Κοσμος

Καταγγελίες για στείρωση σε Δανούς γιατρούς από 150 γυναίκες στην Γροιλανδία

Τους τοποθετήθηκε ενδομήτρια συσκευή σε μια προσπάθεια να μειωθεί ο πληθυσμός της Γροιλανδίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Καταγγελίες για στείρωση σε Δανούς γιατρούς από 150 γυναίκες στην Γροιλανδία
Καταγγελίες για στείρωση σε Δανούς γιατρούς από 150 γυναίκες στην Γροιλανδία © Unsplash

Γροιλανδία: 150 γυναίκες κατηγορούν τη Δανία για στείρωση - Τους τοποθετήθηκε ενδομήτρια συσκευή σε μια προσπάθεια να μειωθεί ο πληθυσμός της Γροιλανδίας

Σχεδόν 150 γυναίκες από τη Γροιλανδία έχουν μηνύσει το κράτος της Δανίας, ισχυριζόμενες ότι τους τοποθετήθηκε σπιράλ χωρίς τη συγκατάθεση ή τη γνώση τους.

Μια ομάδα 143 γυναικών προσέφυγε στη δικαιοσύνη τη Δευτέρα, απαιτώντας τη συλλογική καταβολή σχεδόν 43 εκατομμυρίων δανικών κορωνών (4,9 εκατομμύρια λίρες) για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

Ορισμένες από τις γυναίκες ήταν μόλις 12 ετών όταν, όπως λένε, τους τοποθετήθηκε ενδομήτρια συσκευή (IUD) από Δανούς γιατρούς σε μια προσπάθεια να μειωθεί ο πληθυσμός της Γροιλανδίας. Πιστεύεται ότι 4.500 γυναίκες και κορίτσια επηρεάστηκαν μεταξύ 1966 και 1970.

Γροιλανδία: 300.000 κορώνες Δανίας αποζημίωση ζητά η κάθε γυναίκα

Τον περασμένο Οκτώβριο, 67 γυναίκες βγήκαν μπροστά για να ζητήσουν από το κράτος να τις αποζημιώσει ή να αντιμετωπίσει νομικές ενέργειες, αλλά η κυβέρνηση δεν ενήργησε. Έκτοτε, ο αριθμός των γυναικών - που ζητούν 300.000 κορώνες Δανίας (34.430 λίρες) η καθεμία - έχει υπερδιπλασιαστεί.

Η Naja Lyberth, η οποία ήταν η πρώτη γυναίκα που βγήκε μπροστά για να πει ότι της τοποθετήθηκε σπείρα κατά τη διάρκεια κρατικής ιατρικής εξέτασης ως νεαρή έφηβη χωρίς τη συγκατάθεσή της, κατηγόρησε το κράτος για συντονισμένη στείρωση.

Κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «χάνει χρόνο», η Lyberth δήλωσε ότι οι γυναίκες, η μεγαλύτερη από τις οποίες είναι πλέον πάνω από 80 ετών, δεν μπορούν να περιμένουν άλλο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ