Κοσμος

Στην λίστα των καταζητούμενων της Ρωσίας η Κάγια Κάλλας

Το ρωσικό υπουργείο δεν ανέφερε για ποιο λόγο κατηγορήθηκε η Εσθονή πρωθυπουργός

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρωσία: Στην λίστα των καταζητούμενων η Κάγια Κάλλας
© ΕPA/Mikhailo Zyrchenko

Ρωσία: Στην λίστα των καταζητούμενων η Εσθονή πρωθυπουργός Κάγια Κάλλας 

Η Ρωσία έθεσε την πρωθυπουργό της Εσθονίας, Κάγια Κάλλας, στην λίστα καταζητούμενων, στην πρώτη φορά που το Κρεμλίνο ζητά ποινικές διώξεις εναντίον ξένου ηγέτη σχεδόν δύο χρόνια μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Η Κάλλας περιλαμβάνεται ως καταζητούμενη στη βάση δεδομένων του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών για τους υπόπτους, ανέφερε την Τρίτη ο ανεξάρτητος ειδησεογραφικός ιστότοπος Mediazona, μαζί με άλλους πολιτικούς της Βαλτικής που επικρίνουν το Κρεμλίνο και τον πόλεμό του, όπως ο υπουργός Πολιτισμού της Λιθουανίας και δεκάδες νομοθέτες στη Λετονία.

Το υπουργείο δεν ανέφερε για ποιο λόγο κατηγορήθηκε η Κάλλας, αλλά η κίνηση αυτή έρχεται μετά την εντολή ανώτερου Ρώσου αξιωματούχου των υπηρεσιών επιβολής του νόμου να διεξαχθούν έρευνες σχετικά με το σχέδιο της Εσθονίας να αφαιρέσει ένα μνημείο που αφορούσε ένα σοβιετικό άρμα πέρυσι.

«Η εσθονική κυβέρνηση συμφώνησε το καλοκαίρι του 2022 να απομακρύνει όλα τα σοβιετικά μνημεία από τους δημόσιους χώρους. Είναι σημαντικό να υπερτονίσουμε ότι η μνήμη των νεκρών δεν απαγορεύεται με κανέναν τρόπο και δεν θα απαγορευτεί, αλλά ότι θα πρέπει να γίνεται στο σωστό μέρος και αυτό είναι σε ένα νεκροταφείο, όπου μπορεί να γίνει με αξιοπρέπεια», δήλωσε τότε η Κάλλας.

Εσθονία: Σάλος για τις επιχειρηματικές σχέσεις με τη Ρωσία του συζύγου της πρωθυπουργού

Η δημοτικότητα της Εσθονής πρωθυπουργού, η οποία έχει θέσει υποψηφιότητα για να γίνει η επόμενη επικεφαλής του ΝΑΤΟ, έπεσε  μετά την αποκάλυψη ότι μια εταιρεία που ανήκει εν μέρει στον σύζυγό της συνέχισε να δραστηριοποιείται στη Ρωσία τα τελευταία δύο χρόνια.

Η πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η εταιρεία του συζύγου της βοηθά έναν από τους Εσθονούς πελάτες της στη Ρωσία «σε συμφωνία με τους νόμους και τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ