Κοσμος

Λίβανος: Ισραηλινό πλήγμα σκότωσε ανώτερο διοικητή της Χεζμπολάχ

Για πιθανά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από τη Χαμάς κάνει λόγο ο ΟΗΕ

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Λίβανος: Ισραηλινό πλήγμα σκότωσε ανώτερο διοικητή της Χεζμπολάχ
© Χ / @IAFsite

Ανώτατος διοικητής της Χεζμπολάχ σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο νότιο Λίβανο. Ο ΟΗΕ ζητά να υπάρξει λογοδοσία για τη σεξουαλική βία από τη Χαμάς

Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο νότιο Λίβανο είχε στόχο ανώτερο διοικητή της φιλο - ιρανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, υποστήριξαν πηγές ασφαλείας στη Βηρυτό, μιλώντας για νέα δολοφονία «τη στιγμή που οι συγκρούσεις κατά μήκος των συνόρων Λιβάνου-Ισραήλ έχουν ενταθεί».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cy9dtu7t6zyx)

Την προηγούμενη εβδομάδα, ισραηλινό χτύπημα που σκότωσε ανώτατο στέλεχος της μαχητικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς στη Βηρυτό προκάλεσε πυραυλική επίθεση ευρείας εμβέλειας της Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ ως αντίποινα.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι μαχητικά αεροσκάφη έχουν βάλει στόχο τις υποδομές της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο.

Λίβανος: Ισραηλινό πλήγμα σκότωσε ανώτερο διοικητή της Χεζμπολάχ
© Χ / @IAFsite

Λίβανος: Ισραηλινό πλήγμα σκότωσε ανώτερο διοικητή της Χεζμπολάχ
© Χ / @IAFsite

Υπό τον όρο της ανωνυμίας πηγές στον Λίβανο ανέφεραν ότι το Ισραήλ εξόντωσε διοικητή των επίλεκτων δυνάμεων Ραντβάν της Χεζμπολάχ, χωρίς να δώσει το όνομά του, ενώ άλλες πηγές μιλούν για τον Wissam al-Tawil.

«Όποιος σκέφτεται τον πόλεμο μαζί μας θα μετανιώσει», προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ, Σαγιέντ Χασάν Νασράλα.

ΗΠΑ και G7 αναζητούν έξοδο από την πολεμική φάση της σύγκρουσης        

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους της Ομάδας των 7 (G7) αναζητούν ταχεία έξοδο από την πολεμική φάση της σύγκρουσης στην Γάζα, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Αντόνιο Ταγιάνι, την ώρα που οι ομόλογοί του των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματοποιούν περιοδείες στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Ο Άντονι Μπλίνκεν διεξάγει συνομιλίες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Σαουδική Αραβία τη Δευτέρα, πριν κατευθυνθεί στο Ισραήλ, με στόχο την συντονισμένη έναρξη ειρηνευτικών προσπαθειών που είναι αναγκαίες για την αποφυγή ευρύτερης ανάφλεξης.

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ βρίσκεται στο Ισραήλ και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ βρίσκεται στον Λίβανο.

«Οι χώρες της G7 εργάζονται με την ισραηλινή κυβέρνηση για την εξεύρεση ταχείας εξόδου από την στρατιωτική φάση», δήλωσε ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών καθώς η Ιταλία ασκεί την μονοετή προεδρία της Ομάδας των 7.

Η Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει την υποχρέωση να προστατεύσει τους Παλαιστίνιους της Δυτικής Όχθης, αφού ο Άντονι Μπλίνκεν σήμανε συναγερμό την Κυριακή από την Ντόχα.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cy9ai7qqp2xt)

«Είναι μία σύρραξη που μπορεί να κάνει μετάσταση», δήλωσε ο Άντονι Μπλίνκεν.

Το Ισραήλ εμφάνισε μία πιο επικεντρωμένη προσέγγιση του πολέμου στην Γάζα πριν από την επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν, την ώρα που οι παλαιστινιακές αρχές αναφέρουν 249 νεκρούς κατά τις τελευταίες 24 ώρες.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ δήλωσε ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη τόσο να τερματίσει την διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας από την Χαμάς όσο και να αποτρέψει μία κλιμάκωση εκ μέρους της Χεζμπολάχ. «Πολεμούμε έναν άξονα, όχι έναν και μόνο εχθρό», δήλωσε ο Γκάλαντ στην Wall Street Journal. «Το Ιράν αναπτύσσει στρατιωτική ισχύ γύρω από το Ισραήλ για να την χρησιμοποιήσει».

ΟΗΕ: Ζητά να υπάρξει λογοδοσία για τη σεξουαλική βία από τη Χαμάς              

Εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ ζήτησαν τη Δευτέρα να υπάρξει λογοδοσία για σεξουαλική βία σε βάρος Ισραηλινών αμάχων κατά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, λέγοντας ότι οι αυξανόμενες αποδείξεις για βιασμούς και ακρωτηριασμούς καταδεικνύουν πιθανά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Οι ισραηλινές αρχές άνοιξαν έρευνα για πιθανά σεξουαλικά εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της πλέον πολύνεκρης επίθεσης στο Ισραήλ στην ιστορία της χώρας. Η Χαμάς αρνείται την όποια κακοποίηση.

«Ο αυξανόμενος όγκος αποδεικτικών στοιχείων για καταγγελλόμενη σεξουαλική βία είναι ιδιαιτέρως οδυνηρός», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους δύο ανεξάρτητοι, διορισμένοι από τον ΟΗΕ, εμπειρογνώμονες.

«Αυτές οι πράξεις συνιστούν παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου που, δεδομένου του αριθμού των θυμάτων και της εκτεταμένης προμελέτης και σχεδιασμού των επιθέσεων, μπορεί επίσης να προσδιορίζονται ως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», ανέφεραν οι ειδικοί.

«Το κάθε ένα θύμα αξίζει να αναγνωριστεί, ανεξάρτητα από την εθνότητα, τη θρησκεία ή το φύλο, και ο ρόλος μας είναι να είμαστε η φωνή τους», πρόσθεσαν οι δύο ειδικοί.

Το Ισραήλ έχει στο παρελθόν επικρίνει τον παγκόσμιο οργανισμό ότι δεν έχει κάνει αρκετά για να αντιμετωπίσει το θέμα αυτό στο πλαίσιο της προσπάθειας για ευρύτερη αναγνώριση των καταγγελλόμενων εγκλημάτων.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ