Κοσμος

Τουλάχιστον 55 οι νεκροί στην Ιαπωνία από των σεισμό των 7,6 Ρίχτερ - Το 90% των κτιρίων στη Σούζου ενδέχεται να έχει καταστραφεί

Υπάρχουν φόβοι ότι πολλοί άνθρωποι έχουν παγιδευτεί κάτω από κατεστραμμένα σπίτια.

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τουλάχιστον 55 οι νεκροί στην Ιαπωνία από των σεισμό των 7,6 Ρίχτερ - Το 90% των κτιρίων στη Σούζου ενδέχεται να έχει καταστραφεί
Τουλάχιστον 55 οι νεκροί στην Ιαπωνία από των σεισμό των 7,6 Ρίχτερ - Το 90% των κτιρίων στη Σούζου ενδέχεται να έχει καταστραφεί © EPA/FRANCK ROBICHON

Ιαπωνία: Τουλάχιστον 55 νεκροί από τον σεισμό 7,6 Ρίχτερ - Το 90% των κτιρίων στη Σούζου ενδέχεται να έχει καταστραφεί

Τουλάχιστον 55 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την Ιαπωνία την Πρωτοχρονιά, με τις ομάδες διάσωσης να προσπαθούν σήμερα, εν μέσω πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, να φθάσουν στις παράκτιες περιοχές, όπου υπάρχουν φόβοι ότι πολλοί άνθρωποι έχουν παγιδευτεί κάτω από χιλιάδες, πιθανόν, κατεστραμμένα σπίτια.

Στη Σούζου, μια πόλη με πάνω από 5000 νοικοκυριά, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, το 90% των κτιρίων ενδέχεται να έχει καταστραφεί, σύμφωνα με τον δήμαρχό της Μασουχίρο Ιζουμίγια. «Η κατάσταση είναι καταστροφική», τόνισε.

Σεισμός Ιαπωνία
© EPA/FRANCK ROBICHON

Περίπου 200 μετασεισμοί έχουν καταγραφεί μετά τον κύριο σεισμό

Ο σεισμός μεγέθους 7,6 βαθμών έπληξε τη Δευτέρα το απόγευμα τη χώρα, αναγκάζοντας τους ανθρώπους στις δυτικές παράκτιες ακτές να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να καταφύγουν σε υψηλότερα σημεία, καθώς κύματα του τσουνάμι παρέσυραν αυτοκίνητα και σπίτια.

Περίπου 200 μετασεισμοί έχουν καταγραφεί μετά τον κύριο σεισμό, σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας, η οποία προειδοποίησε πως περισσότεροι ισχυροί μετασεισμοί θα μπορούσαν να πλήξουν την περιοχή τις επόμενες ημέρες.

Ένα αεροσκάφος της ακτοφυλακής που ήταν καθ’ οδόν να παραδώσει βοήθεια στην πληγείσα περιοχή συγκρούστηκε με ένα εμπορικό αεροσκάφος στο αεροδρόμιο Χανέντα του Τόκιο σήμερα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 5 μέλη της ακτοφυλακής. Και οι 379 επιβαίνοντες στην πτήση της Japan Airlines γλύτωσαν.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cy4ddv75stih)

Εκτεταμένες ζημιές σε κτίρια και υποδομές

Ο πρωθυπουργός της χώρας Φουμίο Κισίντα δήλωσε πως το εύρος της καταστροφής από τον σεισμό γίνεται «ολοένα και πιο ξεκάθαρο» περισσότερες από 24 ώρες μετά την κύρια δόνηση που έπληξε τη χερσόνησο Νότο, στην επαρχία Ισικάουα.

«Η κυβέρνηση ανέπτυξε ομάδες διάσωσης από τις Δυνάμεις Αυτοάμυνας, την αστυνομία και την πυροσβεστική στην περιοχή και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να σώσει ζωές και θύματα και επιζώντες, όμως έχουμε λάβει αναφορές ότι εξακολουθούν και υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που περιμένουν να διασωθούν κάτω από κτίρια που κατέρρευσαν».

Σύμφωνα με τον Κισίντα, περίπου 3000 διασώστες δυσκολεύονται να φθάσουν στη βορειότερη άκρη της χερσονήσου, όπου οι αρχές με τη βοήθεια ελικοπτέρων ανακάλυψαν πολλές πυρκαγιές και εκτεταμένες ζημιές σε κτίρια και υποδομές.

Δρομολόγια των σιδηροδρόμων και πτήσεις προς την πληγείσα περιοχή ανεστάλησαν. Περισσότεροι από 500 άνθρωποι αποκλείστηκαν στο αεροδρόμιο του Νότο, το οποίο έκλεισε λόγω ρωγμών στον διάδρομο προσγείωσης και απογείωσης και ζημιές στον τερματικό σταθμό του.

Τουλάχιστον 55 οι θάνατοι

Οι αρχές επιβεβαίωσαν τουλάχιστον 55 θανάτους, όλοι τους στην επαρχία Ισικάουα, καθιστώντας τον σεισμό αυτό ως τον φονικότερο στην Ιαπωνία από το 2016.

Πολλοί σκοτώθηκαν στο Σούζου και την Ουατζίμα, μια άλλη πόλη στην απομονωμένη βόρεια άκρη της χερσονήσου του Νότο.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας διέταξε περίπου 100.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους το βράδυ της Δευτέρας, στέλνοντάς τους σε αθλητικές εγκαταστάσεις και σχολεία, που συνήθως χρησιμοποιούνται ως κέντρα εκκένωσης σε έκτακτες καταστάσεις.

Σχεδόν οι μισοί από όσους απομακρύνθηκαν επέστρεψαν σήμερα στα σπίτια τους, αφότου οι αρχές ήραν τις προειδοποιήσεις για τσουνάμι.

Όμως, περίπου 33.000 νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στην επαρχία Ισικάουα, έπειτα από μια νύχτα πολύ χαμηλών θερμοκρασιών. Περισσότερα από 100.000 σπίτια δεν έχουν νερό.

Η Ρυθμιστική Αρχή Πυρηνικών έκανε γνωστό πως δεν καταγράφηκαν ανωμαλίες στα πυρηνικά εργοστάσια κατά μήκος της Θάλασσας της Ιαπωνίας, μεταξύ αυτών σε 5 ενεργούς αντιδραστήρες στα εργοστάσια της Kansai Electric Power στο Όχι και το Τακαχάμα στην επαρχία Φουκούι.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ