Κοσμος

Αμερικανικά πανεπιστήμια ερευνούν το ελληνικό ελαιόλαδο για την καταπολέμηση του Αλτσχάιμερ

Yale, Auburn και Τemple μελετούν την επίδραση που έχει το λάδι ενάντια στην νευροεκφυλιστική νόσο

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το 50% του πληθωρισμού τροφίμων οφείλεται στο ελαιόλαδο
© Unsplash / Dimitri Karastelev

Yale, Auburn, Τemple: Αμερικανικά πανεπιστήμια ερευνούν το ελληνικό ελαιόλαδο για τις προστατευτικές του ιδιότητες ενάντια στο Αλτσχάιμερ       

Τρία πανεπιστήμια της Αμερικής, Auburn, Τemple και Yale School of Public Health διενεργούν κλινική δοκιμή με τον τίτλο «EVOO for Brain Health», με θέμα την επίδραση του υψηλά φαινολικού ελαιολάδου σε γονιδιακές και μεταβολικές αλλαγές, σε υγιή άτομα, με οικογενειακό ιστορικό της νόσου Αλτσχάιμερ.

Study: Extra Virgin Olive Oil Protects Brain Against Alzheimer's Disease

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά, από τους ερευνητές των Αμερικανικών πανεπιστημίων, είναι το «Plus Health Green Evoo» των «βιολογικών ελαιώνων Σακελλαρόπουλου», υψηλής περιεκτικότητας σε ελαιοκανθάλη.

«Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο «Plus Health Green Evoo» είναι ένα πολυποικιλιακό ελαιόλαδο εξειδικευμένης παραγωγής, προερχόμενο από πέντε διαφορετικές ποικιλίες ελιάς, με περιεκτικότητα 977 mg/Kg ελαιοκανθάλης, ποσοστό που υπερβαίνει κατά 720% το μέσο όρο δειγμάτων διεθνούς δειγματοληψίας ελαιολάδων (135 mg/Kg), που συμπεριλήφθηκαν και σε μελέτη, που πραγματοποιήθηκε και στο Πανεπιστήμιο Davis, στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής», λέει ο κ. Γ. Σακελλαρόπουλος.

«Οι επιστημονικές έρευνες καθώς και οι συνέργειες εντοπίζονται στον πυρήνα μας από το ξεκίνημα μας. Στο πλαίσιο αυτό διενεργούνται ήδη πολυετείς κλινικές μελέτες και ερευνητικά έργα με τα βιολογικά ελαιόλαδα και τις επιτραπέζιες ελιές μας, στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Harvard, στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Yale, καθώς και στη Φαρμακευτική Σχολή Αθηνών του ΕΚΠΑ», αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ. Σακελλαρόπουλος, πρόσφατα βραβευμένος, ως ο «καλύτερος Ευρωπαίος ελαιοπαραγωγός».

Το νέο ερευνητικό έργο ξεκινά μαζί με τη διενέργεια κλινικής δοκιμής στο πανεπιστήμιο Auburn, για την αξιολόγηση της επίδρασης του υψηλά φαινολικού ελαιολάδου - κυρίως σε ελαιοκανθάλη, σε υγιή άτομα που έχουν οικογενειακό ιστορικό της νόσου Αλτσχάιμερ, που συνήθως σχετίζεται με γενετική προδιάθεση.

Αμερικανικά πανεπιστήμια ερευνούν το ελληνικό ελαιόλαδο για την καταπολέμηση του Αλτσχάιμερ
© Unsplash / Roberta Sorge

Πως επιδρά η προσθήκη ελαιόλαδου στην καθημερινή διατροφή

Στόχος της έρευνας είναι η επίδραση που έχει η προσθήκη εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου στην καθημερινή διατροφή των εθελοντών, καθώς δεν έχει ερευνηθεί μέχρι σήμερα, αν με καθημερινή κατανάλωση εξαιρετικού παρθένου ελαιοκανθαλικού ελαιολάδου, προστατεύονται τα άτομα που έχουν γενετική προδιάθεση της νόσου Αλτσχάιμερ.

Η νόσος Αλτσχάιμερ, γνωστή απλά και ως Αλτσχάιμερ, είναι μια χρόνια νευροεκφυλιστική νόσος, η οποία αρχίζει με αργούς ρυθμούς και επιταχύνει με την πάροδο του χρόνου. Είναι μη θεραπεύσιμη και θανατηφόρα, αποτελώντας την αιτία του 60% με 70% των περιπτώσεων άνοιας.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, έξι εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με τη νόσο. Ο αριθμός αυτός προβλέπεται να αυξηθεί στα 13 εκατομμύρια μέχρι το 2050, σύμφωνα με την Ένωση για τη νόσο Αλτσχάιμερ των ΗΠΑ, ενώ υπολογίζεται ότι 50 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν σήμερα με τη νόσο.

Η κλινική δοκιμή «EVOO for Brain Health» έχει ήδη εγκριθεί από την Ιδρυματική Επιθεώρηση (IRB) του Πανεπιστημίου Auburn και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2024, καθώς οι εθελοντές θα εξεταστούν με εξειδικευμένες αναλύσεις δύο φορές μέσα στο έτος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.