕΛΕΝΣΚΙ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το μήνυμα στο μουσείο της Φιλικής Εταιρείας στην Οδησσό

«Βρέθηκα σήμερα στην Οδησσό, εδώ όπου η Φιλική Εταιρεία άναψε τη φλόγα της Ανεξαρτησίας της Ελλάδας. Αλλά και στον τόπο-σύμβολο όπου αντιστέκεται ο ουκρανικός λαός παλεύοντας για τη δική του ελευθερία.» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του σχετικά με το ταξίδι αστραπή που πραγματοποίησε σήμερα στην Οδησσό.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και επισκέφθηκαν το οικιστικό συγκρότημα που επλήγη πριν λίγες μέρες με συνέπεια τον θάνατο 12 αμάχων, περιλαμβανομένων πέντε παιδιών, όπου κατέθεσαν ανθοδέσμες στο μνημείο προς τιμήν των θυμάτων.

Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε επίσης το μουσείο της Φιλικής Εταιρείας, το οποίο στεγάζεται στην παλαιά κατοικία του εθνικού ευεργέτη Γρηγορίου Μαρασλή, και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο που έχει εγερθεί στην αυλή του μουσείου προς τιμήν των τριών ιδρυτών της Φιλικής Εταιρείας, Νικόλαο Σκουφά, Αθανάσιο Τσακάλωφ και Εμμανουήλ Ξάνθο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μάλιστα την ευκαιρία να συνομιλήσει με Έλληνες της Διασποράς και ομογενείς που συγκεντρώθηκαν ώστε να τον υποδεχτούν στον χώρο του μουσείου.

Δείτε την ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Βρέθηκα σήμερα στην Οδησσό, εδώ όπου η Φιλική Εταιρεία άναψε τη φλόγα της Ανεξαρτησίας της Ελλάδας. Αλλά και στον τόπο-σύμβολο όπου αντιστέκεται ο ουκρανικός λαός παλεύοντας για τη δική του ελευθερία.

Η παρουσία μου εδώ αντανακλά, πιστεύω, τον σεβασμό όλου του ελεύθερου κόσμου προς τον ηρωικό αυτό λαό. Η ελπίδα της ειρήνης στην Ουκρανία δεν πρέπει να σβήσει.

Και θέλω να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια για τον αποτρόπαιο βομβαρδισμό της 2ας Μαρτίου κατά αστικών συγκροτημάτων εδώ στην Οδησσό.

Μου δόθηκε η ευκαιρία να επαναλάβω στον Πρόεδρο Volodymyr Zelenskyy, τον οποίο ευχαριστώ για την υποδοχή, ότι η Ελλάδα θα εξακολουθεί να στηρίζει την Ουκρανία στον δίκαιο αγώνα για την προάσπιση της εθνικής της ακεραιότητας. Και βέβαια στηρίζουμε την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική της.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μαζί με τη Μαριούπολη, η Οδησσός υπήρξε επί πολλούς αιώνες ζωτικός κόμβος του Ελληνισμού στις ακτές του Εύξεινου Πόντου. Και είχα τη χαρά να συναντήσω εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας, που αποτελούν τη ζωντανή συνέχεια της μακραίωνης αυτής σύνδεσης μεταξύ των χωρών μας. Είμαστε κοντά σας.

Αποκλειστικό 🇬🇷🇺🇦

Posted by Olga Shapolayeva on Wednesday, March 6, 2024

«Με μεγάλη συγκίνηση επισκέπτομαι την Οδησσό μια πόλη ταυτισμένη με τον αγώνα του έθνους μας για ελευθερία. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς ο αγώνας για την εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας αφορά όλους μας», έγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Βρέθηκα σήμερα στην Οδησσό, εδώ όπου η Φιλική Εταιρεία άναψε τη φλόγα της Ανεξαρτησίας της Ελλάδας. Αλλά και στον...

Posted by Kyriakos Mitsotakis on Wednesday, March 6, 2024

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ