Κοσμος

Boleskine House: Η ιστορία του αινιγματικού κάστρου στις όχθες της λίμνης Λοχ Νες

Το μυστηριώδες παρελθόν του επιβλητικού ακινήτου, οι ιστορίες για τον Aleister Crowley, τον Jimmy Page και τον αποκρυφισμό

Μπάμπης Καλογιάννης
Μπάμπης Καλογιάννης
9’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Boleskine House: Η ιστορία του αινιγματικού κάστρου στις όχθες της λίμνης Λοχ Νες
© Aaron Sneddon/Wikimedia Commons

Το κάστρο Boleskine House στη Σκωτία, κοντά στη λίμνη Λοχ Νες, η ιστορία του και οι διάσημοι ένοικοί του από τον Aleister Crowley μέχρι τον Jimmy Page

Στα μέσα της δεκαετίας του 1970, ο Jimmy Page είχε δηλώσει χαρακτηριστικά στο Rolling Stone: «Υπήρχαν δύο ή τρεις ιδιοκτήτες πριν ο Crowley μετακομίσει σε αυτό. Περίεργα πράγματα έχουν συμβεί εδώ, τα άσχημα vibes βρίσκονταν τριγύρω από παλιά. Κάποτε αποκεφαλίστηκε ένας άντρας και μερικές φορές μπορείς να ακούσεις το κεφάλι του να κυλά προς τα κάτω. Στην πραγματικότητα δεν το έχω ακούσει, αλλά το άκουσε ένας φίλος μου. Νόμιζε ότι ήταν γάτες που τσακώνονταν και με ρώτησε γιατί δεν τις αφήνω έξω το βράδυ.». Συμπλήρωσε δε πως «Δεν είπα ποτέ ότι δεν είχα επαφή με πνεύματα. Απλώς είπα πως δεν άκουσα το κεφάλι να κυλά.». Ο διάσημος κιθαρίστας είχε ήδη κλείσει τέσσερα χρόνια ως ιδιοκτήτης του Boleskine House, το οποίο βρίσκεται μισή ώρα έξω από την πόλη Ινβερνές, στη Βόρεια Σκωτία.

Boleskine House: Το κάστρο στη Βόρεια Σκωτία και οι διάσημοι ένοικοί του

Ανοικοδομήθηκε το 1760. Σύμφωνα με τον θρύλο, δίπλα βρισκόταν κάποτε μία εκκλησία η οποία κάηκε ολοσχερώς, οδηγώντας στον θάνατο όλους όσοι βρίσκονταν μέσα εκείνη τη στιγμή. Ο πρώτος ιδιοκτήτης ήταν ο Archibald Campbell Fraser of Lovat, ο οποίος και χρησιμοποιούσε το οίκημα ως κυνηγετικό κατάλυμα. Ήταν ο δεύτερος γιος του Simon Fraser του Lovat, ο οποίος είχε το παρατσούκλι «η αλεπού» και ήταν ο τελευταίος άνθρωπος στη Βρετανία που γνώρισε το θάνατο μέσω αποκεφαλισμού. Επρόκειτο για ένα κόσμημα της περιοχής, γεμάτο μυστήρια και ιδιαίτερες τεχνοτροπίες, παράξενες ιστορίες και εικασίες, σχετικές με τον αποκρυφισμό. Θεωρείτο εκτός των άλλων σημείο συνάντησης για τους Ιακωβίτες επαναστάτες. Από τα τέλη του 19ου αιώνα και έπειτα, το Boleskine House απέκτησε μεγάλη φήμη, λόγω των ιστοριών που συνόδευαν τους μετέπειτα ιδιοκτήτες του. Ανάμεσα τους, συναντάει κανείς έναν διάσημο αποκρυφιστή και έναν ακόμα πιο διάσημο rock star, τον προαναφερθέντα Page.

Our Boleskine, Part: Scenic Scotland

O Aleister Crowley, ή αλλιώς Edward Alexander Crowley όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, υπήρξε μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες προσωπικότητες της ιστορίας. Αυτοανακηρυγμένος μάγος, λόγιος, συγγραφέας αλλά και κατάσκοπος, θεωρείται από πολύ κόσμο ως «ο πλέον μοχθηρός άνθρωπος που έζησε ποτέ». Γεννημένος το 1875 στην Αγγλία από εύπορη οικογένεια, ο πατέρας του ήταν ιεροκήρυκας και εκτός των άλλων, θεωρούσε την κατανάλωση αλκοόλ ως αμαρτία, όπως αντίστοιχα και την υπερβολική σπατάλη χρημάτων σε πολύ καλά ρούχα ή υπερβολική ποσότητα φαγητού. Κάπως έτσι μεγάλωσε και τον γιο του. Ο μικρός Aleister μελετούσε τη Βίβλο και σπάνια έπαιζε με τα άλλα παιδιά εκτός σπιτιού. Χάνοντας τον πατέρα του πολύ νωρίς, μετακόμισε με το θείο του όταν ακόμα ήταν σε προεφηβική ηλικία. Ο θείος του δε συμμεριζόταν καθόλου τις διδαχές του πατέρα του Aleister, έτσι μέχρι την ηλικία των 15 ετών τον συνόδευε τόσο στις τοπικές παμπ, όσο και στις πόρνες της γειτονιάς. Γυρνώντας στο πατρικό του για να ζήσει με τη μητέρα του, ο Crowley ήταν πλέον ένας οργισμένος έφηβος με φιλοσοφία ζωής την ελεύθερη βούληση (free will). Η μητέρα του θεωρούσε ότι ο γιος της είχε μετατραπεί στο «Θηρίο» από την «Αποκάλυψη του Ιωάννη». Λέγεται μάλιστα ότι είχε κάνει έρωτα με την υπηρέτρια του σπιτιού, η οποία απολύθηκε και με τη φήμη της κατεστραμμένη κατέφυγε στην πορνεία, όντας μάλιστα το πρώτο θύμα του Τζακ του Αντεροβγάλτη.

Ο Crowley φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Cambridge, όπου μαζί με την αμφισεξουαλικότητά του ανακάλυψε και τη μαγεία, δίνοντας πλέον στον εαυτό κάθε δικαιολογία ώστε να αποκηρύξει το Χριστιανισμό. Ανέπτυξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το βιβλίο Ιερής Μαγείας του Άμπρα Μελίν, το οποίο και ήθελε πιστά να εφαρμόσει. Το βιβλίο αυτό έχει την μορφή επιστολικής αυτοβιογραφίας και αφηγείται το ταξίδι του “Abraham of Worms” στην έρημο της Αιγύπτου. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού αυτού, πέφτουν στην κατοχή του Abraham δύο χειρόγραφα τα οποία περιγράφουν τη καββαλιστική μαγεία, εξάγοντας έναν όρκο που θα τον δεσμεύσει στην υπηρεσία του Θεού και του Θείου Νόμου. Ψάχνοντας το κατάλληλο τοπίο και σπίτι για την εφαρμογή των τεχνικών του βιβλίου, ο Crowley προχώρησε το 1899 στην αγορά του Boleskine House, στις όχθες της Λίμνης Λοχ Νες, γνωστής από το αντίστοιχο τέρας. Αγόρασε μάλιστα το σπίτι για 2000 λίρες, ποσό διπλάσιο από την πραγματική αξία του ακινήτου. Το τελετουργικό του Άμπρα Μελίν απαιτούσε πολύ συγκεκριμένη αρχιτεκτονική, ένα απομονωμένο οίκημα, καθώς και πολύ συγκεκριμένες πρακτικές που περιελάμβαναν αφοσίωση και προσευχή, ως μέθοδο για απευθείας συνομιλία με το Θεό. Πιο συγκεκριμένα, η πόρτα που κοιτούσε προς το Βορρά άνοιγε και έξω από αυτήν, υπήρχε μία βεράντα που καλυπτόταν από λεπτή άμμο από το ποτάμι, ώστε να φαίνονται τα αποτυπώματα. Στην άκρη της άμμου βρισκόταν το καταφύγιο όπου τα "πνεύματα" μπορούσαν να συγκεντρωθούν.

Ο Aleister Crowley έμεινε στο Boleskine House μέχρι και το 1918, όταν και αναγκάστηκε να πουλήσει το ακίνητο λόγω αυξημένων οικονομικών προβλημάτων.

The Beast of Loch Ness

Οι Led Zeppelin από την άλλη είναι ένα μουσικό συγκρότημα το οποίο έχει υπεραναλυθεί όλα αυτά τα χρόνια, από τα μεγαλύτερα όλων των εποχών με εκατομμύρια πωλήσεις και θαυμαστές σε όλο τον κόσμο. Αυτό που είναι ίσως λιγότερο γνωστό είναι το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του κιθαρίστα Jimmy Page για τον αποκρυφισμό και τη μελέτη ενός χαρακτήρα όπως ο Aleister Crowley. Άρχισε να συλλέγει τα έργα του σε εφηβική ηλικία, ερχόμενος σε επαφή με το βιβλίο Magick, Liber ABA, Book 4, το οποίο και θεωρείται το σημαντικότερο έργο του Crowley. Ήταν η εποχή που είχε έρθει ξανά στην επικαιρότητα, λόγω της εμφάνισης του στο εξώφυλλο του “Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band” των Beatles, ως σύμβολο αντι-κουλτούρας. Ένα εξώφυλλο που εκείνη την εποχή, έφερε ξανά στο προσκήνιο πολλές αντίστοιχες μορφές του παρελθόντος. Το πάθος του Jimmy Page για τον αποκρυφισμό και τη μελέτη του Crowley ήταν τέτοιο, που έφτασε στο σημείο να αγοράσει το Boleskine House το 1971, χρονιά κυκλοφορίας του Led Zeppelin IV, album που θεωρείται από την πλειοψηφία του κόσμου ως το απόλυτο δημιούργημα τους. Οι συνεχείς περιοδείες δεν άφηναν τον Page να απολαύσει το σπίτι όσο θα ήθελε εκείνη την εποχή, ωστόσο πολλοί και διακεκριμένοι καλεσμένοι έκαναν την εμφάνιση τους κατά διαστήματα. Ανάμεσά τους ο Richie Blackmore των Deep Purple καθώς και ο Kenneth Anger, γνωστός κινηματογραφιστής με ειδικότητα στις ταινίες μικρού μήκους, ο οποίος και έφυγε από τη ζωή πριν από μερικούς μήνες. Ο Jimmy Page προχώρησε στην πώληση του Boleskine House το 1992.

Οι εμπρησμοί, η αποκατάσταση του κτιρίου και το ίδρυμα The Boleskine House Foundation

Στην πρόσφατη ιστορία του ακινήτου, έχουν ξεσπάσει δύο πυρκαγιές που έχουν αφαιρέσει σχεδόν κάθε πιθανότητα ανακατασκευής. Για τη μία από τις δύο μάλιστα, λέγεται πως επρόκειτο για εμπρησμό. Το 2019, το σπίτι διατέθηκε στην αγορά ως «αναπτυξιακή ευκαιρία», ώστε να γκρεμιστεί πλήρως και στη θέση του να οικοδομηθούν σύγχρονες εξοχικές κατοικίες. Αγοράστηκε από τον Keith Readdy, επιχειρηματία που ειδικεύεται στη διαχείριση και τουριστική ανάπτυξη ακινήτων, έναν άνθρωπο με πλούσιο ακαδημαϊκό background και ειδίκευση στην ιστορία και την συγκριτική θρησκειολογία. Με τη βοήθεια της συζύγου του αλλά και εθελοντών, ο Readdy ίδρυσε το “The Boleskine House Foundation”, φιλανθρωπικό ίδρυμα το οποίο έχει ως μοναδικό στόχο την αποκατάσταση του κτιρίου και την καθιέρωση του ως ορόσημο πολιτιστικής κληρονομιάς. Σήμερα, το ίδρυμα συμμετέχει σε ένα ποσοστό 40% στις εργασίες αποκατάστασης, προσπαθώντας να αναδείξει αυτή την έκταση των 35 στρεμμάτων, με το 700 τετραγωνικών μέτρων επιβλητικό ακίνητο. Εκτός των άλλων, τα μέλη του ιδρύματος έχουν απομακρύνει 120 τόνους απανθρακωμένων μπαζών από το εσωτερικό του σπιτιού, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19. Το τελικό κόστος αποκατάστασης αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 1,2 και 1,5 εκατομμυρίων λιρών, με δωρεές και χορηγίες να βοηθούν στη χρηματοδότηση του έργου. Με ειδίκευση στην προώθηση των τεχνών και του πολιτισμού, της εκπαίδευσης και της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, το “Boleskine House Foundation” αναμένεται να εξασφαλίσει το μέλλον του ακινήτου ως κέντρο πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων.

Boleskine Introduction 2022

Από τον Μάιο του 2023 το Boleskine House είναι ανοιχτό για επισκέψεις από το κοινό. Πρόκειται ωστόσο για επισκέψεις στον εξωτερικό χώρο, καθώς η είσοδος εντός του σπιτιού απαγορεύεται προς το παρόν. Λόγω εργασιών συντήρησης αυτή την εποχή, το Boleskine House θα είναι ξανά ανοιχτό για επισκέψεις από την άνοιξη του 2024. Η είσοδος στο εσωτερικό του σπιτιού, αναμένεται να επιτραπεί μέσα στο 2025.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ