Κοσμος

Λέκκας: «Θέμα χρόνου ένας σεισμός 7,7 ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη»

«Πρέπει να υπάρχει πιστοποιητικό στατικής επάρκειας των κτιρίων»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας
© EUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ

Ευθύμιος Λέκκας: Η εκτίμηση του καθηγητή για μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη και οι έλεγχοι σε ιδιωτικά κτίρια

«Θέμα χρόνου» θεωρεί ο Ευθύμιος Λέκκας την καταγραφή ενός ακόμη ισχυρότατου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη.

«Είναι συγκλίνουσες απόψεις όλων των επιστημόνων της χώρας. Όσο καθυστερεί, τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο σεισμός, δηλαδή τόσο πιο πολλή ενέργεια συγκεντρώνεται. Και βέβαια η πόλη έχει μεγάλη τρωτότητα. Έχει 20 εκατομμύρια πληθυσμό και πλέον το ένα τρίτο των κτιρίων είναι πολύ παλιά κτίρια. Το ένα τρίτο είναι νέα κτίρια σαν αυτά της Αντιόχειας και των Αδάνων. Συνολικά το 8 δεν το ξεπερνάει. Είναι γύρω στα 7,7 ή 7,8 αν σπάσει όλο το ρήγμα. Όταν είναι 20 εκατομμύρια συσσωρευμένα σε ένα στενό σχετικά χώρο, οπωσδήποτε θα υπάρξουν και θύματα. Βέβαια, εξαρτάται και το σενάριο του σεισμού, δηλαδή αν και τι ώρα θα γίνει και το πώς θα γίνει. Ας ελπίσουμε ότι θα σπάσει κατά διαστήματα το ρήγμα με μικρότερους σεισμούς και δεν θα έχουμε εν πάση περιπτώσει τεράστιες επιπτώσεις, όπως είχαμε για παράδειγμα στην Αντιόχεια», δήλωσε ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα. 

Ο κ. Λέκκας μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό με αφορμή τον ισχυρότατο σεισμό που έπληξε την Πρωτοχρονιά την Ιαπωνία. «Εκείνο το οποίο έχουμε να πάρουμε από τους Ιάπωνες είναι η συλλογικότητα, η ομαδικότητα, η πειθαρχία, η υπακοή, όλα αυτά τα οποία δεν τα έχουν όχι μόνο εμείς αλλά και οι άλλοι λαοί. Είναι πολύ συντεταγμένοι, εκπαιδευμένοι και η νοοτροπία τους είναι τελείως διαφορετική από τη δικιά μας. Συνεπώς, υπακούν στις οδηγίες με στωικότητα, με καρτερικότητα και ό,τι κάνουν το κάνουν όλοι μαζί» δήλωσε ο κ. Λέκκας αναφερόμενος στα στοιχεία εκείνα που κάνουν τους Ιάπωνες να γίνονται παράδειγμα προς μίμηση. 

«Τώρα απόλυτη προτεραιότητα έχουν πράγματα, όπως η αντισεισμική θωράκιση των κατασκευών, η εκπαίδευση, η ενημέρωση και ο προσεισμικός έλεγχος που κάνουμε τώρα σε όλα τα δημόσια κτήρια της χώρας, ο οποίος είναι σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί μέσα σε έναν χρόνο» πρόσθεσε ο κ. Λέκκας. 

«Πρέπει να υπάρχει πιστοποιητικό στατικής επάρκειας των κτιρίων»

Ο κ. Λέκκας αναφέρθηκε στους προσεισμικούς ελέγχους που γίνονται στα ιδιωτικά κτήρια και εξέφρασε τη θέση ότι αντίστοιχοι έλεγχοι θα πρέπει να γίνουν «σίγουρα στα ιδιωτικά κτήρια. Προσδοκούμε ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση του αντισεισμικού ελέγχου σε δημόσια κτίρια θα γίνει κάποια θεσμική νομοθετική ρύθμιση έτσι ώστε να επεκταθεί αυτός ο υποχρεωτικός έλεγχος σε όλα τα κτίρια της χώρας, τα ιδιωτικά, με ευθύνη των ιδιοκτητών. Κοιτάξτε, δεν μπορεί -όταν ενοικιάζεται ή πωλείται ένα διαμέρισμα να ζητάμε το ενεργειακό πιστοποιητικό και να αφήνουμε απέξω το πιστοποιητικό των σεισμών. Κανονικά πρέπει να υπάρχει ένα πιστοποιητικό στατικής επάρκειας των κτιρίων. Βεβαίως, θα πρέπει να επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες. Σταδιακά θα γίνει αυτός ο έλεγχος. Προτείνουμε να γίνει αυτός ο έλεγχος και βέβαια αυτό θα προσδώσει μια άλλη αξία στα κτήρια και όσον αφορά τα κτήρια τα οποία θα πρέπει να ενισχυθούν ή έχουν υποστεί τη φθορά του χρόνου ή οτιδήποτε άλλο θα πρέπει να γίνουν με βάση το θεσμικό πλαίσιο, δηλαδή τον κανονισμό επισκευής και επαναφοράς των κτιρίων στην αντισεισμική τους επάρκεια. Υπάρχουν κανονισμοί αυτοί από τον ΟΑΣΠ που έχουμε εκδώσει πρόσφατα. Μέσα στο 24 θα δούμε τα δημόσια κτίρια της χώρας και στη συνέχεια βεβαίως θα προτείνουμε να υπάρχει και για τα ιδιωτικά κτίρια της χώρας».


ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ