Κοσμος

Γάζα: Ανησυχία για τη Χαν Γιούνις που συνεχίζει να σφυροκοπεί ο στρατός του Ισραήλ

Εντός της ημέρας οι αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γάζα: Ανησυχία για τη Χαν Γιούνις που συνεχίζει να σφυροκοπεί ο στρατός του Ισραήλ
Το Ισραήλ συνεχίζει τα πλήγματα ενάντια στον παλαιστινιακό θύλακα © ΕΡΑ / ATEF SAFADI

Η ανησυχία εντείνεται για τη Χαν Γιούνις, που συνεχίζει να σφυροκοπεί ο στρατός του Ισραήλ, ενώ σήμερα αναμένονται αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης   

Η Χαν Γιούνις της Γάζας παραμένει θέατρο σκληρών μαχών, που έχουν αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να την εγκαταλείψουν, την ώρα που τα βλέμματα στρέφονται στη Χάγη, στο Διεθνές Δικαστήριο, το οποίο ενδέχεται εντός της ημέρας να δώσει εντολή στο Ισραήλ να πατήσει φρένο στην επίθεσή του στη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς όμως να έχει κανένα μέσο επιβολής τέτοιας απόφασης.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cyoe7m12m30p)

Η διεθνής κοινότητα εκφράζει τις τελευταίες ώρες ανησυχία για τον άμαχο πληθυσμό στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, πάνω απ’ όλα στη Χαν Γιούνις, όπου πυρά αρμάτων μάχης εναντίον εγκατάστασης του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) σκότωσαν 13 ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους 56, 21 από τους οποίους βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Μετά τις ΗΠΑ, η Γαλλία «καταδίκασε» τα πολύνεκρα πλήγματα, καλώντας παράλληλα το Ισραήλ —που απέφυγε να κατηγορήσει ρητώς γι’ αυτά— να «τηρεί το διεθνές δίκαιο». Ενώ η διπλωματία της Γερμανίας δήλωσε «εξαιρετικά ανήσυχη» για την «απελπιστική κατάσταση» με την οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι άμαχοι στη Χαν Γιούνις.

«Προσπαθήσαμε να φύγουμε, αλλά όταν κοίταξα έξω, είδα άρματα μάχης να ρίχνουν. Πώς θα μπορούσαμε να φύγουμε;» αναρωτιόταν πάνω στο κρεβάτι του, στο νοσοκομείο Άχμαντ Κάτρα, παλαιστίνιος άμαχος που τραυματίστηκε στο επεισόδιο. «Δεν μας έδωσαν καμιά ευκαιρία να φύγουμε. Έλεγαν πως επρόκειτο για ασφαλή τοποθεσία, όμως τελικά μας βομβάρδισαν μέσα σε εγκατάσταση του ΟΗΕ», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, γίνονταν ακατάπαυστοι βομβαρδισμοί την Πέμπτη στη Χαν Γιούνις, όπου σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό κρύβεται η ηγεσία της Χαμάς στον θύλακο. Ο στρατός κατηγόρησε για πολλοστή φορά εξάλλου την τρομοκρατική οργάνωση πως εξαπολύει επιθέσεις από τοποθεσίες κοντά σε νοσοκομεία.

Γάζα: Ανησυχία για τη Χαν Γιούνις που συνεχίζει να σφυροκοπεί ο στρατός του Ισραήλ
© ΕΡΑ / HAITHAM IMAD

Ανθρώπινη θάλασσα από τη Χαν Γιούνις προς τη Ράφα

Τις τελευταίες ημέρες, χιλιάδες άνθρωποι πήραν τον δρόμο από τη Χαν Γιούνις προς τη Ράφα, πόλη που γειτονεύει με την Αίγυπτο, όπου έχουν πλέον συγκεντρωθεί οι περισσότεροι από τους 1,7 εκατ. εκτοπισμένους εξαιτίας της ένοπλης σύρραξης.

«Ανθρώπινη θάλασσα εξαναγκάστηκε να φύγει από τη Χαν Γιούνις για να πάει στα σύνορα με την Αίγυπτο», συνόψισε κατά τη διάρκεια της νύχτας ο γενικός επίτροπος του UNRWA, ο Φιλίπ Λαζαρινί, κάνοντας λόγο περί «αναζήτησης χωρίς τέλος για ασφάλεια» από τον πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας αφότου ξέσπασε ο πόλεμος.

Ο ισραηλινός στρατός διαβεβαιώνει πως έχει «περικυκλώσει» τη Χαν Γιούνις, τη γενέτειρα του Γιαχία Σινουάρ, ηγέτη της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και θεωρούμενου ως αρχιτέκτονα της άνευ προηγουμένου επίθεσης την 7η Οκτωβρίου.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cynybbc1q3j5)

Επείγοντα μέτρα χωρίς πρακτικό αντίκρισμα;

Καθώς ο απολογισμός των θυμάτων δεν σταματά να γίνεται βαρύτερος και οι καταστροφές είναι καθημερινές, η Νότια Αφρική προσέφυγε τον περασμένο μήνα με κατεπείγουσα διαδικασία στο Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔ) του ΟΗΕ στη Χάγη, επιχειρηματολογώντας πως το Ισραήλ παραβιάζει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την Πρόληψη και Καταστολή του Εγκλήματος της Γενοκτονίας, που υπογράφτηκε το 1948.

Χωρίς να αποφανθεί επί της ουσίας, το κορυφαίο δικαστήριο του ΟΗΕ αναμένεται να ανακοινώσει μετά το μεσημέρι την απόφασή του για τα επείγοντα μέτρα που ζητήθηκαν ώστε να προστατευθούν οι Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας. Όμως, παρότι οι αποφάσεις του έχουν νομικά δεσμευτικό χαρακτήρα, το ΔΔ δεν έχει στη διάθεσή του κανένα μέσο για την επιβολή της εφαρμογής τους.

Η Χαμάς διαβεβαίωσε ότι θα τηρήσει κατάπαυση του πυρός αν τη ζητήσει το δικαστήριο της Χάγης, με την προϋπόθεση όμως πως θα συμμορφωθεί προς ενδεχόμενη τέτοια απόφαση και το Ισραήλ.

Η ισραηλινή κυβέρνηση απορρίπτει και επικρίνει οργισμένα τη διαδικασία, πάντως διεξάγει συνομιλίες για ενδεχόμενη νέα ανακωχή με τη Χαμάς, που θα επέτρεπε την απελευθέρωση των υπολοίπων ομήρων στον θύλακο, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ