Κοσμος

Ο Δαρβίνος σνόμπαρε τον Μαρξ και δεν διάβασε το δώρο του «Το Κεφάλαιο»

Ο Μαρξ έστειλε το βιβλίο στον Δαρβίνο τον Ιούνιο του 1873

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Το Κεφάλαιο»: Το δώρο του Καρλ Μαρξ στον Δαρβίνο
© Getty Images/Ideal Image

Δαρβίνος: Δεν διαβάσε ποτέ το δώρο του Καρλ Μαρξ

Ο Καρλ Μαρξ χάρισε κάποτε ένα υπογεγραμμένο αντίτυπο του «Του Κεφαλαίου» στον Κάρολο Δαρβίνο, αλλά το βιβλίο παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό αδιάβαστο.

Στο έργο του ο οικονομολόγος και φιλόσοφος Μαρξ διερεύνησε πώς λειτουργεί το καπιταλιστικό σύστημα και, όπως υποστήριξε, τις τάσεις του προς την αυτοκαταστροφή.

Τώρα, περισσότερα από 150 χρόνια μετά την αποστολή του βιβλίου στον Δαρβίνο, πρόκειται να εκτεθεί στο σπίτι του διάσημου βιολόγου, αφού το «ανεπιθύμητο δώρο» αποκαταστάθηκε από τους ειδικούς.

Ο Μαρξ έστειλε το βιβλίο στον Δαρβίνο τον Ιούνιο του 1873, με την επιγραφή «εκ μέρους του ειλικρινούς θαυμαστή του, Καρλ Μαρξ». Ωστόσο, το δώρο «φαίνεται ότι δεν έτυχε πολύ καλής υποδοχής», ανέφερε η English Heritage, η φιλανθρωπική οργάνωση που είναι υπεύθυνη για τη συντήρηση της κατοικίας του Δαρβίνου, του Down House, σε ανακοίνωσή της την Πέμπτη.

«Με τις περισσότερες από τις σελίδες του να παραμένουν άκοπες, φαίνεται ότι ο Δαρβίνος εγκατέλειψε κάθε προσπάθεια να το διαβάσει», αναφέρεται στην ανακοίνωση, η οποία προσθέτει ότι ο Δαρβίνος χρειάστηκε σχεδόν τρεις μήνες για να στείλει ένα στεγνό ευχαριστήριο σημείωμα στον Μαρξ.

Η επιμελήτρια συλλογών και εσωτερικών χώρων στην English Heritage, δήλωσε ότι οι δύο άνδρες ήταν δύο από τα μεγαλύτερα μυαλά του τέλους του 19ου αιώνα.

«Είναι προφανές από το προσωπικό του δώρο και το μετέπειτα έργο του ότι ο Μαρξ ήταν οπαδός των θεωριών του Δαρβίνου- ωστόσο, οι άκοπες σελίδες (και η έλλειψη των σημειώσεων με μολύβι) υποδηλώνουν ότι ο Δαρβίνος ήταν λιγότερο ενθουσιασμένος με τα γραπτά του Μαρξ - ή πολύ πιθανόν ότι τα γερμανικά του απλώς δεν ήταν στα μέτρα του», ανέφερε στη δήλωσή της.

Η English Heritage υποστηρίζει ότι το γεγονός ότι η πολιτική οικονομία δεν ήταν ο τομέας ενδιαφέροντος του Δαρβίνου, μπορεί να εξηγήσουν γιατί το βιβλίο έμεινε σε μεγάλο βαθμό αδιάβαστο.

Οι επισκέπτες του Down House θα μπορούν τώρα να δουν τον τόμο στην έκθεση για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια μετά από εργασίες συντήρησης που πραγματοποίησε η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, στην οποία ανήκει το βιβλίο.

Στις 12 Φεβρουαρίου συμπληρώθηκαν 215 χρόνια από τα γενέθλια του Δαρβίνου και μια ερευνητική ομάδα επανασυνέθεσε ουσιαστικά την εντυπωσιακή βιβλιοθήκη του προς τιμήν του.

Το πρόγραμμα Darwin Online κυκλοφόρησε έναν κατάλογο 300 σελίδων που συγκεντρώνει τους αρχικούς 7.400 τίτλους και 13.000 τόμους που ανήκαν αρχικά στον Δαρβίνο. Ο κατάλογος περιλαμβάνει 9.300 συνδέσμους προς αντίγραφα του περιεχομένου της βιβλιοθήκης που διατίθενται δωρεάν στο διαδίκτυο, προσκαλώντας το κοινό να μελετήσει τι διάβαζε ο Δαρβίνος.

Πηγή: CNN

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ