Κοσμος

Iσπανία: Δολοφονήθηκε Ρώσος πιλότος που αποστάτησε στην Ουκρανία

Πυροβολήθηκε έξι φορές και μετά τον πάτησαν με αυτοκίνητο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Iσπανία: Δολοφονήθηκε Ρώσος πιλότος που αποστάτησε στην Ουκρανία
© EPA/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT

Iσπανία: Δολοφονήθηκε Ρώσος πιλότος που αποστάτησε στην Ουκρανία 

Οι ισπανικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι το Κρεμλίνο ενορχήστρωσε τη δολοφονία ενός Ρώσου πιλότου ελικοπτέρου που αυτομόλησε στην Ουκρανία πέρυσι.

Ο Μαξίμ Κουζμίνοφ ο οποίος φέρεται να ζούσε στην Ισπανία με πλαστή ταυτότητα, βρέθηκε νεκρός κοντά στο Αλικάντε, στις 13 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι δράστες πυροβόλησαν έξι φορές τον πιλότο πριν τον πατήσουν με αυτοκίνητο, ανέφεραν τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης.  Η ισπανική εφημερίδα «La Informacion», η οποία ανέφερε πρώτη το περιστατικό, ανέφερε ότι οι ερευνητές αναζητούσαν δύο υπόπτους που είχαν τραπεί σε φυγή με ένα όχημα που αργότερα βρέθηκε καμένο σε μια κοντινή πόλη.

Η μόνη αμφιβολία που έχουν οι ειδικοί είναι αν η επιχείρηση ήταν έργο της Υπηρεσίας Πληροφοριών Εξωτερικού (SVR), της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), κληρονόμου της KGB, ή της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (GRU), δεδομένου ότι ο Κουζμίνοφ ήταν λοχαγός και, ως εκ τούτου, υπό τη δικαιοδοσία της. Πηγές των ισπανικών μυστικών υπηρεσιών παραδέχονται, ωστόσο, ότι είναι πολύ δύσκολο για την έρευνα να βρει αποδείξεις για την εμπλοκή οποιασδήποτε από αυτές. Υποθέτουν ότι το έγκλημα διαπράχθηκε από ενόπλους (πιθανότατα πληρωμένους δολοφόνους) εκτός Ισπανίας, οι οποίοι πλέον βρίσκονται στο εξωτερικό.

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης που μετέδωσαν την είδηση του θανάτου του υποστήριξαν ότι ο Ρώσος υπέφερε από προβλήματα με το αλκοόλ και τα ναρκωτικα. Μετά την επιβεβαίωση της είδησης από την Ουκρανία, ο επικεφαλής της Ρωσικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Εξωτερικού (SVR), Σεργκέι Ναρίσκιν, δήλωσε την Τρίτη ότι το θύμα ήταν «ένας εγκληματίας προδότης». O υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματούχος και πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ ανέφερε σκωπτικά: «Ένα σκυλί πεθαίνει όπως του αξίζει».

Με πληροφορίες από El Pais

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ