Κοσμος

Νέος τραγικός απολογισμός στην Ιαπωνία για τους νεκρούς από τον σεισμό της Πρωτοχρονιάς

Δεκάδες άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Διασώστες επιχειρούν εν μέσω χιονοπτώσεων για επιζώντες στα ερείπια μετά τον φονικό σεισμό που έπληξε την Πρωτοχρονιά την Ιαπωνία
Διασώστες επιχειρούν εν μέσω χιονοπτώσεων για επιζώντες στα ερείπια μετά τον φονικό σεισμό που έπληξε την Πρωτοχρονιά την Ιαπωνία © EPA / JIJI PRESS

Σεισμός Ιαπωνία: Νεκροί και αγνοούμενοι - Ο νέος απολογισμός των αρχών 

Νέο τραγικό απολογισμό έδωσαν οι αρχές για τον φονικό σεισμό που «χτύπησε» την κεντρική Ιαπωνία την Πρωτοχρονιά. Πλέον οι νεκροί από το χτύπημα του Εγκέλαδου είναι τουλάχιστον 161, ενώ 103 άνθρωποι συνεχίζουν να αγνοούνται. 

Ο σεισμός ισχύος 7,5 βαθμών, ο οποίος ακολουθήθηκε από χίλιες και πλέον μετασεισμικές δονήσεις, αρκετές ισχυρές, και ο οποίος προκάλεσε επίσης τσουνάμι ενός και πλέον μέτρου, είχε εξάλλου αποτέλεσμα να τραυματιστούν 560 άνθρωποι, σύμφωνα με νεότερα δεδομένα των αρχών στη νομαρχία Ισικάουα, που υπέστη το βαρύτερο χτύπημα από την καταστροφή.

Σεισμός Ιαπωνία: Νεκροί, αγνοούμενοι και διασώσεις

Ενενηντάχρονη κατορθώθηκε να ανασυρθεί ζωντανή από τα συντρίμμια, ενώ οι επιχειρήσεις έρευνας και οι διάσωσης έγιναν σήμερα ακόμα δυσκολότερες, καθώς σημειώνονται χιονοπτώσεις.

Japan earthquake: Woman rescued from collapsed home as race to find survivors continue

Ο σεισμός 7,5 βαθμών, που έγινε αισθητός ως την πρωτεύουσα Τόκιο, πάνω από 300 χιλιόμετρα μακριά σε ευθεία γραμμή, έπληξε σκληρά τη χερσόνησο Νότο, στον νομό Ισικάουα, στενή λωρίδα γης που εκτείνεται εκατό χιλιόμετρα στη θάλασσα της Ιαπωνίας. Προκάλεσε καταρρεύσεις δεκάδων κτιρίων και κατέστρεψε πολλούς δρόμους.

Η ενενηντάχρονη ανασύρθηκε ζωντανή από τα συντρίμμια σπιτιού που κατέρρευσε στη Σούσου, στο άκρο της χερσονήσου, πέντε ημέρες μετά την καταστροφή. Είχε τις αισθήσεις της, ήταν σε θέση να απαντά καθαρά στις ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσής της και διακομίστηκε αφού την έβγαλαν σε νοσοκομείο, μετέδωσε το ιαπωνικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

«Κράτα γερά!» της φώναζαν μέλη σωστικών συνεργείων μέσα στη βροχή, κατέγραψε βίντεο της αστυνομίας που μεταδόθηκε από ιαπωνικά ΜΜΕ. «Όλα θα πάνε καλά», «μείνε θετική», έλεγαν.

Η διάσωση έγινε από μέλη της αστυνομικής διεύθυνσης της πρωτεύουσας και της Φουκουόκα
Η διάσωση έγινε από μέλη της αστυνομικής διεύθυνσης της πρωτεύουσας και της Φουκουόκα © JIJI PRESS

Εκπρόσωπος της αστυνομίας στο Τόκιο επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η διάσωση έγινε από μέλη της αστυνομικής διεύθυνσης της πρωτεύουσας και της Φουκουόκα (νοτιοδυτικά), χωρίς να δώσει λεπτομέρειες. Ο σεισμός, που ακολουθήθηκε από εκατοντάδες μετασεισμικές δονήσεις, προκάλεσε κάπου χίλιες κατολισθήσεις και εκτεταμένες πυρκαγιές, ειδικά στην Ουατζίμα, όπου οι αρχές φοβούνται πως υπάρχουν ακόμα πολλοί παγιδευμένοι στα συντρίμμια.

Διασώστες στην Ιαπωνία ψάχνουν στα συντρίμμια για επιζώντες μετά τον φονικό σεισμό
Σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις προσπάθειές τους να βρουν επιζήσαντες © EPA / FRANCK ROBICHON

Προκάλεσε επίσης τσουνάμι, αλλά —ευτυχώς— τα κύματα δεν ξεπέρασαν πολύ το ένα μέτρο. Σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις προσπάθειές τους να βρουν επιζήσαντες κι ανθρώπους που απομονώθηκαν σε περιοχές όπου οι δρόμοι κόπηκαν, καθώς και να μοιράσουν τρόφιμα και εξοπλισμό σε αυτούς που έμειναν άστεγοι. Κάπου 30.000 πολίτες βρίσκονταν χθες σε 366 χώρους υποδοχής που άνοιξαν οι αρχές, σύμφωνα με την αυτοδιοίκηση στην Ισικάουα.

Σεισμός Ιαπωνία: Πρόβλεψη για ισχυρές χιονοπτώσεις

Όμως οι μετεωρολογικές συνθήκες αναμένεται να χειροτερέψουν στην περιοχή από σήμερα, με νέες βροχοπτώσεις και κατά τόπους ισχυρές χιονοπτώσεις, σύμφωνα με την ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία, που προειδοποίησε εναντίον του κινδύνου υποθερμίας. Υπάρχει εξάλλου κίνδυνος να σημειωθούν κι άλλες κατολισθήσεις λόγω των βροχών σήμερα, ενώ ο παγετός θα περιπλέξει την κυκλοφορία στους δρόμους, πολλοί από τους οποίους υπέστησαν ήδη ζημιές λόγω του σεισμού. Εξαιτίας της άσχημης κατάστασης του οδικού δικτύου, ο ιαπωνικός στρατός ανέπτυξε μικρές ομάδες που κινούνται πεζή σε καθεμιά από τις κοινότητες που αποκλείστηκαν, καθώς και ελικόπτερα, δήλωσε σήμερα ο ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα στο NHK. «Παράλληλα με τις προσπάθειες αυτές, είναι απαραίτητο να βελτιωθούν οι συνθήκες στέγασης και η φροντίδα της υγείας των πληγέντων από την καταστροφή», καθώς η κατάσταση αυτή ενδέχεται να παραταθεί, έκρινε ο κ. Κισίντα, συμπληρώνοντας πως θα χρειαστούν «μακρόπνοες» πρωτοβουλίες για να ανοικοδομηθούν οι σεισμόπληκτες περιοχές.

Περίπου 20.000 νοικοκυριά συνέχιζαν να μην έχουν ηλεκτρικό ρεύμα στον νομό Ισικάουα νωρίτερα σήμερα το πρωί.

Διαβάστε περισσότερα για τον φονικό σεισμό στην Ιαπωνία

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ