Κοσμος

«Η λογοκρισία στη Δύση είναι ακριβώς η ίδια με την Κίνα του Μάο» υποστηρίζει ο Άι Γουεϊγουέι

Με αφορμή την ακύρωση μιας έκθεσης του στον Λονδίνο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
 Ai Weiwei
© EPA/FRANCK ROBICHON

Ο εξόριστος Κινέζος καλλιτέχνης Άι Γουεϊγουέι: «Η λογοκρισία στη Δύση είναι ακριβώς η ίδια με την Κίνα του Μάο»

Η πολιτική λογοκρισία στη Δύση σήμερα είναι «ακριβώς η ίδια» όπως ήταν στην Κίνα υπό τον κομμουνιστή ηγέτη της Μάο Τσετούνγκ, δήλωσε ο εξόριστος καλλιτέχνης Άι Γουεϊγουέι στο Sky News.

Ο 66χρονος αντιφρονούντας δήλωσε στο Sunday Morning του Sky News ότι «η κοινωνία γίνεται τόσο δειλή, ώστε να αποφεύγει πραγματικά κάθε είδους αμφισβήτηση ή διαφωνία».

O ισχυρισμός αυτός έγινε όταν απάντησε σε ερώτηση σχετικά με την ακύρωση της έκθεσής του από την Lisson Gallery στο Λονδίνο τον Νοέμβριο, μετά από σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αναφέρονταν στη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς.

Η ανάρτησή του, η οποία στη συνέχεια διαγράφηκε, υπονοούσε ότι το «αίσθημα ενοχής γύρω από τη δίωξη του εβραϊκού λαού» είχε μεταφερθεί και χρησιμοποιηθεί εναντίον του αραβικού κόσμου.

Υποστήριξε επίσης ότι η εβραϊκή κοινότητα έχει σημαντική επιρροή στα μέσα ενημέρωσης, την οικονομία και τον πολιτισμό στις ΗΠΑ και ότι η ετήσια στρατιωτική βοήθεια 3 δισ. δολαρίων (2,45 δισ. λίρες) της Αμερικής προς το Ισραήλ σημαίνει ότι οι δύο χώρες έχουν «κοινό πεπρωμένο».

«Ξέρετε, η κοινωνία γίνεται τόσο άτολμη, ώστε να αποφεύγει πραγματικά κάθε είδους αμφισβήτηση ή διαφωνία. Έτσι, βασικά μιλούσα στο Twitter, απαντώντας απλώς στην ερώτηση κάποιου», είπε ο  Άι Γουεϊγουέι.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι οι δυτικοί καλλιτέχνες κάνουν αρκετά για να υπερασπιστούν την ελευθερία της έκφρασης, ο Γουεϊγουέι  τους περιέγραψε ως «διεφθαρμένους από τον καπιταλισμό». «Αναζητούν απλώς χρήματα και επίσης να γίνουν διάσημοι», είπε.

Το 2011, ο καλλιτέχνης συνελήφθη στο διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του Πεκίνου και κρατήθηκε για 81 ημέρες. Έφυγε από την Κίνα το 2015 και έκτοτε δεν έχει επιστρέψει. Η κύρια κατοικία του είναι σήμερα στην Πορτογαλία, αλλά διατηρεί ένα στούντιο στο Βερολίνο και ένα ακίνητο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πηγή: SkyNews

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ