Κοσμος

«1 στα 4 νοικοκυριά στην Άγκυρα έχει χρήστη ναρκωτικών - Αφεντικό της μαφίας ο Μπαχτσελί»

Τι αναφέρει ρεπορτάζ της Le Monde

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Le Monde: Ο Μπαχτσελί είναι αρχινονός της μαφίας στην Τουρκία
© EPA/ERDEM SAHIN

Le Monde: Ο Μπαχτσελί είναι αρχινονός της μαφίας στην Τουρκία

Στην αύξηση κατανάλωσης ναρκωτικών ουσιών στη Τουρκία, ιδίως μεθαμφεταμίνης, αναφέρεται ανταπόκριση της εφημερίδας Le Monde, με το μέσο να σημειώνει, ότι η κυβέρνηση αρχίζει να κάνει απολογισμό του προβλήματος και αυξάνει τις επιχειρήσεις κατά των συμμοριών.

Ο Νετσμί Ερντογάν, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο Μέσης Ανατολής, ο οποίος ασχολείται με την ακραία φτώχεια στις βόρειες συνοικίες της Άγκυρας, εκτιμά ότι «ένα στα τέσσερα νοικοκυριά» επηρεάζεται από τον εθισμό σε ναρκωτικά.

«Η χρήση μεθαμφεταμίνης έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Οι υπηρεσίες περίθαλψης και νοσηλείας στο Αματέμ έχουν βελτιωθεί, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερα κρεβάτια», επιβεβαιώνει η Εμπρού Αλντεμιρ, λέκτορας στο τμήμα ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Tınaztepe της Σμύρνης.

Έκρηξη χρήσης μεταμφεταμίνης

Μέχρι πρόσφατα, κυριαρχούσε η εκτίμηση ότι η Τουρκία ήταν μόνο μια χώρα transit ναρκωτικών προς την Ευρώπη. Σήμερα, όμως, τα στατιστικά στοιχεία τη διαψεύδουν. Όπως η φαιντανύλη (συνθετικό οπιοειδές) στις Ηνωμένες Πολιτείες , η κατανάλωση μεθαμφεταμίνης έχει διαταράξει τον κοινωνικό ιστό στις πιο φτωχές γειτονιές. Πιο προσιτή από την κοκαΐνη (1.300 τουρκικές λίρες ή περίπου 40 ευρώ για ένα γραμμάριο), ήρθε να ανταγωνιστεί τo έκσταση, το μπονσάι ( συνθετική κάνναβη) και την ηρωίνη πριν τις εκθρονίσει. Σύμφωνα με την έκθεση του 2023 από τις ομάδες καταπολέμησης της διακίνησης ναρκωτικών (Narkotim, που ξεκίνησε σε όλη τη χώρα το 2018), οι ποσότητες μεθαμφεταμίνης που κατασχέθηκαν τριπλασιάστηκαν και έφτασαν τους 16 τόνους μεταξύ 2021 και 2022 σε σύγκριση με σταθερά ή μειούμενα στοιχεία. για τα άλλα ναρκωτικά.

Όλο και νεότεροι

Οι χρήστες όλο και νεότεροι. Ο 23χρονος Τανέρ ήταν έμπορος ναρκωτικών για μεγάλο χρονικό διάστημα πριν συλληφθεί κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης. Περνώντας από το γραφείο του δικηγόρου του στην κεντρική συνοικία Çankaya, ελπίζει να επιτύχει επιείκεια από το δικαστήριο και να επωφεληθεί από μειωμένη ποινή. «Η πρωτεύουσα είναι χωρισμένη σε διαφορετικές περιοχές. Κάθε τύπος ξέρει πολύ καλά πού αρχίζει και πού σταματά η ζώνη του. Αποφεύγουμε να πατάμε ο ένας στα πόδια του άλλου [μεταξύ διαφορετικών συμμοριών]», εξηγεί.

Το Ντιγιάρμπακιρ, στα νοτιοανατολικά είναι κέντρο της κάνναβης, τα λιμάνια της Μερσίνας και της Σμύρνης στη Μεσόγειο και το Αιγαίο τα κέντρα της κοκαΐνης. Η Άγκυρα, η πρωτεύουσα, χρησιμεύει ως κέντρο για την αναδιανομή των ναρκωτικών στην επικράτεια.

Ο Τανέρ γνωρίζει άριστα τη λειτουργία του συστήματος. « Τα μεγάλα αφεντικά έχουν ανθρώπους παντού. Στο αστυνομικό τμήμα, στο δικαστήριο... Συχνά έχουν τις πληροφορίες εκ των προτέρων όταν προετοιμάζεται μια έρευνα», διαβεβαιώνει. Η διαφθορά των δικαστών έχει γίνει τακτικά αντικείμενο σκανδάλων τους τελευταίους μήνες. «Αλλά το μεγαλύτερο αφεντικό της μαφίας είναι ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί και [το κόμμα του] το MHP [Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης, σύμμαχος του κυβερνητικού συνασπισμού]», λέει ο Τανέρ με σκωπτική διάθεση. Φωτογραφίες που δημοσιεύονται τακτικά στον Τύπο μαρτυρούν την εγγύτητα του ηγέτη του MHP με αρχηγούς του οργανωμένου εγκλήματος. 

Τέλος σημειώνεται, ότι o σημερινός υπουργός έχει εντείνει τις επιχειρήσεις εναντίον δικτύων νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και συμμοριών μαφίας, που είχαν ξεφύγει μέχρι τώρα, γεγονός ευπρόσδεκτο και στις τάξεις της αντιπολίτευσης, με τον Ιλχάν Τσιχανέρ, πρώην βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, CHP να αναγνωρίζει, ότι «είναι θετικό». Ωστόσο, εκφράζει την επιφυλακτικότητά του για τις παλινδρομήσεις του δικαστικού συστήματος της χώρας του και προτιμά να είναι προσεκτικός, αναφέροντας: «Τώρα, πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθούν οι νομικές διαδικασίες. »

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ