Κοσμος

Μαζικές συλλήψεις της Europol για εικονικούς γάμους στη Κύπρο

Δίκτυο που διευκόλυνε τη παράτυπη μετανάστευση στην ΕΕ - Πώς λειτουργούσε το κύκλωμα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Europol: Συλλήψεις για εικονικούς γάμους στη Κύπρο - Δίκτυο που διευκόλυνε τη παράτυπη μετανάστευση στην ΕΕ
© Unsplash

Κύπρος: Συλλήψεις για εικονικούς γάμους από την Europol - Πώς λειτουργούσε το κύκλωμα 

Στις 29 Ιανουαρίου, η Επιχειρησιακή Ομάδα Δράσης (OTF) της Europol στη Λεμεσό πραγματοποίησε μια ημέρα δράσης υπό την ηγεσία της Κύπρου, με τη συμμετοχή της Λετονίας και της Πορτογαλίας, με την υποστήριξη της Eurojust. Η OTF είχε ως στόχο ένα εγκληματικό δίκτυο που διευκόλυνε την παράνομη μετανάστευση στην ΕΕ μέσω εικονικών γάμων.

Οι ερευνητικές δραστηριότητες υποδεικνύουν ότι το εγκληματικό δίκτυο εμπλέκεται επίσης σε δραστηριότητες εμπορίας ανθρώπων και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, καθώς και στον εξαναγκασμό των θυμάτων σε εικονικούς γάμους για μεταναστευτικούς σκοπούς.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cyr999i441bd)

Πώς δρούσε το κύκλωμα με τους εικονικούς γάμους στη Κύπρο 

Η έρευνα για το εν λόγω εγκληματικό δίκτυο αποκάλυψε ότι οι ύποπτοι φέρονται να στρατολόγησαν Λετονούς και Πορτογάλους υπηκόους και να διευκόλυναν τα ταξίδια τους στην Κύπρο, όπου οι γυναίκες έκαναν κανονισμένους γάμους με υπηκόους τρίτων χωρών.

Οι ύποπτοι, κυρίως Ινδοί, Πακιστανοί και Πορτογάλοι πολίτες, κανόνιζαν όλη την υλικοτεχνική υποδομή, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς αεροπορικών εισιτηρίων και της απόκτησης διαβατηρίων και άλλων απαιτούμενων εγγράφων.

Οι δραστηριότητες του OTF οδήγησαν στην ταυτοποίηση ορισμένων δραστών, ύποπτων συναλλαγών και συνολικά 133 εικονικών γάμων μεταξύ γυναικών από την Πορτογαλία και τη Λετονία και ανδρών από την Ινδία και το Πακιστάν. Οι γάμοι επέτρεψαν στους υπηκόους τρίτων χωρών να αποκτήσουν άδειες διαμονής από τρίτες χώρες, τις οποίες στη συνέχεια χρησιμοποίησαν για να ταξιδέψουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι τελετές εικονικών γάμων πραγματοποιήθηκαν σε δημαρχεία γύρω από την Αραδίππου, τη Λιβαδειά και τη Λευκωσία της Κύπρου. Το έργο του OTF οδήγησε σε έρευνες και συλλήψεις στην Κύπρο, συμπεριλαμβανομένης της σύλληψης δύο εκ των κύριων διοργανωτών στη Λετονία και την Πορτογαλία μετά από ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν από την Κύπρο.

Με πληροφορίες από Europol

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ