Κοσμος

Σέρβος πράκτορας της Ρωσίας «περιφέρονταν» στις Βρυξέλλες

Είχε συναντήσεις με τρεις ευρωβουλευτές

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρωσία: Αποκαλύφθηκε Σέρβος πράκτορας της στις Βρυξέλλες
© Unsplash

Ρωσία: Αποκαλύφθηκε Σέρβος πράκτορας στις Βρυξέλλες - Συναντήσεις με ευρωβουλευτές

Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες χρησιμοποιούν έναν Σέρβο πράκτορα για να διεισδύσει στα θεσμικά όργανα της ΕΕ σύμφωνα με ενημέρωση των δυτικών μυστικών υπηρεσιών την οποία επικαλείται το Politico.

Μόλις τον Οκτώβριο του 2023, ο Σέρβος υπήκοος Novica Antić, ο οποίος εν γνώσει του συνεργαζόταν στενά με την υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας, σύμφωνα με τα έγγραφα - πραγματοποίησε συναντήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες και ειδικότερα με μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Συναντήσεις με ευρωβουλευτές

Στους ευρωβουλευτές περιλαμβάνονταν η Γερμανίδα βουλευτής των Πρασίνων Viola von Cramon-Taubadel, η Ιταλίδα βουλευτής των Σοσιαλιστών & Δημοκρατών Alessandra Moretti και ο Vladimír Bilčík, Σλοβάκος βουλευτής της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, σύμφωνα με δελτίο Τύπου και φωτογραφία που είδε το POLITICO. Δεν υπάρχουν στοιχεία στην ενημέρωση των μυστικών υπηρεσιών που να υποδηλώνουν ότι οι Moretti, Bilčík και von Cramon-Taubadel γνώριζαν τις διασυνδέσεις του Antic με την FSB όταν συναντήθηκαν μαζί του.

Ο Antić, πρόεδρος της Σερβικής Ένωσης Στρατιωτικών Συνδικάτων, συναντήθηκε επίσης με εκπροσώπους των συνδικάτων EUROMIL και EPSU, τα οποία εκπροσωπούν το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων και τους υπαλλήλους των δημόσιων υπηρεσιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αντίστοιχα.

Ο Antić συνεργάζεται στενά με έναν συνεργάτη της FSB ονόματι Vyacheslav Kalinin, ο οποίος είναι Ρώσος υπήκοος και αρχισυντάκτης της Veteran News. Η αναφορά «Σχετικά με εμάς» στον ιστότοπο αναφέρει ότι το Veteran News είναι «συνεργάτης πληροφόρησης» της FSB και του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας, μεταξύ άλλων.

Ορμητήριο της Ρωσίας

«Η Ρωσία χρησιμοποιεί τη Σερβία ως ορμητήριο για επιχειρήσεις επιρροής με σκοπό να αποδυναμώσει το φιλοευρωπαϊκό και φιλονατοϊκό συναίσθημα στο εσωτερικό της χώρας, καθώς και στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σχολιάζει το Politico. Υπενθυμίζεται ότι η Σερβία αρνήθηκε να υπογράψει την διακήρυξη της ΕΕ με την οποία ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θεωρείται υπεύθυνος για τον θάνατο του ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι.

Την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου έληξε η προθεσμία που έδωσε η ΕΕ σε τρίτες χώρες για να δηλώσουν εάν ευθυγραμμίζονται με τη θέση της σχετικά με τον θάνατο του Ναβάλνι. Η σερβική κυβέρνηση ούτε καν απάντησε, γεγονός που εκλαμβάνεται από τις Βρυξέλλες ως άρνηση να προσυπογράψει τη σχετική διακήρυξη. Αρνητική ήταν η απάντηση της Σερβίας και στο αίτημα της ΕΕ να συμφωνήσει με την παράταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας που επιβλήθησαν το 2014 μετά τη βίαιη προσάρτηση της Κριμαίας.

Με πληροφορίες από Politico

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ