Κοσμος

Γερμανία: Συλλήψεις βετεράνων τρομοκρατών και οι νέες γενιές που «επωάζονται»

Οι γερμανικές αρχές προειδοποιούν για ακροαριστερή τρομοκρατία στη ζώνη Σένγκεν

62222-137653.jpg
A.V. Team
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γερμανία: Συλλήψεις βετεράνων τρομοκρατών και φυτώρια νέων
Η Daniela Klette (δεξιά) αναζητούταν μαζί με άλλους δύο φυγάδες, μέλη της RAF, τον Burkhard Garweg (αριστερά) και τον Ernst-Volker Staub © EPA/BKA

Daniela Klette: Συνελήφθη μία εκ των «συνταξιούχων της RAF» - Οι γερμανικές αρχές προειδοποιούν για διάχυση τρομοκρατών

Συνελήφθη την περασμένη Δευτέρα στη Γερμανία η Daniela Klette, μέλος της αριστερής τρομοκρατικής οργάνωσης «Απόσπασμα του Κόκκινου Στρατού» (RAF) η οποία κατηγορείται για ένοπλες ληστείες και τουλάχιστον μία απόπειρα ανθρωποκτονίας. Η Klette συνελήφθη στο Βερολίνο μετά από έκκληση της αστυνομίας στη δημοφιλή τηλεοπτική εκπομπή “Aktenzeichen XY’’ για πληροφορίες σχετικά με τρεις φυγάδες της RAF: από την έκκληση προέκυψαν 250 υποδείξεις. Ο εισαγγελέας Markus Heusler επιβεβαίωσε ότι η 65χρονη Klette συνελήφθη τη Δευτέρα στην κεντρική συνοικία Kreuzberg του Βερολίνου μαζί με τους δύο άλλους φυγάδες που είχαν απομείνει από τη συμμορία, τον Burkhard Garweg και τον Ernst-Volker Staub, οι οποίοι ανήκαν στη λεγόμενη «τρίτη γενιά» της αριστερής τρομοκρατίας στη Γερμανία.

Kατά τη διάρκεια της δράσης της στη δεκαετία του 1970, η ομάδα RAF συνέλαβε ομήρους και δολοφόνησε τουλάχιστον 33 άτομα, συμπεριλαμβανομένων αξιωματούχων, αστυνομικών, επιχειρηματιών και Αμερικανών στρατιωτών. Αλλά τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορούνται οι άρτι συλληφθέντες δεν διαπράχθηκαν στο όνομα της RAF: η RAF «αυτοκτόνησε» το 1998, στέλνοντας ανώνυμη επιστολή στο γραφείο του πρακτορείου Reuters στην Κολονία στην οποία δήλωνε ότι «η ομάδα ανταρτών πόλης με τη μορφή της RAF είναι πλέον παρελθόν.»

Η Daniela Klette ήταν ενεργή σε αριστερές ομάδες από το 1975. Το 1978 δραστηριοποιήθηκε στη Roten Hilfe e.V., μια οργάνωση στήριξης τρομοκρατών που βρίσκονταν στη φυλακή και έτσι ήρθε σε επαφή με δύο στελέχη της RAF, τον Wolfgang Grams (o oποίος σκοτώθηκε το 1993 σε συμπλοκή με αστυνομικούς που προσπαθούσαν να τον συλλάβουν) και την Birgit Hogefeld (που αποφυλακίστηκε το 2011). Ο Grams και η Hogefeld εκπροσωπούσαν την τρίτη γενιά της RAF στη δεκαετία του 1980.

Ίχνη DNA βρέθηκαν σε αυτοκίνητο απόδρασης της RAF που έδειχνε ότι η Daniela Klette συμμετείχε σε επίθεση με πυροβόλα όπλα στις 13 Φεβρουαρίου 1991 στην τότε αμερικανική Πρεσβεία στη Βόννη. Εξάλλου, σε μια επιστολή της Birgit Hogefeld βρέθηκαν τα δακτυλικά αποτυπώματα του Ernst-Volker Staub και της Klette. Επίσης, ο Staub, ο Garweg και η Klette είναι βασικοί ύποπτοι για μια επίθεση με εκρηκτικά το 1993 εναντίον της υπό κατασκευή φυλακής Weiterstadt στο κρατίδιο της Έσσης, στην κεντρική Γερμανία. Στην επίθεση, πέντε μέλη της RAF σκαρφάλωσαν στους τοίχους της φυλακής, απήγαγαν τους φρουρούς με ένα βαν και προκάλεσαν υλικές ζημιές περίπου 600.000 ευρώ πυροδοτώντας 200 κιλά εκρηκτικά. Το 1999, οι Garweg, Klette και Staub φέρονται ότι ένα τεθωρακισμένο όχημα στο Duisburg αποσπώντας ένα εκατομμύριο μάρκα. Οι Ernst-Volker Staub, Burkhard Garweg και Daniela Klette που αναφέρονται από τον Τύπο ως «συνταξιούχοι της RAF», συνδέονται με αρκετές ληστείες τη δεκαετία του 2000 και του 2010 κατά τις οποίες δεν υπήρξε πολιτική δήλωση.

Στη λεγόμενη «τρίτη γενιά της RAF» ανήκει η Eva Haule, 70 ετών σήμερα, η οποία φυλακίστηκε το 1987 και αφέθηκε ελεύθερη το 2007. Όσο για τους υπολοίπους, καθώς η τρομοκρατική οργάνωση είχε ανέκαθεν ιδεολογικές και εμπορικές σχέσεις με τρομοκρατικές ομάδες της Μέσης Ανατολής, μερικοί εξ αυτών έχουν εκδηλωθεί ως αντισημίτες αγωνιστές. Ο Horst Mahler, ιδρυτικό μέλος της RAF και μαοϊκός, είναι Νεοναζί και αρνητής του Ολοκαυτώματος: το 2005, καταδικάστηκε σε έξι χρόνια φυλάκιση για υποκίνηση φυλετικού μίσους κατά των Εβραίων. Άλλοι, όπως η Ingrid Barabass, η Karin Kamp-Münichow, η Karola Magg και η Regina Nicolai αποκήρυξαν τη βία. Σύμφωνα με επιστημονική έρευνα σε έγγραφα της Στάζι, τα μέλη της RAF στην Ανατολική Γερμανία εκπαίδευσε και βοήθησε η ανατολικογερμανική υπηρεσία πληροφοριών.

Νέες γενιές φαίνεται ότι «επωάζονται». Στις 31 Μαΐου 2023, το Ανώτατο Περιφερειακό Δικαστήριο στη Δρέσδη καταδίκασε τέσσερα άτομα σε ποινές φυλάκισης για επιθέσεις με πολιτικά κίνητρα. H υπόθεση ανακίνησε άσχημες μνήμες στη Γερμανία, με τον υπουργό Εσωτερικών του κρατιδίου της Σαξονίας, Armin Schuster, να κάνει λόγο για αναβίωση της RAF. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της υπηρεσίας πληροφοριών της Γερμανίας (Bundesamt für Verfassungsschutz, BfV), Thomas Haldenwang, μικρές παράνομες ομάδες έχουν αναδυθεί μέσα στο αριστερό εξτρεμιστικό περιβάλλον με πρόθεση πολύ εξελιγμένες, επαγγελματικές επιθέσεις κατά των πολιτικών τους εχθρών.» Η επικεφαλής της ομάδας στην οποία ανήκουν οι συλληφθέντες του 2023 είναι κάποια Lina Engel η οποία κατηγορείται για ένοπλες επιθέσεις και ενέδρες σε ακροδεξιούς στο Eisenach της Θουριγγίας, στη Λειψία, στο Βερολίνο και στο Wurzen. Οι τέσσερις συλληφθέντες του 2023 —Engel, Rohling, Arning και Mohr— καταδικάστηκαν σε ποινές κράτησης από τρία μέχρι πέντε χρόνια. Οι συλλήψεις οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην κατάθεση ενός 30χρονου, ονόματι Johannes D., ο οποίος είχε εκδιωχθεί από το περιβάλλον της άκρας αριστεράς μετά τις κατηγορίες ότι επιτέθηκε σεξουαλικά σε συνάδελφό του ακτιβιστή. Ο Johannes D. περιέγραψε την ομάδα ως «ρευστό δίκτυο» παρά ως ιεραρχημένη οργάνωση, το οποίο ωστόσο εκπαιδεύει τα μέλη του σε διάφορους ρόλους από τους τσιλιαδόρους μέχρι τους ένοπλους μασκοφόρους επιτιθέμενους.

Κύκλοι της άκρας αριστεράς έχουν χειροκροτήσει την ανάδειξη μιας γυναίκας στην αρχηγική θέση: η Engel, που γεννήθηκε το 1995 στο Κassel της πολιτείας της Έσσης και σπούδασε στη Λειψία όπου εκπόνησε διπλωματική εργασία γύρω από τις νεοναζιστικές οργανώσεις της νεολαίας, φέρεται να μοιράζεται την ηγεσία με τον ακροαριστερό εξτρεμιστή Johann Guntermann. To 2029 o Guntermann φυλακίστηκε για ταραχές σε διαδηλώσεις και τώρα καταζητείται επ’ αμοιβή. Στη φωτογραφία που έχουν αναρτήσει οι γερμανικές αρχές, εμφανίζεται με τατουάζ “I Hate Cops“. Ο Guntermann φέρεται να ταξίδεψε στην Ταϊλάνδη, όπου έμεινε μέχρι τον Ιούλιο του 2020, ενώ στη συνέχεια επέστρεψε στη ζώνη Σένγκεν και πέρασε κάποιους μήνες στην Ελλάδα ή/και στην Ελβετία. Τον Φεβρουάριο του 2023, συμμετείχε, μαζί με πολλά μέλη της ομάδας —με βάση το υλικό κάμερας παρακολούθησης— σε επιθέσεις στη Βουδαπέστη. Ομάδα μασκοφόρων επιτέθηκε σε άτομα τα ρούχα των οποίων υποδήλωναν δεξιά ιδεολογία προκαλώντας σοβαρούς τραυματισμούς. Η ουγγρική αστυνομία μπόρεσε να συλλάβει ή να ταυτοποιήσει αρκετούς από τους δράστες, οι οποίοι αποδείχθηκε ότι ήταν Γερμανοί, εκτός από έναν 42χρονο Ούγγρο και έναν 38χρονο Ιταλό. Οι επιθέσεις στη Βουδαπέστη οδήγησαν σε έρευνες στα σπίτια επτά υπόπτων στην Ιένα και τη Λειψία από τις οποίες προέκυψε ότι η ομάδα αποτελείται από άτομα ηλικίας μεταξύ 21-46 ετών και των δύο φύλων με τη γυναικεία συμμετοχή να κυμαίνεται γύρω στο 31,5%. Αρκετοί σπουδάζουν ή έχουν σπουδάσει και έχουν ιστορικό βίαιων ταραχών και συναφών εγκλημάτων. Τέλος, φαίνεται ότι η ομάδα προσελκύει νέα μέλη τα οποία καλούνται να εισβάλλουν σε σπίτια ξυλοκοπώντας και ρίχνοντας χλώριο σε δεδηλωμένους ακροδεξιούς.

Στα τέλη Νοεμβρίου 2023, οι γερμανικές αρχές αναζητούσαν τον 33χρονο Joris S. ο οποίος, στις 3 Ιουνίου 2023, πέταξε βόμβα μολότοφ στους αστυνομικούς στη διάρκεια διαδήλωσης στη Λειψία κατά της καταδίκης της Lina Engel. Αναλύοντας τις επιθέσεις το 2018-2020, προκύπτει γεωγραφική συγκέντρωση στη Λειψία, στο Eisenach και στο Wurzen, πράγμα που υποδεικνύει τοπική σύγκρουση μεταξύ του αριστερού και του δεξιού εξτρεμιστικού περιβάλλοντος: η ακροαριστερή ομάδα φέρεται να έχει συγκροτήσει μαύρη λίστα με 216 ακροδεξιούς εξτρεμιστές που θεωρούνται αποφασισμένοι να στρέψουν στα δεξιά το Κόνεβιτς, την «αριστερή», «εναλλακτική», συνοικία της Λειψίας —η υπόθεση μοιάζει με εδαφική αναμέτρηση συμμοριών.

Οι γερμανικές αρχές προειδοποιούν για διάχυση από τη Βουδαπέστη μέχρι την Αθήνα, τη Ρώμη και τη Μαδρίτη. Το 2021 και ξανά το 2022 η Europol παρατήρησε στην έκθεσή της για την τρομοκρατία και τις τάσεις (TE-SAT) μια αυξανόμενη σύνδεση στην αριστερή και αναρχική εξτρεμιστική σκηνή διεθνώς, στην οποία περιλαμβάνονται γκρουπούσκουλα συγγενικά με το κουρδικό PKK. Με λίγα λόγια, η εμφάνιση της ομάδας Engel-Guntermann και οι πρόσφατες συλλήψεις μελών της RAF δείχνουν στους Γερμανούς, και γενικότερα στους Ευρωπαίους, ότι χρειάζεται συντονισμένη δράση κατά της εγκληματικής ριζοσπαστικοποίησης με πολιτικές αφορμές και κίνητρα. Η ριζοσπαστικοποίηση περιλαμβάνει αυτοδικία, ισλαμιστική τρομοκρατία, αναρχική τρομοκρατία, μαρξιστικολενινιστική τρομοκρατία (τύπου RAF) και, σε μικρότερο βαθμό, ακροδεξιά τρομοκρατία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ