Κοσμος

Oυκρανία: Μήνυμα ενότητας ηγετών της Δύσης κατά τη διάρκεια της βάρβαρης επετείου

Στο Κίεβο βρέθηκαν οι Τζόρτζια Μελόνι, Τζάστιν Τριντό και Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Oυκρανία: Μήνυμα ενότητας ηγετών της Δύσης κατά την διάρκεια της βάρβαρης επετείου
© EPA/YURI KOCHETKOV

Oυκρανία: Μήνυμα ενότητας ηγετών της Δύσης ανήμερα της επετείου της ρωσικής εισβολής 

Μήνυμα ενότητας από το αεροδρόμιο Αντόνοφ λίγο έξω από το Κίεβο, το σημείο όπου ξεκίνησε ο πόλεμος πριν από δύο χρόνια έστειλαν η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κροο, η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι και ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι «αυτό το αεροδρόμιο δεν είναι μόνο σύμβολο αντίστασης. Είναι επίσης σύμβολο της βιομηχανίας σας. Ήταν το σπίτι του μεγαλύτερου αεροπλάνου του κόσμου: του Mriya - το όνειρο. Πριν από δύο χρόνια, οι Ρώσοι κατέστρεψαν το αεροπλάνο. Αλλά δεν μπορούσαν να καταστρέψουν το όνειρο». Η πρόεδρος της Κομισιόν διεμήνυσε ότι «θα υπάρξει νίκη για την Ουκρανία. Θα υπάρξει ειρήνη και ευημερία και θα υπάρχει Ευρώπη».

«Το Κίεβο στάθηκε δυνατό. Το θάρρος σας στάθηκε εμπόδιο στον Πούτιν», τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής και υπογράμμισε ότι η Ευρώπη θα συνεχίζει να στηρίζει την Ουκρανία για όσο χρειαστεί « με περισσότερη οικονομική στήριξη, περισσότερα πυρομαχικά, περισσότερη εκπαίδευση για τα στρατεύματά σας».

Μετά τις αρχικές επιτυχίες στην απώθηση του ρωσικού στρατού, η Ουκρανία έχει υποστεί πρόσφατα πλήγματα στα ανατολικά πεδία μάχης, με τους στρατηγούς της να παραπονιούνται για αυξανόμενες ελλείψεις τόσο σε όπλα όσο και σε στρατιώτες.

Με αυτό το δεδομένο ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε σήμερα κατά την δεύτερη επέτειο της ρωσικής εισβολής στην χώρα του την υπογραφή διμερών συμφωνιών ασφαλείας με τον Καναδά και την Ιταλία, την ώρα που το Κίεβο επιδιώκει να εδραιώσει τις δυτικές του συμμαχίες έχοντας συνάψει αντίστοιχες συμφωνίες ασφαλείας με σειρά χωρών, ανάμεσά τους η Γερμανία και η Γαλλία.

«Σήμερα, η Ουκρανία είναι σαφώς ισχυρότερη από ό, τι εδώ και δύο χρόνια» κατά την έναρξη του πολέμου, έγραψε ο πρόεδρος Ζελένσκι στο Telegram χαιρετίζοντας την σύναψη με τον Καναδά «μίας συμφωνίας που ενισχύει την θέση του λαού μας και ιδιαίτερα των στρατιωτών μας».

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό που επισκέφθηκε το Κίεβο. Το πρωθυπουργικό γραφείο του Καναδά ανακοίνωσε ότι το κείμενο της συμφωνίας περιλαμβάνει σημαντικές και μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις του Καναδά για την συνέχιση της υποστήριξης της Ουκρανίας.

Oυκρανία: Μήνυμα ενότητας ηγετών της Δύσης κατά τη διάρκεια της βάρβαρης επετείου
© EPA/YURI KOCHETKOV

Συνολικά, ο Καναδάς θα χορηγήσει στην Ουκρανία περί τα 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας το 2024, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος Ζελένσκι είχε ανακοινώσει την υπογραφή διμερούς συνεργασίας ασφαλείας με την Ιταλία, η πρωθυπουργός της οποίας, η Τζόρτζια Μελόνι, επισκέφθηκε σήμερα επίσης στην Ουκρανία. «Το έγγραφο αυτό θέτει στέρεες βάσεις μίας μακροπρόσθεσμης σύμπραξης ασφαλείας ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ιταλία», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Oυκρανία: Μήνυμα ενότητας ηγετών της Δύσης κατά τη διάρκεια της βάρβαρης επετείου
© EPA/PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Eurovision 2024: Ένας πολιτικοποιημένος, απολιτικός και αχρείαστος διαγωνισμός
Eurovision 2024: Ένας πολιτικοποιημένος, απολιτικός και αχρείαστος διαγωνισμός

Όταν το κριτήριο για την τέχνη είναι η στάση του καλλιτέχνη απέναντι στα προβλήματα της διεθνούς συγκυρίας, τότε δεν μπορούμε να μιλάμε για διαγωνισμό τραγουδιού

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.