Κοσμος

Ουκρανοί και Ρώσοι στρατιώτες αιμορραγούν από μάτια λόγω των μολυσμένων αρουραίων στα χαρακώματα

Λεπτοσπείρωση και άλλες ασθένειες θερίζουν

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Oυκρανία: Αρουραίοι και ποντίκια κατακλύζουν τα χαρακώματα
© ΕPA/LEGNAN KOULA

Oυκρανία: Αρουραίοι και ποντίκια κατακλύζουν τα χαρακώματα - Ασθένειες σε Ρώσους και Ουκρανούς στρατιώτες

Τα μέτωπα του πολέμου στην Ουκρανία έχουν γεμίσει αρουραίους και ποντίκια, τα οποία φέρονται να μεταδίδουν ασθένειες που προκαλούν μεταξύ άλλων εμετό και αιμορραγία από τα μάτια.

Ουκρανία: Επίθεση από φάλαγγα ποντικών

Μια Ουκρανή στρατιωτικός υπενθύμισε πώς το τάγμα της πολιορκήθηκε το περασμένο φθινόπωρο από μια «φάλαγγα» ποντικών, ενώ πολεμούσε στη νότια περιοχή Ζαπορίζια.

«Φανταστείτε να πηγαίνετε για ύπνο και η νύχτα να αρχίζει με ένα ποντίκι να σέρνεται στο παντελόνι ή στο πουλόβερ σας, ή να μασάει τα δάχτυλά σας ή να σας δαγκώνει το χέρι. Κοιμάσαι δύο ή τρεις ώρες, ανάλογα με το πόσο τυχερός είσαι», δήλωσε στο CNN. Υπολόγισε ότι υπήρχαν περίπου 1.000 ποντίκια στον χώρο που κοιμούνταν πέντε άτομα.

Οι αναφορές αυτές οφείλονται εν μέρει στην αλλαγή των εποχών και στον κύκλο ζευγαρώματος των ποντικών, αλλά είναι επίσης ένα μέτρο για πως οι γραμμές του μετώπου δεν μετακινούνται εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα. Εν μέσω ενός ακόμη σκληρού χειμώνα, τα ποντίκια αναζητούν τροφή κατά μήκος της μετωπικής γραμμής των σχεδόν 1.000 χιλιομέτρων (621 μιλίων), μεταδίδοντας ασθένειες καθώς αναζητούν τροφή και ζεστασιά.

Βίντεο που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από Ουκρανούς στρατιώτες δείχνουν την έκταση του προβλήματος. Τα ποντίκια και οι αρουραίοι φαίνονται να τριγυρίζουν κάτω από κρεβάτια, σε σακίδια, γεννήτριες ρεύματος, τσέπες παλτών και μαξιλαροθήκες. 

Πυρέτος, λεπτοσπίρωση και άλλες ασθένειες

Οι στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών της Ουκρανίας ανέφεραν τον Δεκέμβριο ένα ξέσπασμα «πυρετού» σε πολλές ρωσικές μονάδες γύρω από το Κουπιάνσκ στην περιοχή του Χάρκοβο, το οποίο η Μόσχα προσπαθεί να διεκδικήσει εδώ και μήνες. Η έκθεση ανέφερε ότι η ασθένεια μεταδίδεται από τα ποντίκια στον άνθρωπο «με την εισπνοή σκόνης από περιττώματα».

Το CNN δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα την έκθεση, αλλά σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό τα φρικτά συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν πυρετό, εξανθήματα, χαμηλή αρτηριακή πίεση, αιμορραγίες στα μάτια, εμετό και προβλήματα στην ούρηση.

Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις αμυντικές υπηρεσίες της Ουκρανίας, είναι ότι «ο πυρετός του ποντικιού» έχει μειώσει σημαντικά τη μαχητική ικανότητα των Ρώσων στρατιωτών». Δεν ανέφερε αν τα ουκρανικά στρατεύματα είχαν επηρεαστεί με παρόμοιο τρόπο.

Πηγή: CNN

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ