Κοσμος

Σεμπάστιαν Κουρτς: Ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών με αναστολή για τον πρώην καγκελάριο της Αυστρίας

Κρίθηκε ένοχος πρωτοδίκως για ψευδή κατάθεση σε κοινοβουλευτική επιτροπή

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σεμπάστιαν Κουρτς: Ποινή φυλάκισης για τον πρώην καγκελάριο
Σεμπάστιαν Κουρτς: Ποινή φυλάκισης για τον πρώην καγκελάριο © EPA/CHRISTIAN BRUNA

Σεμπάστιαν Κουρτς: Ποινή φυλάκισης για τον πρώην καγκελάριο - Κρίθηκε ένοχος πρωτοδίκως για ψευδή κατάθεση σε κοινοβουλευτική επιτροπή

Σε ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών με ανασταλτικό χαρακτήρα καταδικάστηκε ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος κρίθηκε ένοχος πρωτοδίκως για ψευδή κατάθεση σε κοινοβουλευτική επιτροπή, η οποία εξέταζε κατηγορίες διαφθοράς της κυβέρνησής του.

Η απόφαση ήλθε έπειτα από διαδικασία τεσσάρων μηνών και ήταν η πρώτη φορά έπειτα από τουλάχιστον 30 χρόνια που δικαζόταν αυστριακός πρώην καγκελάριος. Η σημερινή απόφαση αφορά την ένορκη κατάθεση του Σεμπάστιαν Κουρτς ενώπιον εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, η οποία διερευνούσε το ενδεχόμενο νεποτισμού στην επιλογή του επικεφαλής της πρώην κρατικής εταιρίας holding ÖBAG.

Σεμπάστιαν Κουρτς: Σντιμετωπίζει και διαφορετικές κατηγορίες

Τυπικώς, η επιλογή αποτελούσε ευθύνη του υπουργού Οικονομικών, σύμφωνα ωστόσο με τις κατηγορίες, ο πρώην καγκελάριος είχε λάβει ο ίδιος τις σχετικές αποφάσεις. Κατά τη διάρκεια της δίκης παρουσιάστηκε ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ του Σεμπάστιαν Κουρτς και του πρώην στενού συνεργάτη του Τόμας Σμιντ, ο οποίος διορίστηκε επικεφαλής της ÖBAG. Ο κ. Κουρτς επέμεινε μέχρι το τέλος ότι δεν είχε ανάμιξη στην επιλογή του προσώπου.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς αντιμετωπίζει όμως και διαφορετικές κατηγορίες, για χρήση κρατικών κονδυλίων προκειμένου «να διαστρεβλωθούν δημοσκοπήσεις κατά τρόπο που να εξυπηρετεί το κομματικό του συμφέρον», την περίοδο 2016-2018. Οι σχετικές αποκαλύψεις προκάλεσαν και την αποχώρησή του, το 2021, από την κυβέρνηση και την πολιτική. Έκτοτε, εργάζεται ως επιχειρηματίας και λομπίστας, για εταιρίες στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Το χρονικό της υπόθεσης

Κατηγορία για ψευδή κατάθεση ενώπιον του κοινοβουλίου απαγγέλθηκε κατά του πρώην καγκελαρίου της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, ανακοίνωσε το γραφείο του αυστριακού εισαγγελέα αρμόδιου για οικονομικά εγκλήματα και διαφθορά που ερευνά τα σκάνδαλα διαφθοράς που συγκλόνισαν την Αυστρία. Η δίκη του ξεκίνησε στις 18 Οκτωβρίου.

Ο άνθρωπος που εκτινάχθηκε στο πολιτικό στερέωμα για να γίνει ο νεότερος εκλεγμένος ηγέτης του πλανήτη οδηγήθηκε στην παραίτηση από την καγκελαρία λόγω των σκανδάλων τον Οκτώβριο 2021 και έκτοτε εξαφανίσθηκε από την πολιτική ζωή.

Είναι η πρώτη απαγγελία κατηγορίας κατά του 36χρονου που απειλείται με ποινή φυλάκισης τριών ετών.

Το χρονικό της υπόθεσης που βαραίνει τον Κουρτς

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εισαγγελίας κατά της διαφθοράς, ο Σεμπάστιαν Κουρτς κατηγορείται ότι είπε ψέματα το 2020 ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής που διερευνούσε αν είχε παρέμβει για τον διορισμό δικού του ανθρώπου, του Τόμας Σμιτ, στην θέση του επικεφαλής δημόσιας εταιρείας χαρτοφυλακίου.

«Οι κατηγορίες είναι ψευδείς και περιμένουμε με ανυπομονησία να λάμψει η αλήθεια ενώπιον του δικαστηρίου», δήλωσε ο Κουρτς με ανάρτηση στο Twitter (Χ).

O Σεμπάστιαν Κουρτς είχε αρνηθεί οποιονδήποτε ρόλο όταν ήρθαν οι αποκαλύψεις. Αλλά, την άνοιξη του 2021, διέρρευσαν στον Τύπο ανταλλαγές SMS ανάμεσα στους δύο άνδρες δείχνοντας ότι ο διορισμός είχε συζητηθεί μεταξύ τους.

Σε ένα μήνυμα που συνοδευόταν από τρυφερά emojis, ο Κουρτς είχε γράψει: «Θα έχεις ό,τι θέλεις». Και ο Τόμας Σμιτ είχε απαντήσει: «Είμαι τόσο χαρούμενος. Λατρεύω τον καγκελάριό μου».

Σε άλλη υπόθεση, ο Σεμπάστιαν Κουρτς θεωρείται ύποπτος για υπεξαίρεση δημοσίων πόρων για να χρηματοδοτήσει την πολιτική του ανέλιξη, με την παραγγελία πλαστών δημοσκοπήσεων και υμνητικών άρθρων για το πρόσωπό του που δημοσιεύονταν σε μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες ταμπλόιντ. Ως προς την υπόθεση αυτή, η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ