Κοσμος

H «Vymorozka» θεωρείται η δυσκολότερη «δουλειά» στον κόσμο

Στην ρωσική Άπω Ανατολή

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σιβηρία: Οι εργαζόμενοι που κάνουν την δυσκολότερη «δουλειά» στον κόσμο
© ΕPA/Mikhailo Zyrchenko

Σιβηρία: Η δυσκολότερη «δουλειά» στον κόσμο

Ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος πετά χαμηλά πάνω από ένα χιονισμένο ναυπηγείο στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας, όπου οι εργάτες μοχθούν σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν για να συντηρήσουν τα ογκώδη πλοία κατά τη διάρκεια του δύσκολου χειμώνα της Σιβηρίας.

Η διαδικασία της «vymorozka», που μεταφράζεται περίπου ως «ξεπάγωμα», είναι κουραστική εργασία που διαρκεί εβδομάδες σε μερικές από τις πιο σκληρές συνθήκες στον κόσμο, με θερμοκρασίες που πέφτουν στους μείον 50 βαθμούς Κελσίου (-58 F). Οι ντόπιοι στη Γιακουτία, τη μεγαλύτερη σε έκταση δημοκρατία της Ρωσίας, χαρακτηρίζουν τη «vymorozka» ως μία από τις δυσκολότερες δουλειές στον κόσμο, αλλά οι ίδιοι οι εργαζόμενοι λένε ότι όλα είναι θέμα προοπτικής.

«Ντύνεσαι σωστά και αυτό είναι όλο. Όταν έρχεσαι (σε ένα θερμαινόμενο κτίριο) και γδύνεσαι, είναι σαν σάουνα, βγαίνει ατμός από το σώμα σου», δήλωσε στο Reuters εργάτης, καθώς έκανε ένα διάλειμμα από το να κόβει τον πάγο με αλυσοπρίονο. «Δεν νομίζω ότι είναι η πιο δύσκολη δουλειά - υπάρχουν δουλειές ακόμα πιο δύσκολες από αυτή, αλλά είναι ίσως μια από τις πιο δύσκολες δουλειές... Πρέπει να προσπαθήσει κανείς να καταλάβει, πρέπει να αγαπήσει το κρύο και να δουλεύει σε αυτό».

VYMOROZKA  YAKUTIA

Αντοχή, δύναμη και ακρίβεια

Η εργασία απαιτεί όχι μόνο αντοχή και δύναμη, αλλά και εξαιρετική ακρίβεια. Οι εργάτες πρέπει να είναι σίγουροι ότι δεν θα κόψουν τον πάγο πολύ γρήγορα και δεν θα σπάσουν το νερό από κάτω. Αν το κάνουν, η σκαλισμένη σκαφτή σκάλα μπορεί να βυθιστεί και το έργο να χαθεί.

«Μερικές φορές, όταν παγώνεις, νιώθεις περίεργα, ενίοτε και άσχημα, δήλωσε ένας 22χρονος εργάτης κάτω από ένα παχύ στρώμα παλτών, με μια αξίνα στα χέρια του. «Νιώθεις ότι κάνει πολύ κρύο για να δουλέψεις, θέλεις να πας σπίτι, να φας και να χαλαρώσεις, οπότε πρέπει να συγκρατηθείς».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ