Κοσμος

Γάζα: «Βαλτώνουν» οι διαπραγματεύσεις Ισραήλ - Χαμάς

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Χάρις καλεί να κηρυχθεί «άμεσα» κατάπαυση του πυρός

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Χάρις καλεί να κηρυχθεί «άμεσα» κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας
© ΕΡΑ / HAITHAM IMAD

Γάζα: Εξανεμίζονται οι πιθανότητες εκεχειρίας πριν το Ραμαζάνι

Παρότι υπήρχαν ελπίδες την περασμένη εβδομάδα μετά τις συνομιλίες στο Παρίσι για μια νέα συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα πριν από την έναρξη του ιερού μήνα του Ραμαζανιού την επόμενη εβδομάδα, οι διαπραγματεύσεις φαίνεται να μην προχωρούν. 

Ισραηλινοί αξιωματούχοι - που αναφέρονται σε τοπικά μέσα ενημέρωσης - απαιτούν σαφείς απαντήσεις από τη Χαμάς σε βασικά ζητήματα, καθώς και έναν κατάλογο των επιζώντων Ισραηλινών ομήρων που θα μπορούσαν να απελευθερωθούν με μια συμφωνία.

Εν τω μεταξύ, ένας ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, ο Δρ Μπασέμ Ναΐμ, δήλωσε στο BBC την Κυριακή ότι «πρακτικά, είναι αδύνατο να γνωρίζουμε ποιοι είναι ακόμη ζωντανοί» λόγω των συνεχιζόμενων ισραηλινών βομβαρδισμών.

Η Αίγυπτος, το Κατάρ και οι ΗΠΑ – που έχουν αναλάβει ρόλο μεσολαβητή—προσπαθούν εδώ και εβδομάδες να πετύχουν εκεχερία στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, που ξέσπασε μετά την πρωτοφανή επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Μια συμφωνία εκεχειρίας θα επέτρεπε κυρίως την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα με αντάλλαγμα Παλαιστίνιους κρατούμενους σε φυλακές στο Ισραήλ.

«Η Αίγυπτος συνεχίζει τις εντατικές προσπάθειές της να καταλήξει σε συμφωνία πριν το Ραμαζάνι» που ξεκινά στις 10 ή στις 11 Μαρτίου, μετέδωσε το AlQahera News επικαλούμενο «υψηλόβαθμο αξιωματούχο».

Πριν από μία εβδομάδα πηγή από τη Χαμάς είχε επισημάνει ότι το παλαιστινιακό κίνημα πρότεινε την απελευθέρωση ενός ομήρου την ημέρα για 42 ημέρες με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 10 Παλαιστίνιων κρατούμενων για κάθε όμηρο.

Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για μια εκεχειρία η Χαμάς ζητεί κυρίως την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας, την επιστροφή στο βόρειο τμήμα του θύλακα των εκτοπισμένων αλλά και την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας καθώς οι Παλαιστίνιοι εκεί κινδυνεύουν από λιμό.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Χάρις καλεί να κηρυχθεί «άμεσα» κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας

Η αμερικανίδα αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις ζήτησε έντονα χθες Κυριακή να κηρυχθεί «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας, ασκώντας πίεση στο Ισραήλ, το οποίο συνεχίζει τις ακατάπαυστες εχθροπραξίες με τη Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακο, που απειλείται από μαζικό λιμό.

«Με δεδομένο ότι οι συνθήκες είναι απάνθρωπες στη Γάζα, χρειάζεται να κηρυχθεί άμεση κατάπαυση του πυρός για τουλάχιστον τις έξι προσεχείς εβδομάδες, αυτό βρίσκεται τούτη τη στιγμή πάνω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» του Ισραήλ και της Χαμάς, σημείωσε η κυρία Χάρις — παρεμπιπτόντως, η πρώτη αμερικανίδα αξιωματούχος που χρησιμοποίησε αυτόν τον όρο.

Καλώντας παράλληλα την κυβέρνηση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να λάβει μέτρα για να αυξηθεί η βοήθεια που φθάνει στη Λωρίδα της Γάζας, άσκησε την πιο οξεία αμερικανική κριτική στο Ισραήλ από το ξέσπασμα του πολέμου.

«Η ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να κάνει περισσότερα για να αυξηθεί σημαντικά η ροή βοήθειας. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες», είπε, αξιώνοντας να ανοίξουν περισσότερα «σημεία διέλευσης» και να μην επιβάλλονται «ανώφελοι περιορισμοί στις παραδόσεις της βοήθειας».

Μεγάλη επίθεση του Ισραήλ στην Ραμάλα

Ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στη διοικητική πρωτεύουσα των Παλαιστινίων στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, κατά τη διάρκεια της νύχτας κατά τη μεγαλύτερη επιδρομή τους στην πόλη για χρόνια, όπως δήλωσαν σήμερα παλαιστινιακές πηγές.

Αυτόπτες μάρτυρες στη Ραμάλα δήλωσαν πως ισραηλινές δυνάμεις με δεκάδες οχήματα εισέβαλαν στην πόλη, που είναι η έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής της οποίας ηγείται ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανέφερε πως ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν τον 16χρονο Μουστάφα Αμπού Σάλμπακ, κατά τη διάρκεια της επιδρομής στον καταυλισμό προσφύγων Αμ'άρι.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε σε ανακοίνωση ότι εξαπέλυσε «επιχείρηση στην πόλη Ναμπλούς προκειμένου να κατεδαφίσει το σπίτι του τρομοκράτη» Μοάζ Μάσρι.

Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, ο ισραηλινός στρατός απέκλεισε τη συνοικία αλ-Μακφίγια και περικύκλωσε το κτίριο όπου ζούσε η οικογένεια αυτού του μέλους της Χαμάς προτού ανατινάξει το διαμέρισμά του γύρω στις δύο το πρωί (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Πριν από την καταστροφή του διαμερίσματος, η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε πως είχε απομακρύνει πολλούς κατοίκους από το κτίριο, μεταξύ των οποίων παιδιά, και φρόντισε 15 αθρώπους μετά τη ρίψη δακρυγόνων από τις ισραηλινές δυνάμεις.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ