Κοσμος

Μαύρη μέρα για την Ισλανδία - Η λάβα από το ηφαίστειο συνεχίζει να καταστρέφει σπίτια

Κανείς δεν σκοτώθηκε από τις εκρήξεις, αλλά ένας εργάτης αγνοείται

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μαύρη μέρα για την Ισλανδία - Η λάβα από το ηφαίστειο συνεχίζει να καταστρέφει σπίτια
Η Ισλανδία έχει κατά μέσο όρο μία έκρηξη κάθε τέσσερα έως πέντε χρόνια © ΕΡΑ / ANTON BRINK

Ο πρόεδρος της Ισλανδίας χαρακτήρισε την έκρηξη, τη δεύτερη μετά τους «τρομακτικούς» σεισμούς που έπληξαν το νησί, ως «τεράστια δύναμη της φύσης»

Ο πρόεδρος της Ισλανδίας Gudni Johannesson δήλωσε ότι η χώρα είναι αντιμέτωπη με «τεράστιες δυνάμεις της φύσης» αφού η λάβα από το ηφαίστειο στα νοτιοδυτικά του νησιού κατέστρεψε πολλά σπίτια στην εκκενωμένη πόλη Grindavik.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cyfid8f4rsjd)

Οι επιστήμονες δήλωσαν τη Δευτέρα ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα φαινόταν να σβήνει, αλλά ήταν πολύ νωρίς για να ανακοινώσει ότι ο κίνδυνος πέρασε. Το Μετεωρολογικό Γραφείο της Ισλανδίας δήλωσε ότι «είναι δύσκολο να εκτιμηθεί πόσο θα διαρκέσουν οι εκρήξεις».

Ο Ισλανδός πρόεδρος είπε σε τηλεοπτική ομιλία την Κυριακή ότι «ξεκίνησε μια τρομακτική περίοδος αναταραχής στη χερσόνησο του Reykjanes», όπου ένα ηφαιστειακό σύστημα έχει ξυπνήσει.

Μαύρη μέρα για την Ισλανδία - Η λάβα από το ηφαίστειο συνεχίζει να καταστρέφει σπίτια
© ΕΡΑ / ANTON BRINK
Μαύρη μέρα για την Ισλανδία - Η λάβα από το ηφαίστειο συνεχίζει να καταστρέφει σπίτια
© ΕΡΑ / ANTON BRINK

Μαύρη μέρα για την Ισλανδία - Η λάβα από το ηφαίστειο συνεχίζει να καταστρέφει σπίτια
© ΕΡΑ / ANTON BRINK

Το ηφαίστειο στη χερσόνησο εξερράγη την Κυριακή για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα, με καυτή λάβα να ξεχύνεται μέσα από δύο ρωγμές κοντά στην πόλη Grindavik. Οι αρχές είχαν δώσει εντολή στους κατοίκους να απομακρυνθούν ώρες νωρίτερα, καθώς η προ-σεισμική δραστηριότητα έδειχνε επικείμενη έκρηξη.

Το κοντινό γεωθερμικό σπα Blue Lagoon - ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά αξιοθέατα της Ισλανδίας - έκλεισε επίσης και είπε ότι θα παραμείνει κλειστό τουλάχιστον μέχρι την Τρίτη.

Το Grindavik, μια πόλη 3.800 κατοίκων περίπου 50 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας, Reykjavik, είχε εκκενωθεί προηγουμένως τον Νοέμβριο όταν το ηφαιστειακό σύστημα Svartsengi ξύπνησε μετά από σχεδόν 800 χρόνια με μια σειρά σεισμών που άνοιξαν μεγάλες ρωγμές στη γη μεταξύ Reykjavik και Sýlingarfell, ένα μικρό βουνό στα βόρεια. Το ηφαίστειο εξερράγη τελικά στις 18 Δεκεμβρίου, με τους κατοίκους να επιστρέφουν στα σπίτια τους στις 22 Δεκεμβρίου.

Από τότε, η υπηρεσία πολιτικής προστασίας ετοιμάζει προστατευτικά έργα που έχουν σταματήσει μεγάλο μέρος της λάβας από το να πλησιάσει στην πόλη.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cyfhaummi975)

Η ροή λάβας βρίσκεται για την ώρα υπό έλεγχο

Το Ισλανδικό Μετεωρολογικό Γραφείο δήλωσε τη Δευτέρα ότι «η ροή λάβας μειώθηκε. Η ροή από το νότιο ρήγμα, που εμφανίστηκε το μεσημέρι της Δευτέρας κοντά στα σύνορα της πόλης, φαίνεται να έχει σταματήσει. Η πλειονότητα της εναπομείνασας ροής λάβας κατευθύνεται τώρα νοτιοδυτικά κατά μήκος των προστατευτικών φραγμών και η τροχιά της φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί».

Κανείς δεν σκοτώθηκε από τις εκρήξεις, αλλά ένας εργάτης αγνοείται αφού σύμφωνα με πληροφορίες έπεσε σε μια ρωγμή που άνοιξε το ηφαίστειο.

Η Ισλανδία, η οποία βρίσκεται σε περιοχή έντονης ηφαιστειακής δραστηριότητας στον Βόρειο Ατλαντικό, έχει κατά μέσο όρο μία έκρηξη κάθε τέσσερα έως πέντε χρόνια. Η πιο επικίνδυνη τον τελευταίο καιρό ήταν η έκρηξη του ηφαιστείου Eyjafjallajokull το 2010, το οποίο εκτόξευσε σύννεφα τέφρας στην ατμόσφαιρα και διέκοψε τα υπερατλαντικά αεροπορικά ταξίδια για μήνες.

Η πρόσφατη έκρηξη ωστόσο δεν αναμένεται να απελευθερώσει μεγάλες ποσότητες τέφρας στον αέρα και οι πτήσεις στο αεροδρόμιο Keflavík συνεχίζονται κανονικά, δήλωσε ο Gudjon Helgason, εκπρόσωπος του αεροδρομίου.

Πηγή: ΑΡ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ