Κοσμος

Κίνα: Ο Σι απαγόρευσε τις ετήσιες συνεντεύξεις τύπου του πρωθυπουργού

Ήταν μια παράδοση 30 ετών και δείγμα του άλλοτε «ανοίγματος» στον κόσμο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ
© EPA

Κίνα: Ο Σι Τζινπίνγκ απαγόρευσε τις ετήσιες συνεντεύξεις τύπου του πρωθυπουργού 

Η Κίνα κατάργησε ένα από τα πιο δημοφιλή γεγονότα στο οικονομικό και πολιτικό καλεντάρι της, τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού, μια κίνηση που θεωρείται από ορισμένους παρατηρητές ως ένδειξη της αυξανόμενης εσωστρέφειας και του συγκεντρωτικού ελέγχου από τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Για τρεις δεκαετίες, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου κατά την οποία η Κίνα «άνοιγε» στον κόσμο, η ενημέρωση προσέφερε σε ξένους επενδυτές και κυβερνήσεις πληροφορίες για το πώς οι Κινέζοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της διαχείρισης της δεύτερης πλέον μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

Σε μια αιφνιδιαστική ανακοίνωση τη Δευτέρα, ένας εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κιάνγκ δεν θα ενημερώσει τα μέσα ενημέρωσης κατά τη λήξη της φετινής ετήσιας κοινοβουλευτικής συνόδου, η οποία αρχίζει την Τρίτη στο Πεκίνο. Επιπλέον, εκτός ειδικών περιστάσεων, ο Λι δεν θα παραχωρήσει τέτοιες ετήσιες συνεντεύξεις Τύπου για το υπόλοιπο της θητείας του κινεζικού κοινοβουλίου που λήγει το 2027, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου Λου Τσιντζιάν.

Παράδοση 30 ετών

Από το 1993, οι πρωθυπουργοί της Κίνας συναντώνται με τα μέσα ενημέρωσης απαντώντας σε εκτεταμένες ερωτήσεις Κινέζων και ξένων δημοσιογράφων σε συνεντεύξεις Τύπου που μεταδίδονται ζωντανά σε παγκόσμιο επίπεδο. Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1990 και του 2000, η Κίνα προσπάθησε ενεργά να διαφωτίσει την πολιτική και τις πολιτικές της σε μια προσπάθεια να προσελκύσει ξένες επενδύσεις και να ενισχύσει το εμπόριο.

«Η Κίνα οδεύει προς μια εποχή ανοίγματος. Τώρα οδεύει προς την εποχή της απομόνωσης, όπως φαίνεται από την ακυρωθείσα συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού», δήλωσε ο Τσεν Νταογίν, ανεξάρτητος πολιτικός σχολιαστής που στο παρελθόν δίδασκε στο Πανεπιστήμιο Πολιτικών Επιστημών και Δικαίου της Σαγκάης.

Ενώ οι πρωθυπουργοί ακολουθούν γενικά τη γραμμή του Κομμουνιστικού Κόμματος στις απαντήσεις τους, ορισμένοι έχουν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν τη συνέντευξη Τύπου για να εκφράσουν απόψεις που έβγαζαν διαφορετικό τόνο. Για παράδειγμα, ο προκάτοχος του Λι, Λι Κεκιάνγκ, δήλωσε το 2020 ότι 600 εκατομμύρια Κινέζοι κέρδιζαν λιγότερο από 140 δολάρια το μήνα, μια αποκάλυψη που ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με την επίσημη γραμμή ότι η Κίνα είχε εξαλείψει τη φτώχεια στην ύπαιθρο.

Πηγή: Reuters

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ