Κοσμος

Ομάν: Καμία επαφή με το δεξαμενόπλοιο που έχει καταληφθεί - Απενεργοποιημένο το σύστημα επικοινωνιών

Δεν υπάρχουν νεότερα για την κατάσταση του 20χρονου Έλληνα δόκιμου πλοίαρχου

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ομάν: Καμία επαφή με το δεξαμενόπλοιο που έχει καταληφθεί -
Ομάν: Καμία επαφή με το δεξαμενόπλοιο που έχει καταληφθεί © YAHYA ARHAB/ EPA

Empire Navigation: Σε πλήρη εξέλιξη είναι το θρίλερ με την κατάληψη του ελληνόκτητου δεξαμενόπλοιου - Δεν υπάρχει καμία επαφή με το πλήρωμα  

Σε πλήρη εξέλιξη είναι το θρίλερ με την κατάληψη του ελληνόκτητου δεξαμενόπλοιου St NIKOLAS, σημαίας Νήσων Μάρσαλ, της εταιρείας Empire Navigation, που κατελήφθη από ομάδα 5 ενόπλων στα ανοιχτά του Ομάνενώ έπλεε στα ανοιχτά του Ομάν. Από χθες (11.01) το δεξαμενόπλοιο βρίσκεται στο αγκυροβόλιο του Μπαντάρ Αμπάς στο Ιράν.

Τη θέση του πλοίου επιβεβαίωσε με νέο ενημερωτικό της σημείωμα σήμερα το απόγευμα η διαχειρίστρια εταιρεία Empire Navigation, προσθέτοντας ότι έως αυτή τη στιγμή δεν έχει καταφέρει να έρθει σε άμεση επαφή με το πλήρωμα μετά την κατάληψη, καθώς το σύστημα δορυφορικών επικοινωνιών έχει απενεργοποιηθεί από τους απαγωγείς.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cyctc4nj33o1)

Προσθέτει ότι από την πρώτη στιγμή που σημειώθηκε το συμβάν ενημερώθηκαν άμεσα οι αρμόδιες ελληνικές και διεθνείς αρχές καθώς και οι συγγενείς των μελών του πληρώματος.

Σημειώνεται ότι το ελληνόκτητο τάνκερ επιβαίνουν 20 άτομα πλήρωμα (19 υπήκοοι Φιλιππίνων και ένας Ελληνας δόκιμος).

Tο δεξαμενόπλοιο είχε φορτώσει τις προηγούμενες ημέρες στη Μπάσρα (Ιράκ) φορτίο περίπου 145.000 κ.μ. αργού πετρελαίου με προορισμό την Αλιάγα (Τουρκίας), μέσω της διώρυγας του Σουέζ. Ο ναυλωτής του πλοίου είναι η Tupras.

Το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί στενά το περιστατικό και βρίσκεται σε επικοινωνία με την πλοιοκτήτρια εταιρεία, προκειμένου να μπορέσει να επικοινωνήσει αρχικά με τον Έλληνα ναυτικό και στη συνέχεια να τον μεταφέρει με ασφάλεια πίσω στην πατρίδα.

Τζον Κίρμπι: Να απελευθερώσουν αμέσως πλοίο και πλήρωμα

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, καταδίκασε, ως «πρωτοφανή», την κατάσχεση του από τους Ιρανούς του πετρελαιοφόρου ελληνικής ιδιοκτησίας, υπό σημαία Νήσων Μάρσαλ, St. Nikolas και ενώ έπλεε νόμιμα σε ύδατα στον Κόλπο του Ομάν.

«Η ιρανική κυβέρνηση θα πρέπει να απελευθερώσει αμέσως το πλοίο και το πλήρωμά του. Αυτές οι προκλητικές και απαράδεκτες ενέργειες πρέπει να σταματήσουν», τόνισε.

Ιράν: Ανέλαβε την ευθύνη για την κατάληψη του πλοίου στο Ομάν - Αγνοείται Έλληνας δόκιμος
Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι © ΕΡΑ / KEN CEDENO

Η δήλωση του Τζον Κίρμπι

«Καταδικάζουμε την κατάληψη εκ μέρους του Ιράν του πλοίου Αγίου Νικολάου, το οποίο είναι υπό σημαία και ελληνική ιδιοκτησία πετρελαιοφόρο των Νήσων Μάρσαλ, ενώ διέπλευε νόμιμα σε ύδατα στον Κόλπο του Ομάν. Η ιρανική κυβέρνηση πρέπει να απελευθερώσει αμέσως το πλοίο και το πλήρωμά του. Αυτή η παράνομη κατάσχεση ενός εμπορικού πλοίου είναι απλώς η πιο πρόσφατη συμπεριφορά του Ιράν – ή που επέτρεψε το Ιράν – με στόχο τη διακοπή του διεθνούς εμπορίου. Πιστεύουμε ότι αυτού του είδους οι ενέργειες απλώς θα προσθέσουν αβεβαιότητα για την εμπορική ναυτιλία και για τις περιφερειακές και παγκόσμιες οικονομίες. Προκλητικές ενέργειες όπως αυτή που προέρχονται από το Ιράν αποτελούν απειλή για την παγκόσμια οικονομία και πρέπει να σταματήσουν. Εμείς στις Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να αποτρέψουμε και να αντιμετωπίσουμε όλο το φάσμα των ανησυχητικών και αποσταθεροποιητικών συμπεριφορών του Ιράν».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ