Κοσμος

Απολίθωμα του «κινέζικου δράκου» 240 εκατομμυρίων ετών ανακάλυψαν επιστήμονες στη Σκωτία

Το Dinocephalosaurus orientalis μήκους 5 μέτρων με 32 ξεχωριστούς σπονδύλους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Απολίθωμα του «κινέζικου δράκου» 240 εκατομμυρίων ετών ανακάλυψαν επιστήμονες στη Σκωτία
Απολίθωμα του «κινέζικου δράκου» 240 εκατομμυρίων ετών ανακάλυψαν επιστήμονες στη Σκωτία © ABC News/National Museums Scotland

Σκωτία: Η ανακάλυψη του «κινέζικου δράκου» - Το Dinocephalosaurus orientalis μήκους 5 μέτρων με 32 ξεχωριστούς σπονδύλους 

Επιστήμονες στη Σκωτία ανακάλυψαν ένα «πολύ παράξενο» απολίθωμα ενός θαλάσσιου ερπετού ηλικίας 240 εκατομμυρίων ετών, που παραπέμπει στους μυθικούς κινεζικούς δράκους.

Η διεθνής ομάδα από τα Εθνικά Μουσεία της Σκωτίας αποκάλυψε την ανακάλυψη του Dinocephalosaurus orientalis, ενός υδρόβιου ερπετού μήκους 5 μέτρων από την τριαδική περίοδο που χρονολογείται περίπου 240 εκατομμύρια χρόνια πριν.

Dinocephalosaurus orientalis: Το ερπετό που ανακακαλύφθηκε 

«Με 32 ξεχωριστούς αυχενικούς σπονδύλους, ο Dinocephalosaurus orientalis είχε έναν εξαιρετικά μακρύ λαιμό, ο οποίος συγκρίνεται με αυτόν του Tanystropheus hydroides, ενός άλλου παράξενου θαλάσσιου ερπετού από το Μέσο Τριαδικό τόσο της Ευρώπης όσο και της Κίνας», δήλωσαν οι επιστήμονες ανακοινώνοντας την ανακάλυψη.

«Και τα δύο ερπετά είχαν παρόμοιο μέγεθος και έχουν αρκετά κοινά χαρακτηριστικά στο κρανίο, συμπεριλαμβανομένης μιας οδοντοστοιχίας τύπου ιχθυοπαγίδας», συνέχισαν οι αξιωματούχοι. «Ωστόσο, ο Dinocephalosaurus είναι μοναδικός καθώς διαθέτει πολύ περισσότερους σπονδύλους τόσο στο λαιμό όσο και στον κορμό, δίνοντας στο ζώο μια πολύ πιο φιδίσια εμφάνιση».

Καλό προσαρμοσμένο να ζει στους ωκεανούς

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το ερπετό ήταν «προφανώς πολύ καλά προσαρμοσμένο σε έναν ωκεάνιο τρόπο ζωής», όπως υποδεικνύεται από τα πτερύγια άκρα και τα «εξαιρετικά διατηρημένα» ψάρια στην περιοχή του στομάχου του.

«Είναι ένα ακόμη παράδειγμα του παράξενου και υπέροχου κόσμου της Τριασικής περιοδου που συνεχίζει να μπερδεύει τους παλαιοντολόγους», είπε ο Δρ. Φρέιζερ. «Είμαστε σίγουροι ότι θα αιχμαλωτίσει τη φαντασία όλων των ανθρώπων λόγω της εντυπωσιακής εμφάνισής του, που θυμίζει τον μακρύ και σαν φίδι, μυθικό κινέζικο δράκο».

Με πληροφορίες από ABC News

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ