Κοσμος

H εγκληματικότητα στην Ιταλία: απολογισμός 2023

Μικρή άνοδος του βίαιου εγκλήματος, μείωση των κυβερνοεπιθέσεων

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ιταλία: Η εγκληματικότητα το 2023
© Unsplash

Ιταλία: Τα ποσοστά της εγκληματικότητας τη χρονιά που πέρασε - Ποια εγκλήματα είχαν αύξηση μέσα στο 2023

Αυξάνονται τα εγκλήματα «δρόμου» στην Ιταλία —κλοπές, επιθέσεις— αλλά μειώνεται η κυβερνοεγκληματικότητα: σύμφωνα με το Sole 24 Ore, το 2023 οι καταγγελίες για κλοπή τσάντας «με τράβηγμα» αυξήθηκαν κατά 7% από πέρυσι και οι επιθέσεις με σκοπό τη ληστεία κατά 13%. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, 2 στους 3 Ιταλούς νιώθουν ασφαλείς, αλλά το 59% εξ αυτών θα ήθελε καλύτερη αστυνόμευση.

Κάθε χρόνο δημοσιεύεται στην Ιταλία ο κατάλογος των πιο ασφαλών και των πιο επικίνδυνων περιοχών με σκοπό τη συγκρότηση ενός παράλληλου καταλόγου σχετικού με την ποιότητα της ζωής. Το 2023 το Μιλάνο έρχεται πρώτο σε επικινδυνότητα, έχοντας επιστρέψει στα επίπεδα του 2007 με 6.991 καταγγελίες ανά 100.000 κατοίκους· δεύτερο έρχεται το Ρίμινι (με 6.246 καταγγελίες) και τρίτη τη Ρώμη (με 5.485). Ακολουθούν η Μπολόνια, η Φλωρεντία και το Τορίνο, ενώ η κάπως περιβόητη Νάπολη έρχεται στη 10η θέση μετά την Ιμπέρια, το Λιβόρνο και το Πράτο. Μια αναλυτικότερη εξέταση δείχνει πως στη Λα Σπέτσια, μια τουριστική πόλη, σημειώνονται οι περισσότερες παραβιάσεις σχετικά με τα ναρκωτικά, στο Λιβόρνο οι περισσότεροι εκβιασμοί με σκοπό την απόσπαση χρημάτων και στον Κρότωνα οι περισσότεροι εμπρησμοί δασών.

Aν και στο Μιλάνο έγιναν πέρυσι 76 ανθρωποκτονίες και 586 σεξουαλικές επιθέσεις, οι περισσότερες απόπειρες ανθρωποκτονίας συμβαίνουν ακόμα στη Σικελία, ιδιαίτερα στην περιοχή της Caltanissetta. Η εντονότερη μαφιόζικη δραστηριότητα παρατηρείται στο Reggio της Καλαβρίας, στο Παλέρμο, στο Vibo Valentia (Καλαβρία), στο Τορίνο, στη Νάπολη, στην Caltanissetta και στον Κρότωνα.

Στον κατάλογο της ποιότητας ζωής, καλύτερη πόλη αναφέρεται το Ούντινε στη βορειοανατολική Ιταλία στο κέντρο της περιφέρειας Φριούλι-Βενέτσια Τζούλια και πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας. Ο δήμος έχει πληθυσμό 516.715 κατοίκους και, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία υστερεί μόνο σε υποδομές για τους ηλικιωμένους. Δεύτερη σε ποιότητα ζωής έρχεται η Μπολόνια, τρίτο το Τρέντο που θεωρείται το «καλύτερο αστικό οικοσύστημα» στην Ιταλία, τέταρτη η Αόστα και πέμπτο το Μπέργκαμο. Οι πόλεις του Νότου δεν τα καταφέρνουν τόσο καλά: η Νάπολη βρίσκεται στην 105η θέση και η Φότζα (Απουλία), αν και δυναμική και νεανική, καταλαμβάνει την 107η θέση. Τέλος, η Ρώμη έρχεται 35η στην ποιότητα ζωής. Οι δείκτες της ποιότητας ζωής είναι η απασχόληση, το κλίμα, η ποιότητα του περιβάλλοντος, η τιμή των ακινήτων, η ασφάλεια, οι υπηρεσίες, η κουλτούρα, οι ευκαιρίες για αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, οι μεταφορές.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ