Κοσμος

Ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο φίδι στον κόσμο κατά τη διάρκεια ντοκιμαντέρ

Το φίδι διαφέρει γενετικά κατά 5,5% από το νότιο πράσινο ανακόντα

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ανακόντα: Ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο είδος φιδιού
Ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο φίδι στον κόσμο κατά τη διάρκεια ντοκιμαντέρ © Independent

Ανακόντα: Ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο είδος φιδιού - Το φίδι διαφέρει γενετικά κατά 5,5% από το νότιο πράσινο ανακόντα

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα είδος γιγάντιου ανακόντα στον Αμαζόνιο, το οποίο, όπως λένε, μπορεί να φτάσει τα 7,5 μέτρα και να ζυγίζει σχεδόν 500 κιλά, καθιστώντας το το μεγαλύτερο και βαρύτερο φίδι που έχει γίνει γνωστό στον κόσμο. Η εύρεση του ανακόντα έγινε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της νέας σειράς ντοκιμαντέρ του National Geographic στο Disney+, με τίτλο «Pole To Pole» με παρουσιαστή τον Will Smith. 

Ο Ολλανδός καθηγητής βιολόγος Freek Vonk κολύμπησε δίπλα σε αυτή την ανακόντα και τράβηξαν μερικά πλάνα  που πραγματικά κόβουν την ανάσα, καθώς δείχνουν από κοντά τη θηριώδη ανακόντα.

Ανακόντα: Στα 4 γνωστά είδη προστίθεται ένα ακόμα

Μέχρι τώρα ήταν γνωστά τέσσερα είδη ανακόντα, με το μεγαλύτερο - το πράσινο ανακόντα - να κατοικεί σε τροπικά μέρη της Νότιας Αμερικής, όπως οι λεκάνες των ποταμών Αμαζονίου, Ορινόκο και Εσεσίμπο, καθώς και σε ορισμένες μικρότερες λεκάνες απορροής.

Αυτά τα ανακόντα, που βρίσκονται στα ποτάμια και τους υγροτόπους της Νότιας Αμερικής, είναι γνωστά για την αστραπιαία ταχύτητά τους και την ικανότητά τους να αποσπούν τη ζωή από το θήραμα, τυλίγοντάς το, ασφυκτιώντας το και καταπίνοντάς το ολόκληρο.

Μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη δεκαετιών διαπίστωσε τώρα ότι το πράσινο ανακόντα είναι γενετικά δύο διαφορετικά είδη.

Ερευνητές που συνεργάστηκαν με τους ιθαγενείς Waorani συνέλαβαν και μελέτησαν αρκετά δείγματα του νεοαποκαλούμενου βόρειου πράσινου ανακόντα (Eunectes akayima) στην περιοχή Bameno της επικράτειας Baihuaeri Waorani στον Αμαζόνιο του Εκουαδόρ.

Οι επιστήμονες κατέγραψαν αρκετές ανακόντες που ανήκουν στο νέο είδος να "παραμονεύουν στα ρηχά, παραμονεύοντας για θήραμα" καθώς κωπηλατούσαν με κανό στο σύστημα ποταμών του Αμαζονίου.

«Το μέγεθος αυτών των υπέροχων πλασμάτων ήταν απίστευτο - ένα θηλυκό ανακόντα που συναντήσαμε είχε το εκπληκτικό μήκος των 6,3 μέτρων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο συν-συγγραφέας της μελέτης Bryan Fry από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ. «Υπάρχουν ανεπίσημες αναφορές από τους κατοίκους του Waorani για άλλες ανακόντες στην περιοχή με μήκος μεγαλύτερο από 7,5 μέτρα και βάρος περίπου 500 κιλά», δήλωσε ο Δρ Fry.

Το νέο είδος ανακόντα διαφέρει γενετικά κατά 5,5%

Το νέο είδος, το οποίο περιγράφεται στο περιοδικό Diversity, απέκλινε από το μέχρι πρότινος γνωστό νότιο πράσινο ανακόντα πριν από περίπου 10 εκατομμύρια χρόνια, διαφέροντας γενετικά από αυτό κατά 5,5%.

Για να τεθεί αυτό σε προοπτική, οι άνθρωποι διαφέρουν από τους χιμπατζήδες μόνο κατά περίπου 2 τοις εκατό.

Η διαπίστωση αυτή, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι καίριας σημασίας για τη διατήρηση των ανακόνδρων, που είναι κορυφαία αρπακτικά και ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της ισορροπίας στα οικοσυστήματά τους.

Ένας υγιής πληθυσμός ανακόντα σημαίνει ότι τα οικοσυστήματά τους είναι ζωντανά με άφθονους πόρους τροφής και καθαρό νερό, ενώ η μείωση του αριθμού των φιδιών μπορεί να υποδηλώνει περιβαλλοντική δυσπραγία, λένε οι επιστήμονες.

"Επομένως, το να γνωρίζουμε ποια είδη ανακόντα υπάρχουν και να παρακολουθούμε τον αριθμό τους είναι ζωτικής σημασίας", γράφουν οι ερευνητές στο The Conversation.

Τα ανακόντα και τα ενδιαιτήματά τους απειλούνται όλο και περισσότερο από τον κατακερματισμό της γης που προκαλείται από τη βιομηχανοποιημένη γεωργία, τις δασικές πυρκαγιές, την ξηρασία, την κλιματική αλλαγή, καθώς και τη ρύπανση από βαρέα μέταλλα που συνδέεται με διαρροές από δραστηριότητες εξόρυξης πετρελαίου.

«Ιδιαίτερα επείγουσα είναι η έρευνα για το πώς οι πετροχημικές ουσίες από τις πετρελαιοκηλίδες επηρεάζουν τη γονιμότητα και την αναπαραγωγική βιολογία αυτών των σπάνιων φιδιών», δήλωσε ο Δρ Φράι.

Με πληροφορίες από Independent 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ