Κοσμος

Ξεκίνησε η λειτουργία της Ruwiki, ρωσικής έκδοσης της Wikipedia

H καταστολή του διαδικτυακού περιεχομένου συνεχίζεται στη Ρωσία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ξεκίνησε η λειτουργία της Ruwiki, ρωσικής έκδοσης της Wikipedia
Η Ruwiki θα λειτουργήσει στην πλήρη έκδοσή της με τεχνολογικές ενημερώσεις εντός του 2024 © MarketingMind / Χ

Η εγκυκλοπαίδεια Ruwiki, η αντίστοιχη ρωσική έκδοση της Wikipedia, εγκατέλειψε τη δοκιμαστική της version και εισήρθε στο στάδιο της πλήρους λειτουργίας

Η πλήρης κυκλοφορία της Ruwiki, της ρωσικής έκδοσης της δημοφιλούς διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας Wikipedia, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters. Η περιορισμένη beta δημόσια δοκιμή του ιστότοπου ξεκίνησε στα μέσα του 2023, σημειώνοντας ότι υπήρχαν περισσότερα άρθρα στο Ruwiki παρά στη ρωσόφωνη Wikipedia.

Ξεκίνησε η λειτουργία της Ruwiki, ρωσικής έκδοσης της Wikipedia
© Unsplash / Oberon Copeland

Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι δεν σχεδιάζει ακόμη να μπλοκάρει τη Wikipedia, μια από τις λίγες σωζόμενες πηγές πληροφοριών, ανεξάρτητες από τη Ρωσία, από τότε που η καταστολή του διαδικτυακού περιεχομένου εντάθηκε μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Ωστόσο, τα ρωσικά δικαστήρια επέβαλαν έκτοτε ορισμένα πρόστιμα στην ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια για περιεχόμενο που σχετίζεται με την Ουκρανία.

Ποια είναι τα πιο διαβασμένα άρθρα της ρωσικής Wikipedia

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε την έγκρισή του για νέες εναλλακτικές πλατφόρμες για τη Wikipedia τον Μάιο του 2022, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Η εφημερίδα Izvestia ανέφερε την περασμένη εβδομάδα, επικαλούμενη την υπηρεσία Τύπου της Ruwiki, ότι τα πιο διαβασμένα άρθρα κατά τη φάση των δοκιμών beta περιελάμβαναν τον αριθμό των νεκρών το 2023, την κλιμάκωση της αραβο-ισραηλινής σύγκρουσης, τη στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις ταινίες με τις υψηλότερες εισπράξεις στη Ρωσία.

Ο μέσος χρήστης περνούσε περισσότερα από έξι λεπτά στη σελίδα και ο μέσος χρόνος πλοηγήσεις ήταν πάνω από πέντε σελίδες στη φάση της δοκιμής. Οι ιδρυτές της Ruwiki δεν θα αποκαλύψουν πόσο κόστισε το project ή τα ονόματα των επενδυτών του ιστότοπου, σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου της.

Η πλατφόρμα θα λειτουργήσει στην πλήρη έκδοσή της με τεχνολογικές ενημερώσεις εντός του 2024. Συγκεκριμένα, ο ιστότοπος θα περιλαμβάνει εξατομικευμένο περιεχόμενο, θεματικές συλλογές, ηχητική αναπαραγωγή της πλήρους και σύντομης έκδοσης του άρθρου, δυνατότητα ενημερωμένου λογαριασμού χρήστη, βίντεο και podcast.

Επικεφαλής της Ruwiki τέθηκε ο διευθυντής της Wikimedia Russia, Vladimir Medeyko με τους servers να βρίσκονται εντός Ρωσίας. Τη διαχείρισή της έχει αναλάβει ρωσικός οργανισμός, ενώ ο Vladimir Medeyko τόνισε πως το Ruwiki θα συμμορφώνεται στους ρωσικούς νόμους αλλά θα παραμένει ανεξάρτητο από τη ρωσική κυβέρνηση. Ακόμη, υποσχέθηκε επίσης πως θα επιτρέψει στο κοινό να επεξεργάζεται τις πληροφορίες που αναρτώνται. Ωστόσο, το περιεχόμενο θα ελέγχεται από μία επιτροπή ειδικών.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ