Κοσμος

Άμστερνταμ: υπερτουρισμός και πόλεμος χιπ-χοπ

Μετά τον φόνο του ράπερ Bigidagoe, ανησυχίες στην ολλανδική πρωτεύουσα για τη νεανική παραβατικότητα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άμστερνταμ: υπερτουρισμός και πόλεμος χιπ-χοπ
© Leif Niemczik / Unsplash

Άμστερνταμ: Η αυξημένη εγκληματικότητα, ο θάνατος του ράπερ Bigidagoe και τα μέτρα για περιορισμό του νεανικού τουρισμού

To Άμστερνταμ έχει ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική, πλούσια ιστορία, υπέροχα μουσεία —και τον χειρότερο υπερτουρισμό στην Ευρώπη. Η δήθεν «εναλλακτικότητα» της πόλης εξελίχθηκε σε τουριστική παγίδα· και παρά τις προσπάθειες των αρχών να κρατήσουν μακριά μεθύστακες, τζαμπατζήδες και τοξικομανείς από όλη την Ευρώπη, το κέντρο του Άμστερνταμ έχει υποβαθμιστεί. Οι σοβαροί ταξιδιώτες αποφεύγουν την ολλανδική πρωτεύουσα: ιδιαίτερα όσες γειτονιές θεωρούνται cool και hip που μοιάζουν βγαλμένες από κάποιο χαμένο χίππικο παρελθόν. 

Ωστόσο, η εγκληματικότητα στην πόλη παραμένει χαμηλή: περιορίζεται σε κλοπές πορτοφολιών και ποδηλάτων. Η αταξία όμως μπορεί να γίνει δυσάρεστη ιδιαίτερα τη νύχτα όπου επικρατεί ένα είδος υστερικού ξεφαντώματος, με όλα όσα επισύρει αυτό, επιβαρύνοντας τους ντόπιους: βανδαλισμούς, ρύπανση του δημόσιου χώρου, θόρυβο, συμπλοκές νεαρών —το τελευταίο φαίνεται ότι εντείνεται στον χώρο των ράπερς όπου, εδώ και κάμποσο καιρό, έχουν ξεσπάσει εσωτερικές συγκρούσεις. Στις 25 Φεβρουαρίου δολοφονήθηκε ο 26χρονος ράπερ Bigidagoe —το αληθινό του όνομα ήταν Danzel Silos— κοντά στο σταθμό Sloterdijk ενώ έφευγε από το πάρτι One Night in Amsterdam στο Rhone Events Center στις 5:25 το πρωί. Ο Bigidagoe ήταν μέλος της Zone 6, μιας συλλογικότητας μουσικών, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν ποινικό μητρώο. Η ομάδα φέρεται να συγκρούστηκε με άλλη ομάδα ράπερ στο πάρτι. Ο Bigidagoe είχε τραυματιστεί σοβαρά σε προηγούμενο πυροβολισμό πριν από τρία χρόνια, ενώ τότε είχαν γίνει επιθέσεις με πυροβολισμούς και στην κατοικία της μητέρας του μια μέρα αργότερα. Αυτός και ο Joël H., πιο γνωστός ως Joey AK, είχαν συλληφθεί με την κατηγορία την απαγωγή του ράπερ Kobus L. τον Σεπτέμβριο του 2022. Το δικαστήριο επρόκειτο να αποφανθεί για την υπόθεση στις 8 Μαρτίου.

Αν και οι συγκρούσεις μεταξύ ράπερ που διακινούν ναρκωτικά είναι στο πρόγραμμα στο Άμστερνταμ, η δολοφονία του Bigidagoe δείχνει ότι η κατάσταση στην «εναλλακτική» σκηνή έχει ξεφύγει. Δυο μέρες μετά το γεγονός, σημειώθηκαν τέσσερις εκρήξεις στην πόλη ενώ η λέξη «πόλεμος» εμφανίστηκε σε τοίχους ζωγραφισμένη με σπρέι. Οι εκρήξεις προκάλεσαν υλικές ζημιές στις περιοχές Noord, Oost και Zuidoost. Για τις εκρήξεις η αστυνομία συνέλαβε δύο άνδρες 23 και 28 ετών και, μετά από πληροφορίες για τη δολοφονία του ράπερ, προέβη στη σύλληψη ενός 20χρονου στο αεροδρόμιο Paris-Charles de Gaulle στο Παρίσι. Ο άνδρας συνελήφθη καθώς προσπαθούσε να επιβιβαστεί σε αεροπλάνο για την Καγιέν στη Γαλλική Γουιάνα.

Για να περιορίσει τον νεανικό τουρισμό που επιδεινώνει την κατάσταση στις εναλλακτικές συνοικίες και στις δράσεις των χιπ χοπ συλλογικοτήτων, η πόλη αύξησε τον φόρο διανυκτέρευσης από 7% σε 12,5% και πήρε μέτρα για να μειωθεί ο αριθμός των Airbnb και των Bed & Breakfast τα οποία δεν μπορούν πλέον να υπερβαίνουν το 30% των κατοικιών —με εξαίρεση το προάστιο Weesp.  Κι όμως, η φήμη του Άμστερνταμ ως κέντρο απόλυτης ελευθερίας έχει ξεπεράσει τα μέτρα που εφαρμόζονται: από τον περασμένο Οκτώβριο όταν τέθηκαν σε ισχύ μέχρι σήμερα οι ντόπιοι δεν έχουν δει καμιά βελτίωση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ