Κοσμος

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι χαιρετίζει την έγκριση βοήθειας από τις ΗΠΑ

Η χρηματοδότηση είναι ουσιαστική για την ικανότητα του Κιέβου να αποκρούσει τις ρωσικές επιθέσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Συνάντηση Ζελένσκι με Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο
O Tζο Μπάιντεν με τον Βολόντιμιρ Ζελένσκι © Drew Angerer/Getty Images/Ιdeal Image

Ουκρανία: Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι χαιρετίζει την έγκριση βοήθειας από τις ΗΠΑ

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε την έγκριση από την Γερουσία των ΗΠΑ του νομοσχεδίου που προβλέπει την χορήγηση βοήθειας ύψους 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία.

«Η αμερικανική βοήθεια φέρνει ακριβώς την ειρήνη πιο κοντά στην Ουκρανία και επαναφέρει την παγκόσμια σταθερότητα, με αποτέλεσμα την αυξανόμενη ασφάλεια και ευημερία για όλους τους Αμερικανούς και όλο τον ελεύθερο κόσμο», δήλωσε μέσω ανάρτησής του ο πρόεδρος Ζελένσκι στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ.

Η χρηματοδότηση είναι ουσιαστική για την ικανότητα του Κιέβου να αποκρούσει τις ρωσικές επιθέσεις και να διατηρήσει την πληγείσα οικονομία της καθώς ο πόλεμος εισέρχεται στον τρίτο χρόνο. Το αμερικανικό νομοσχέδιο θα πρέπει να ψηφισθεί και από την ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου αντιμετωπίζει εδώ και καιρό αντιδράσεις.

ΗΠΑ: Η Γερουσία ενέκρινε το νομοσχέδιο για τη βοήθεια στην Ουκρανία 

Η υπό την πλειοψηφία των Δημοκρατικών Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε σήμερα πακέτο βοήθειας ύψους 95,34 δισεκ. δολαρίων για την Ουκρανία, το Ισραήλ και την Ταϊβάν, εν μέσω αυξανόμενων αμφιβολιών για την τύχη του νομοσχεδίου στην υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικανών Βουλή των Αντιπροσώπων.

Οι γερουσιαστές ενέκριναν το μέτρο με ψήφους 70-29, υπερβαίνοντας το όριο των 60 ψήφων στο Σώμα και έστειλαν το νομοσχέδιο στη Βουλή. Είκοσι δύο Ρεπουμπλικανοί και οι περισσότεροι Δημοκρατικοί ψήφισαν υπέρ.

«Είναι οπωσδήποτε χρόνια, ίσως δεκαετίες, αφότου η Γερουσία πέρασε ένα νομοσχέδιο που επηρεάζει τόσο πολύ όχι μόνο την εθνική μας ασφάλεια, όχι μόνο την ασφάλεια των συμμάχων μας, αλλά [και] την ασφάλεια της δυτικής δημοκρατίας», είπε ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία Τσακ Σούμερ.

Η ψηφοφορία στη Γερουσία διεξήχθη πριν από την ανατολή του ηλίου (τοπική ώρα), αφού οκτώ σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικανοί που εναντιώνονταν στη βοήθεια στην Ουκρανία επιδόθηκαν σε έναν μαραθώνιο ομιλιών για πάνω από έξι ώρες.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν καλεί το Κογκρέσο να επισπεύσει τη νέα βοήθεια προς την Ουκρανία και εταίρους των ΗΠΑ στον Ινδικό-Ειρηνικό, περιλαμβανομένης της Ταϊβάν, εδώ και μήνες. Μετά την επίθεση της Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου, εναντίον του Ισραήλ, ζήτησε επίσης κονδύλια για τη σύμμαχο των ΗΠΑ, καθώς και ανθρωπιστική βοήθεια για τους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ