Κοσμος

Γάζα: Επίθεση του Ισραήλ σε αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας καταγγέλλει ο ΟΗΕ

Στο Κάιρο θα συζητηθεί το ειρηνευτικό σχέδιο για παύσεις των εχθροπραξιών

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γάζα: Επίθεση του Ισραήλ σε αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας καταγγέλλει ο ΟΗΕ Στο Κάιρο θα συζητηθεί το ειρηνευτικό σχέδιο για παύσεις των εχθροπραξιών
Ισραηλινοί στρατιώτες κοντά στα σύνορα Ισραήλ-Γάζας, επιτηρούν τη γειτονιά Shujaiya © ΕΡΑ / ATEF SAFADI

Επίθεση του Ισραήλ σε αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας καταγγέλλει ο ΟΗΕ - Αντιπροσωπεία της Χαμάς αναμένεται στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου, για να συζητήσει το σχέδιο τριών φάσεων του Καΐρου

Η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ο ισραηλινός στρατός επετέθη σε μία από τις αποστολές μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στην Λωρίδα της Γάζας, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cy0riyril5hd)

Σύμφωνα με την καταγγελία, η φάλαγγα της ανθρωπιστικής βοήθειας επέστρεφε από τον βόρειο τομέα της Λωρίδας της Γάζας κινούμενης επί οδικού άξονα που είχε υποδείξει ο ισραηλινός στρατός, όταν δέχτηκε πυρά με αποτέλεσμα να υποστεί ζημιές ένα από τα οχήματά της.

Όπως έγραψε στο Χ ο διευθυντής της UNRWA στην Γάζα, Τόμας Γουάιτ, κανείς από τους συνοδούς της ανθρωπιστικής βοήθειας στη φάλαγγα δεν τραυματίστηκε υπενθυμίζοντας επίσης ότι τα μέλη ανθρωπιστικών αποστολών δεν πρέπει ποτέ να γίνονται στόχος.

Η UNRWA δήλωσε ότι το περιστατικό συνέβη το απόγευμα της Πέμπτης και ο ισραηλινός στρατός σε ερώτημα για το συμβάν αρκέστηκε να απαντήσει ότι ελέγχει την ακρίβεια της πληροφορίας.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ, Μάρτιν Γκρίφιθς επικρίνει με δριμύτητα τις συνθήκες της μεταφοράς της βοήθειας στην Γάζα.

Σε ανάρτηση του στο Χ κάνει λόγο για βαλλόμενες φάλαγγες ανθρωπιστικής βοήθειας, για τριπλούς ελέγχους και επιθεωρήσεις πριν τα φορτηγά λάβουν άδεια εισόδου. Γράφει επίσης για σύγχυση και μεγάλες ουρές και όλο και πιο μακρύ κατάλογο αγαθών που απορρίπτονται.

Ο επικεφαλής αξιωματούχος του ΟΗΕ περιγράφει μια «αδιανόητη κατάσταση για τον πληθυσμό της Γάζας και για εκείνους που τον συντρέχουν», επαναλαμβάνοντας, σχεδόν μονότονα, ότι οι μάχες πρέπει να σταματήσουν.

Ωστόσο χθες Πέμπτη ανακοινώθηκε από την ισραηλινή πλευρά ότι κατάληξε σε «καταρχήν» συμφωνία με την Κύπρο για να ανοίξει θαλάσσιος διάδρομος που θα συνδέει το νησί με τον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακο.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cy0547me8s3t)

Τι προβλέπει το ειρηνευτικό σχέδιο

Αντιπροσωπεία της Χαμάς αναμένεται σήμερα Παρασκευή στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου, για να συζητήσει το σχέδιο τριών φάσεων του Καΐρου. Αυτό προβλέπει ανανεώσιμες παύσεις των εχθροπραξιών, σταδιακές απελευθερώσεις ομήρων και σε αντάλλαγμα παλαιστινίων εγκλείστων σε ισραηλινές φυλακές και, τελικά, κατάπαυση του πυρός που θα βάλει τέλος στις εχθροπραξίες.

Στο Κάιρο, η αντιπροσωπεία της Χαμάς θα επιδώσει στους Αιγύπτιους μεσολαβητές «την απάντηση των παλαιστινιακών παρατάξεων, που περιέχει αρκετές παρατηρήσεις, στο σχέδιό τους», είπε στο AFP στέλεχος του κινήματος, που εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Οι παρατηρήσεις αφορούν τον τρόπο που θα γίνουν οι «προβλεπόμενες ανταλλαγές», «τον αριθμό των παλαιστινίων κρατουμένων που θα αποφυλακιστούν», καθώς και την «εξασφάλιση εγγυήσεων για την πλήρη απόσυρση του ισραηλινού στρατού από τη Λωρίδα της Γάζας», πρόσθεσε.

«Βρισκόμαστε σε επαφή με τους μεσολαβητές ακόμη και αυτή τη στιγμή. Δεν μπορώ να δώσω περισσότερες λεπτομέρειες. Εργαζόμαστε για να τους φέρουμε όλους πίσω. Αυτός είναι ο σκοπός μας», είπε την Πέμπτη ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε μέλη οικογενειών ομήρων στο Τελ Αβίβ.

Πηγή: ertnews

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ