Κοσμος

Αργεντινή: Ολοκληρώθηκε η γενική απεργία ενάντια στις μεταρρυθμίσεις του Χαβιέ Μιλέι

Δεν πρόκειται να κάνουν βήμα πίσω, δηλώνουν τα συνδικάτα

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αργεντινή: Ολοκληρώθηκε η γενική απεργία ενάντια στις μεταρρυθμίσεις του Χαβιέ Μιλέι
Χιλιάδες αργεντινοί βγήκαν στους δρόμους ενάντια στις μεταρρυθμίσεις του Μιλέι © ΕΡΑ / JUAN IGNACIO RONCORONI

Αργεντινή: Ολοκληρώθηκε η γενική απεργία ενάντια στις μεταρρυθμίσεις του Χαβιέ Μιλέι - Δεν πρόκειται να κάνουν βήμα πίσω, δηλώνουν τα συνδικάτα

Η Αργεντινή ολοκλήρωσε τη γενική απεργία, που κάλεσε η Γενική Συνομοσπονδία Εργασίας (CGT) και υποστηρίχθηκε από πολιτικά κόμματα και οργανώσεις κοινωνικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ άλλων, μετά από πορεία στην οποία συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στο Μπουένος Άιρες.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cyn52yjssbe1)

Ο πρώτος μεγάλος αγώνας μεταξύ του Αργεντινού συνδικαλισμού και της κυβέρνησης του αναρχοκαπιταλιστή Χαβιέ Μιλέι, ολοκληρώθηκε την Πέμπτη μετά από μια μέρα που πέρασε χωρίς σχετικό περιστατικό ή ταραχές.

Το μόνο σημείο σύγκρουσης ήταν στη νότια είσοδο του Μπουένος Άιρες από την ομώνυμη επαρχία μέσω της γέφυρας Pueyrredón, όπου μια ομάδα από το Σωματείο Εργατών Κατασκευών (UOCRA) προσπάθησε να φτάσει με τα πόδια και συνελήφθη από πράκτορες της Νομαρχίας.

Το κεντρικό γεγονός της ημέρας ήταν η κινητοποίηση προς την Plaza del Congreso, στο Μπουένος Άιρες, μια συμβολική πορεία σε μια στιγμή που το νομοθετικό σώμα πρέπει να συζητήσει τον «νόμο omnibus», το πρωταγωνιστικό έργο του Χαβιέ Μιλέι, το οποίο επιδιώκει να βελτιώσει την οικονομία και να ελαχιστοποιήσει την παρουσία του Κράτους, μεταξύ άλλων θεμάτων.

Το εκτελεστικό όργανο της Αργεντινής ανέφερε ότι συμμετείχαν 40.000 άτομα, σύμφωνα με μήνυμα που δημοσίευσε στα κοινωνικά δίκτυα η υπουργός Ασφάλειας, Πατρίσια Μπούλριχ. Και ενώ η αστυνομία της πόλης του Μπουένος Άιρες εκτιμά ότι υπήρχαν 130.000 παρευρισκόμενοι, το συνδικαλιστικό κέντρο εκτιμά ότι ήταν 600.000 άτομα που παρακολούθησαν την εκδήλωση, τόσο στην Plaza del Congreso όσο και στους γύρω δρόμους και αύξησε την παρακολούθηση σε 1,5 εκατομμύριο σε όλη τη χώρα.

Αργεντινή: Ολοκληρώθηκε η γενική απεργία ενάντια στις μεταρρυθμίσεις του Χαβιέ Μιλέι
© ΕΡΑ / ISAAC FONTANA

Συνδικάτα στην Αργεντινή: Δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω

Δύο από τους βασικούς ηγέτες των συνδικάτων, ο γενικός γραμματέας της CGT, Héctor Dáer και ο εκπρόσωπος του σωματείου οδηγών φορτηγών, Pablo Moyano, έκαναν ομιλίες στις οποίες υποσχέθηκαν ότι θα συνεχίσουν τα αιτήματά τους κατά της κυβέρνησης που ανέλαβε στις 10 Δεκεμβρίου. «Δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω», είπε ο πρώτος.

«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι να πέσει το DNU (διάταγμα ανάγκης και επείγοντος) και να απορρίψουν τον νόμο omnibus», είπε ο Daer, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο του Μιλέι.

Παρά το γεγονός ότι ήταν Ιανουάριος, μήνας διακοπών, η εμφάνιση των δρόμων του Μπουένος Άιρες απέχει πολύ από το να είναι τόπος πλήρους ανεργίας.

Με πολλά καταστήματα ανοιχτά, δραστηριότητα στα εστιατόρια και την κυκλοφορία των μέσων μαζικής μεταφοράς – η χθεσινή Τετάρτη έμοιαζε με οποιαδήποτε ήσυχη μέρα.

Ο κόσμος του πολιτισμού σταμάτησε όντως, ένας από τους πιο ενεργούς τις τελευταίες εβδομάδες ενάντια στις πολιτικές του Milei: τα βιβλιοπωλεία και τα θέατρα είχαν κλείσει τις πόρτες τους.

Αργεντινή: Ολοκληρώθηκε η γενική απεργία ενάντια στις μεταρρυθμίσεις του Χαβιέ Μιλέι
© ΕΡΑ / ISAAC FONTANA

Σε μεγάλο βαθμό επηρεάστηκαν και οι αεροπορικές μεταφορές, λόγω της ματαίωσης 295 πτήσεων της Aerolíneas Argentinas και του επαναπρογραμματισμού άλλων 26, που, σύμφωνα με επίσημες πηγές, θα σημάνει απώλειες 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η περονιστική και αριστερή πολιτική αντιπολίτευση συνόδευσαν όχι μόνο το κάλεσμα για γενική απεργία, αλλά και τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν τόσο στην πρωτεύουσα όσο και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Ανάμεσά τους, ο κυβερνήτης της επαρχίας του Μπουένος Άιρες, Axel Kicillof, ένα από τα κύρια ορατά πρόσωπα του περονισμού, ειδικά μετά το τέλος της κυβέρνησης του Alberto Fernández (2019-2023) και την εκλογική ήττα του ήδη πρώην υπουργού Οικονομίας, Σέρχιο Μάσα και ο πρώην επιτελάρχης του Fernández, Agustín Rossi.

Επίσης, η πρώην αριστερή υποψήφια για την προεδρία, Myriam Bregman, η οποία κάλεσε την αντιπολίτευση «να έχει ένα σχέδιο μάχης».

Thousands take part in strikes against Argentina's latest austerity measures

Μεγάλη ανοησία η απεργία, δήλωσε προεδρικός εκπρόσωπος

Από την πλευρά της εκτελεστικής εξουσίας, ο προεδρικός εκπρόσωπος, Manuel Adorni, περιέγραψε την απεργία ως «μεγάλη ανοησία, μια επιπλοκή και σπατάλη χρημάτων για πολλούς Αργεντινούς».

«Αντιβαίνει σε αυτό που θέλει η πλειοψηφία: να ζεις ειρηνικά σε μια χώρα όπου τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται καλά, κατανοώντας ότι είναι μια εξαιρετικά περίπλοκη περίοδος», είπε στην καθημερινή του συνέντευξη Τύπου στην Casa Rosada (κεντρικά γραφεία της Κυβέρνηση).

Η πρώην υποψήφια πρόεδρος του συνασπισμού Μαζί για την Αλλαγή (κεντροδεξιά) αντιμετώπισε, στον λογαριασμό της Χ, τους ηγέτες που ηγούνται της διαμαρτυρίας ως «μαφιόζους συνδικαλιστές, διαχειριστές φτώχειας, συνένοχους δικαστές και διεφθαρμένους πολιτικούς», που «υπερασπίζονται τα προνόμιά τους» και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει απεργία που θα μας σταματήσει, δεν υπάρχει απειλή που θα μας εκφοβίσει».

Πηγή: ertnews

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ