Κοσμος

125 έργα τέχνης του Τζεφ Κουνς ταξιδεύουν στο διάστημα με προορισμό τη Σελήνη

Ο Αμερικανός δημιουργός παρακολούθησε την εκτόξευση του πυραύλου που μεταφέρει τα γλυπτά του

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τζεφ Κουνς:125 γλυπτά του πάνε στη Σελήνη
Τζεφ Κουνς:125 γλυπτά του πάνε στη Σελήνη © Χ/ Jeff Koons

Τζεφ Κουνς:125 γλυπτά του Αμερικανού δημιουργού πάνε στη Σελήνη - Παρακολούθησε την εκτόξευση του πυραύλου

125 μικροσκοπικά γλυπτά του Αμερικανού Τζεφ Κουνς ταξιδεύουν στο διάστημα με προορισμό τη Σελήνη και ο δημιουργός τους παρακολούθησε συγκινημένος την εκτόξευση του πυραύλου της Space X.

Γνωστή ως «The Moon Phases Project», η πρωτοβουλία αυτή ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το 2022. Σύμφωνα με τους New York Times ύστερα από αρκετές αλλαγές στον προγραμματισμό, τα γλυπτά του Κουνς εκτοξεύτηκαν τελικά στις 14 Φεβρουαρίου, με καθυστέρηση καθώς οι επιστήμονες διαπίστωσαν ένα τεχνικό πρόβλημα στον πύραυλο.

Τα έργα του Κουνς ταξιδεύουν στο διάστημα με προορισμό την Σελήνη

«Το σκάφος προσσελήνωσης θα μεταφέρει τα 125 μικροσκοπικά γλυπτά του Κουνς, καθένα από τα οποία αντιπροσωπεύει μια φάση της Σελήνης και συνδέεται με ανθρώπους από διάφορους τομείς και χρονικές περιόδους που είχαν σημαντικό αντίκτυπο στη ζωή του ανθρώπου στη Γη, όπως ο Μότσαρτ, ο Γαλιλαίος, η Κλεοπάτρα και ο Λεονάρντο ντα Βίντσι», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Τα γλυπτά βρίσκονται πάνω στον πύραυλο της Space X, σε ένα σκάφος προσσελήνωσης γνωστό ως Nova C (Οδυσσέας). Σε ανάρτησή του στο Χ, στις 13 Φεβρουαρίου, ο Κουνς έγραψε ότι νιώθει τιμή για το γεγονός πως ένα δικό του έργο τέχνης έλαβε άδεια να ταξιδέψει ως το διάστημα.

Αν όλα πάνε σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σε εννέα ημέρες. «Μεγάλωσα ακούγοντας τον πρόεδρο Κένεντι να μιλάει για την αποστολή στο φεγγάρι», δήλωσε πριν από την εκτόξευση του πυραύλου, από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ του Διαστημικού Κέντρου Κένεντι της NASA, στη Φλόριντα ο Κουνς στους New York Times 

«Εδωσε στην κοινωνία μας ένα όραμα και μια ώθηση ότι μπορούμε να πιστέψουμε στους εαυτούς μας και να πετύχουμε πράγματα», συμπλήρωσε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ