Κοσμος

Έξαλλοι οι Ουκρανοί με την σλοβακική πρόταση να δοθούν εδάφη στην Ρωσία

Ο Ρόμπερτ Φίκο είναι γνωστός για την φιλορωσική του στάση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έξαλλοι οι Ουκρανοί με την σλοβακική πρόταση να δοθούν εδάφη στην Ρωσία
Ο Ρόμπερτ Φίκο © EPA/Szilard Koszticsak

Oυκρανία: Απέρριψε την πρόταση της Σλοβακίας για παραχώρηση εδαφών στην Ρωσία

Το Κίεβο απέρριψε τις προτροπές του πρωθυπουργού της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίκο να παραχωρήσει η Ουκρανία εδάφη στην Ρωσία ώστε να υπάρξει ειρήνη. 

Η πρόταση Φίκο που εξαγρίωσε την Ουκρανία

Ο νεοεκλεγείς, φιλοσοβιετικός ηγέτης της Σλοβακίας πίεσε, προσφάτως, το Κίεβο να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα. «Πρέπει να υπάρξει κάποιου είδους συμβιβασμός. Γιατί περιμένουν [οι Ουκρανοί] από τους Ρώσους να φύγουν από την Κριμαία, το Ντονμπάς και το Λουχάνσκ; Αυτό δεν είναι ρεαλιστικό», δήλωσε ο Φίκο.

Αλλά το Κίεβο δεν το δέχτηκε. «Δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός στην εδαφική ακεραιότητα. Ούτε στην Ουκρανία, ούτε στη Σλοβακία, ούτε σε οποιαδήποτε άλλη χώρα», αντέτεινε εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών. «Η Ουκρανία και οι εταίροι της καταβάλλουν προσπάθειες για να απομακρύνουν τους Ρώσους από την Κριμαία, το Ντονμπάς και το Λουχάνσκ, ώστε να μην πάνε παραπέρα, ιδίως στο Κόσιτσε [και] στο Πριάσιβ [Πρέσοβ, και οι δύο πόλεις στην ανατολική Σλοβακία] και σε άλλες περιοχές της Σλοβακίας».

Συνάντηση Φίκο με Ουκρανούς αξιωματούχους

Η έντονη ανταλλαγή απόψεων έγινε λίγο πριν ο Φίκο συναντηθεί με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ντένις Σμιχάλ, στις 24 Ιανουαρίου. Υποστηρίζοντας ότι η Ουκρανία βρίσκεται υπό την «απόλυτη επιρροή» της Ουάσινγκτον και είναι «ένα από τα πιο διεφθαρμένα κράτη στον κόσμο», ο Φίκο υποσχέθηκε ότι θα πει στον Σμιχάλ ότι η Σλοβακία προτίθεται να ασκήσει βέτο στην αίτηση της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ και να σταματήσει τις προμήθειες όπλων στο Κίεβο.

Προηγουμένως, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την περασμένη εβδομάδα με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, ο Φίκο δήλωσε ότι ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας «δεν έχει στρατιωτική λύση».

Ο Φίκο ξεκίνησε την τέταρτη θητεία του ως πρωθυπουργός της Σλοβακίας τον Δεκέμβριο, αφού το αριστερό-λαϊκιστικό κόμμα του Smer (Κατεύθυνση) κέρδισε τις γενικές εκλογές της 30ής Σεπτεμβρίου. 

Πηγή: Politico

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ