Κοσμος

Αλεξέι Ναβάλνι: Αθάνατος

Στη Ρωσία η αντιπολίτευση φυλακίζεται, βασανίζεται ή πεθαίνει «από φυσικά αίτια» σε μια φυλακή του αρκτικού κύκλου.

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αλεξέι Ναβάλνι: Αθάνατος
© EPA/TOLGA AKMEN

Αλεξέι Ναβάλνι: Σχόλιο για την αντίστασή του στον Βλαντιμίρ Πούτιν, τον θάνατό του και το καθεστώς του Ρώσου προέδρου

Οι δυτικές δημοκρατίες επιτρέπουν στους «Πουτινόφιλους» να εκφράζουν την άποψή τους με όποιον τρόπο θέλουν. Διαδηλώνοντας, συμμετέχοντας σε τηλεοπτικές εκπομπές, τυπώνοντας αφίσες υποστήριξης, καθυβρίζοντας και απειλώντας ανθρώπους στα social media, ακόμη και εκφωνώντας πύρινους λόγους για την υπεροχή της Ρωσίας εντός του κοινοβουλίου.

Τους το επιτρέπουν χωρίς να εξετάζουν αν η αμέριστη στήριξη στον «Βλαδίμηρο» (όπως στοργικά τον αποκαλούν οι φανς), είναι προϊόν χρηματισμού, εκβιασμών ή αγνής βλακείας. Απλώς τους το επιτρέπουν. Η ελευθερία του λόγου είναι ένα «κεκτημένο» το οποίο δεν αμφισβητείται στη Δύση. Ακόμη και αν υπάρχουν υπόνοιες για σκοτεινές δράσεις, οι οποίες ενδεχομένως να στοχεύουν την ίδια την ύπαρξη της δυτικής δημοκρατίας. Ακόμη και όταν αποδεικνύονται τα σκοτεινά σχέδια όπως συνέβη με την παρέμβαση ρωσικού δακτύλου στις αμερικανικές εκλογές ή ακόμη εγγύτερα με την περιβόητη αναζήτηση βοήθειας στη Μόσχα από μερικούς πρώην (;) σταλινικούς κατά τη διάρκεια της εγχώριας οικονομικής κρίσης.

Δυστυχώς, τίποτα απ' αυτά δεν είναι αυτονόητο στις μοντέρνες δικτατορίες τύπου Ρωσίας. Μοντέρνες, καθώς η κατάληψη της εξουσίας δεν έγινε με πραξικόπημα. Το αποτέλεσμα όμως είναι ακριβώς το ίδιο για τους λαούς. Η ελευθερία του λόγου είναι άγνωστη έννοια. Όπως φυσικά και η ελευθεροτυπία. Η αντιπολίτευση φυλακίζεται, βασανίζεται ή πεθαίνει «από φυσικά αίτια» σε μια φυλακή του αρκτικού κύκλου. Όποιος τολμήσει να θρηνήσει τον νεκρό απομακρύνεται σηκωτός για άγνωστη κατεύθυνση. Ο Πούτιν ζηλεύει τον ρόλο του Κρέοντα. Η εκπαίδευσή του ωστόσο δεν ήταν αρκετή για να γνωρίζει το δυστυχές τέλος του βασιλιά της Θήβας. Οι άνθρωποι θυμούνται με καλοσύνη την Αντιγόνη και ως σατανική μορφή τον Κρέοντα. Τον Αλεξέι Ναβάλνι θα τον θυμούνται ως ήρωα.

Στη «θαυμαστή» Ρωσία με τον «ισχυρότερο στρατό στον κόσμο», τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατώνται συστηματικά και βάσει σχεδίου. Είναι ένας από τους τρόπους να ελέγχει ο πατερούλης Πούτιν την ελεύθερη σκέψη και την αντίδραση των πολιτών. 

Ένας άλλος είναι η προπαγάνδα. Όπως όλα τα αυταρχικά και ανελεύθερα καθεστώτα, χρησιμοποιούν τη ροή της πληροφόρησης για να δημιουργούν μια παράλληλη πραγματικότητα. Ένα Matrix. Κακοφτιαγμένο, πρόχειρο και με χαμηλή τεχνολογία. Σημασία δεν έχει να το πιστέψουν οι πολίτες. Σημασία έχει να υπάρχει και όποιος τολμά να μην το πιστεύει, υπόκειται τις συνέπειες. Αν τολμήσει να εκφράσει δημόσια τις αμφιβολίες του; Μια κούπα ζεστό τσάι είναι πάντα διαθέσιμη για τους αντιφρονούντες. Το σαμοβάρι βρίσκεται πάντα πάνω στη φωτιά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ