Κοσμος

H Ρωσία υποστηρίζει ότι η Γερμανία σχεδίαζε επίθεση στο έδαφος της

«Εξωφρενικοί ισχυρισμοί» απάντα το Βερολίνο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
H Ρωσία υποστηρίζει ότι η Γερμανία σχεδίαζε επίθεση στο έδαφος της

Γερμανία: Απορρίπτει τους ισχυρισμούς της Ρωσίας για επίθεση στο έδαφος της 

Η Γερμανία απέρριψε τον ισχυρισμό της Μόσχας ότι σχεδιάζει επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος, χαρακτηρίζοντάς τον «παράλογη προπαγάνδα».

Η Ρωσία προέβη στον ισχυρισμό αυτό μετά τη δημοσίευση από τα ελεγχόμενα από το Κρεμλίνο μέσα ενημέρωσης μιας ηχογράφησης στην οποία ανώτερο προσωπικό της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας εμφανίζεται να συζητά πώς οι πύραυλοι Taurus μεγάλου βεληνεκούς της χώρας θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από το Κίεβο εναντίον των ρωσικών δυνάμεων.

Ο Βόλφγκανγκ Μπύχνερ, αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, δήλωσε: «Οι ισχυρισμοί ότι η συνομιλία αποδεικνύει ότι η Γερμανία προετοιμάζει πόλεμο κατά της Ρωσίας [είναι] παράλογοι, πρόκειται για την διαβόητη ρωσική προπαγάνδα».

Η υποκλοπή προκάλεσε πολιτική θύελλα στη Γερμανία, εγείροντας έντονη ανησυχία για την ασφάλεια των κυβερνητικών επικοινωνιών. Έχει επίσης αναζωπυρώσει μια διαμάχη για το αν το Βερολίνο θα πρέπει να δώσει Taurus στο Κίεβο, το οποίο έχει βιώσει μια σειρά από αποτυχίες στο πεδίο της μάχης τους τελευταίους μήνες εν μέσω ελλείψεων δυτικών όπλων και σταματημένης αμερικανικής βοήθειας.

Η διαρροή περιελάμβανε μια συζήτηση για το αν η Ουκρανία θα μπορούσε να αναπτύξει τους Taurus χωρίς τη συμμετοχή Γερμανών στρατιωτών και πόσο καιρό θα χρειαζόταν να εκπαιδευτούν οι Ουκρανοί στρατιώτες για να τα χρησιμοποιήσουν.

Οι αξιωματούχοι - που φαίνεται να συμμετείχαν σε εικονική συνάντηση - φάνηκε επίσης να συζητούν για ένα πιθανό χτύπημα των ουκρανικών δυνάμεων σε μια γέφυρα που συνδέει την ηπειρωτική Ρωσία με την Κριμαία, την κατεχόμενη από τη Ρωσία χερσόνησο της Ουκρανίας.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ, υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, χρησιμοποίησε τη γερμανική ηχογράφηση για να αφήσει να εννοηθεί ότι το Βερολίνο στην πραγματικότητα υποστηρίζει την αποστολή στρατευμάτων από χώρες του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Η ιδέα αυτή διατυπώθηκε από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν τον περασμένο μήνα, αλλά απορρίφθηκε από τον Σολτς και άλλα μέλη της στρατιωτικής συμμαχίας.

«Οι Γερμανοί πολιτικοί ανησυχούν για τη διαρροή στο διαδίκτυο και την ασφάλεια των συνομιλιών τους», δήλωσε ο Λαβρόφ σε συνέδριο στη Μόσχα τη Δευτέρα. "Δηλαδή, το γεγονός ότι τα γερμανικά όπλα και το προσωπικό υποστήριξης προετοιμάζονται για να επιτεθούν στη Ρωσία [ ... ] δεν τους εκπλήσσει".

Ο Μπόρις Πιστόριους, ο Γερμανός υπουργός Άμυνας, δήλωσε την Κυριακή ότι η ρωσική υποκλοπή ήταν «μέρος ενός πληροφοριακού πολέμου που διεξάγει ο Πούτιν». Πρόσθεσε: «Πρόκειται για μια υβριδική επίθεση παραπληροφόρησης. Έχει ως στόχο να μας διχάσει. Πρόκειται για την υπονόμευση της ενότητάς μας».

Πηγή: Financial Times

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ